Nu udkommer Sveriges største feel good-forfatter Frida Skybäck på dansk

Hun har solgt over 100.000 eksemplarer i Sverige. Nu er forfatter Frida Skybäcks historiske roman BOGHANDLEN VED THEMSENS BRED udkommet på dansk.

Af Rasmus Meldgaard Harboe / 20-08-2021


Frida Skybäck 

Da romanen BOGHANDLEN VED THEMSENS BRED udkom i Sverige, blev den et vendepunkt i Frida Skybäcks liv. Den svenske forfatter havde allerede udgivet fem bøger. Men selvom der var læsere nok, så blev det først efter succesen med netop denne roman, at hun kunne begynde at skrive på fuld tid.

Nu udkommer romanen på dansk, og med den bliver vi inviteret på en rejse gennem sorgen – men også en helt fysisk rejse til London.

”Jeg boede i London i to år, så mine egne minder om byen var min dør ind i historien,” fortæller Frida Skybäck.

Charlotte er selvstændig forretningskvinde, og hendes mand er død. Det har fået hende til at isolere sig, mens hun tager hul på en svær ny begyndelse i et liv, hvor det menneske, hun elsker allermest, ikke længere findes.

En dag viser det sig, at Charlotte har arvet et hus i London efter en tante, som hun aldrig har mødt. Huset er smukt og gammelt, idyllisk beliggende ved floden Themsen, som snoer sig hele vejen gennem London. I stueetagen ligger en lille boghandel. Salget i butikken går sløjt, så Charlotte beslutter sig for at investere et par uger på at fikse det.

Mens Charlotte vikler sig ind i tilværelsen i London, giver hun sig til at undersøge, hvem den afdøde tante egentlig var. Pludselig folder bogen sig også ud som historisk roman – og i fortiden gemmer der sig en mørk hemmelighed, som kommer til at få stor betydning for hende.

”Jeg ville indfange det London, jeg kendte. Der er så meget, der sker hele tiden, så meget historie og kultur, folk fra hele verden. Alle de gode ting ville jeg have i bogen. Det er sådan et spændende sted at være. Lidt som at være på et filmset, lige meget hvor man er,” fortæller Frida Skyäck.

Boghandlen ved Themsens bred

Boghandlen ved Themsens bred

Charlotte bor i Stockholm og har pludseligt mistet sin elskede. Men midt i sorgen får hun en uventet nyhed om, at hun har arvet et hus i London efter en nærmest ukendt moster. Huset rummer også en gammel boghandel, der dog er faldefærdig og tæt på konkurs.

Charlotte ved ikke, hvordan man driver en boghandel, men et spirende venskab med de lettere excentriske medarbejdere giver hende mod og håb. Sammen kan de måske få det til at lykkes?

Mens Charlotte kæmper for at redde boghandlen, går det langsomt op for hende, at der er noget, der ikke stemmer. Hvorfor har Charlotte aldrig mødt sin moster? Og hvad er det for en mørk hemmelighed, huset gemmer på?

Boghandlen ved Themsens bred er en varm og håbefuld feel good-roman om, hvordan et hus fyldt med bøger, en uventet forelskelse og en buttet gammel hankat kan blive en ny begyndelse i livet.

 

Pressen skriver:

 »Virkelig en skøn feelgood-roman med de helt rigtige temaer.«

– Bogblogger.dk

Sorg og drømmen om børn

Som nævnt er bogen gået som varmt brød på den anden side af sundet. Forfatteren selv forklarer, at mange har taget varmt imod den, fordi den er lidt anderledes.

”Nogle gange i Sverige bliver den kaldt feel good-roman. Men mange af mine læsere kan godt lide den, fordi den både er underholdende og også har en seriøs side. Jeg tror godt, folk kan lide den blanding,” siger hun. 

Den smilende, krølhårede Frida Skybäck har en utrolig rolig og mild udstråling. Hun er en af de mennesker, hvor smilet når helt op i de havblå øjne. Hun er da også utrolig ydmyg og taknemmelig for den kæmpe succes, hendes bedst sælgende roman har fået, når hun både i virkeligheden og på sine sociale platforme møder sine læsere med med stor ærlighed og interesse.

”Det er jo drømmen, når man skriver, at man gerne vil have folk til at læse det, man skriver. Den skal for eksempel oversættes til russisk. Jeg har ingen idé om, hvordan oversættelsen er.”

Et hovedtema i bogen er sorg og hvordan man kommer videre, efter man har mistet en, man elsker. Børn er et andet stort emne for hovedpersonen Charlotte, for hun vil gerne være mor.

”Men hun har jo mistet sin mand og indser, at hun er tæt på den alder, hvor det måske er for sent at finde en ny, som hun kan få børn med. Det tænker hun meget på. Hvilke ofre er du parat til at bringe for at få det liv, du gerne vil have?”

Bogklubben ved verdens ende

Bogklubben ved verdens ende

En solrig majdag flytter den unge Madeleine Grey til en lille skånsk kystby, hvor hun skal arbejde som frivillig. Men efter få uger forsvinder hun sporløst, og alle eftersøgninger ender blindt.

30 år senere modtager hendes søster Patricia et anonymt brev med Madeleines halskæde vedlagt. Hun rejser til Skåne i et sidste forsøg på at finde sin søster. Hun indlogerer sig på Monas Bed, Breakfast & Books, hvor hun møder en gruppe læseglade kvinder. Mellem deres snakke om bøger, kærlighed og besværlige ægtemænd begynder de at grave i Madeleines mystiske forsvinden.

Men ikke alle byens indbyggere er lige imødekommende, og snart går det op for Patricia, at hendes spørgsmål river op i gamle sår. Hvad var det egentlig, der skete med Madeleine, da hun i sin tid forsvandt, og hvilke mørke hemmeligheder forsøger de lokale at skjule?

Bogklubben ved verdens ende er en fortælling om, hvordan fortidens ugerninger altid kommer for en dag, og om hvordan bøger, kærlighed og venskab kan hele gamle sår og hjælpe nye begyndelser på vej.

Pressen skriver: 

»Læsere af Lucinda Rileys bøger vil føle sig underholdt.«
Lektørudtalelse 

»En smuk feelgoodroman.«
***** – Bogens liv 

Find alle bøger af Frida Skybäck her