Kapitalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forfatter læser bøger med indsat i fængsel

Forfatter Thomas Thurah har i mange år været besøgsven i Herstedvester Fængsel. Coronaen betød et stop for de fysiske besøg - i stedet læser de nu russiske og franske værker sammen online.

Af Michelle Tubæk Gram

»Det kom ret naturligt; idéen om at læser bøger sammen.«

 

Sådan siger forfatter Thomas Thurah i udsendelsen Bogfrokost om sine besøg hos en indsat i Herstedvester Fængsel.

 

I mange år har Thurah været besøgsven i fængslet, men coronaen satte en brat stopper for de fysiske besøg.

 

I stedet begyndte de at læse bøger sammen:

 

Kapitalen»KAPITALEN I DET 21. ÅRHUNDREDE læser vi lige nu. Det er hans (den indsattes red.) valg. Og det viste sig faktisk at være godt for mig, for den handler om ting, der ligger et stykke væk fra det, jeg beskæftiger mig med. Læsningen af den er blevet til en form for erobring af nyt land,« forklarer Thurah.

 

Startede med Dostojevskij

 

Og det er ikke første gang, at en bog har åbnet nye landskaber mellem de to lidt utraditionelle læsemakkere:

 

»Jeg startede med at forære ham DET DØDE HUS af Fjodor Dostojevskij. Og det viste sig, da han havde arbejdet sig igennem bogen, at der var et helt særligt psykologisk erfaringsfællesskab mellem bogens fangelejre og det fængsel, han nu sidder i. Selv om der er tale om en helt anden tid og andet land. Det siger noget om, hvordan klassikere kan række ud over tiden og historien,« siger Thomas Thurah.

 

Thomas thurahThomas Thurah udgav i 2020 SKYLDIG I DRAB, hvor 12 drabsdømte fortæller om at have slået ihjel - om straf, skyld, soning og tilgivelse.

Se hele udsendelsen her med forfatter Thomas Thurah og redaktør Thomas Takla