En glemt lejlighed i Paris

Store historiske begivenheder har altid fascineret forfatteren Kelly Bowen. Da hun hørte om opdagelsen af en lejlighed i Paris, som havde stået uberørt siden krigens tid, blev hun inspireret til at skrive en roman.

Af Rasmus Meldgaard Harboe / 03-06-2022

Lejligheden i Paris

Som barn havde Kelly Bowen en hobby, som de færreste kan prale af.

Hun kunne nemlig læse og forstå komplicerede manualer til gammeldags radioer, og var en radio defekt, kunne hun lodde ledninger og dele sammen og få apparatet til at fungere igen. Det var Kelly Bowens bedstefar, som lærte hende alt det. En mand som selv havde tillært sig håndværket, da han gjorde tjeneste under Anden Verdenskrig.

Fascinationen af det historiske har fulgt Kelly Bowen hele livet, også helt ind i hendes forfatterskab. I hendes nye roman LEJLIGHEDEN I PARIS opdager hovedkarakteren Aurelia Leclaire en overdådig lejlighed, som har stået urørt siden krigens tid midt i Frankrigs ikoniske hovedstad. Indenfor gemmer der sig både malerier, elegante selskabskjoler og, til Aurelias helt store forbløffelse, tysk propaganda og pronazistiske fotografier.

 Aurelia har arvet lejligheden fra sin elskede mormor, og hun anede ikke, at den overhovedet eksisterede. Hvad er det dog, mormoren har holdt hemmeligt for hende?
 
Den uberørte lejlighed lyder bestemt som noget, forfatteren selv har digtet. Men det er det faktisk ikke. For lige som meget andet i romanen, så bygger den hemmelige pariserlejlighed på en historie fra virkeligheden.  
Jeg faldt over en historie om en lejlighed i Paris, som blev fundet, aflåst og uberørt siden Anden Verdenskrig, da dens ejer, Madamme De Florian, flygtede fra nazi-besættelsen og aldrig kom tilbage. Jeg blev besat af de spørgsmål, som opdagelsen medførte, og lighederne med mit eget stamtræ   Tale eller tavshed
Når Kelly Bowen nævner ligheden med sit stamtræ, mener hun blandt andet sin grandonkel Percy. Han mistede livet på slagmarken i Frankrig under Første Verdenskrig, men da Kelly kom i besiddelse af hans dagbog, viste det sig, at beretningerne om hans krigsoplevelser levede videre. 

Her kommer Kelly Bowens bedstefar ind i billedet igen. For selvom Kelly Bowen arvede færdigheder, som gjorde hendes i stand til at fikse radioer fra krigstiden, talte bedstefaren aldrig om sit liv under Anden Verdenskrig. Det samme gjaldt Kellys anden bedstefar, som også havde gjort tjeneste.Krigen var tabu for de to mænd, noget man ikke talte om, selvom begivenhederne utvivlsomt har haft betydning for dem. Men er det bedst at lade fortiden være tavs, eller skal man absolut dele sine mest afgørende oplevelser? Det er noget af det, Kelly Bowen har tænkt over, mens hun har skrevet romanen.

 ”Der findes ingen rigtige eller forkerte svar på de spørgsmål, og karaktererne i LEJLIGHEDEN I PARIS må træffe deres egne valg af deres egne grunde. Og for efterkommerne, for dem som er heldige nok til at opdage den tidligere generations ofre og mod, betyder de grunde så noget?” skriver forfatteren.
 
Krigens kvindelige kræfter
For Kelly Bowen var det også vigtigt, at romanen fik nogle stærke kvindelige stemmer. De stemmer som historiebøgerne har en tendens til at overse. Sideløbende med Aurelias historie om opdagelsen af pariserlejligheden i nutiden, følger vi således to kvinder, som spiller vigtige roller under Anden Verdenskrig.
 
”Kvinders historiske roller i kamp under Anden Verdenskrig har altid interesseret mig,” fortæller Kelly Bowen i et interview med hjemmesiden Culturess.
 
”Karaktererne Sophie og Estelle er inspireret af rigtige agenter som Virginia Hall, Nancy Wake og Pearl Witherington Cornioley. Alle disse kvinder blev jagtet af nazisterne, men de overlevede og fortalte deres historier. Ved at læse deres erindringer og historier, begyndte jeg at forstå hvor mange forhindringer de skulle gennem for at tjene deres land.”
 
Om Kelly Bowen stadig benytter sig af sine ever inden for radioteknik vides ikke. Men den 9. juni 2022 udkommer LEJLIGHEDEN I PARIS, og så kan du læne dig tilbage med bogen og vide, at den har stærke rødder i virkeligheden.

Lejligheden i Paris

Lejligheden i Paris

"Inspireret af den sande historie om en forladt herskabslejlighed i Paris, der genopdages efter 75 år. En smuk og hjertegribende fortælling om tab, mod og kærlighed. Anbefales varmt!”
All about romance

London, 2017: Aurelia Leclaire arver uventet en overdådig herskabslejlighed i hjertet af Paris – og med den åbenbares årtiers hemmeligheder. Lejligheden er nemlig fyldt med uvurderlige kunstskatte, haute couture og nazistisk propagandamateriale. Men hvorfor fortalte Aurelias elskede mormor hende aldrig om den smukke lejlighed og sin fortid i Paris?

Paris, 1942: Tyskerne har besat byernes by. Den smukke og glamourøse Estelle Allard fortsætter dog sit dekadente liv upåvirket af krigens rædsler. Men da hendes venner en efter en deporteres, og krigens alvor går op for hende, tøver hun ikke med at sætte sit liv på spil og kæmpe mod nazisterne med alt, hvad hun har kært.

I hjertet af Paris forenes to kvinders skæbne med 75 års mellemrum. Begge må de finde modet til at gøre det rigtige under umulige omstændigheder, og konsekvenserne af deres valg vil ændre både historien og deres families fremtid for altid.


Pressen skriver:

"Romanen er skruet rigtig godt sammen ... Mange læsere vil være meget glade for denne bog."
Lektørudtalelse

"Bestemt en læseværdig oplevelse."
Bogblogger.dk