dy site

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dy Plambeck: »Kvindekamp handler om retten til at være et frit individ« 

Når vi lader sløret falde og bryder tavsheden, bryder vi også strukturen i samfundet. Kvindekampen i 2021 handler om retten til at være et frit og ligestillet individ.

Kommentar af Dy Plambeck

Gyldendal har i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts bedt forfattere om at give deres bud på kvindekamp i 2021.

For mig er kvindekamp anno 2021 en fortsættelse af de strømninger inden for feminismen og kamp for lige rettigheder, som allerede eksisterer.

 

Vi står alle på skuldrene af hinanden. søster

 

Lad sløret falde

En del af kampen lige nu består i at lade sløret falde og begynde at tale højt om alle de ting, som kvinder tidligere har skullet tie om.

 

Kvinder begynder at bryde med tavsheden og står frem og fortælle deres historier. 

 

Vi så det i det store opgør med sexismen, der fandt sted i 2020, og de mange vidnesbyrd i den sammenhæng. 

 

Når én står frem ...

Vi ser det lige nu i forhold til at sætte fokus på de ringe vilkår for gravide og fødende kvinder på de danske hospitaler. Der skrives debatindlæg på debatindlæg. 

 

Det er for mig at se en ekstrem positiv udvikling i kvindekampen; at stå frem og sige tingene højt. 

 

For når én gør det, så står flere og flere kvinder frem, og der opstår en søstersolidaritet på tværs af kulturer, uddannelse etc. 

 

argumenter

Fri
Texas' rose

Texas' rose

Genudgivelse.

Texas' rose var det navn, faster Lilian optrådte under, da hendes karriere som countrysangerinde var på sit højeste. Hendes niece Abby fortæller krøniken om sin kaotiske og ukuelige familie for at mindes faster Lilian, der er død, men stadig fremstår som et vigtigt samlingspunkt i familien.

Abby beretter om slægten i fire generationer, og faster Lilian er familiens dynamiske centrum. På landejendommen Skovly ved Over Dråby holder hun sammen på familien og landsbyen. Hun arrangerer kondibingo, juletræsfest og sidder i bestyrelsen i western-klubben Gunslingers. Men en dag modtager faster Lilian et brev fra USA. Det afslører, at den person, Lilian tror er hendes mor, egentlig er hendes moster. Hendes mor stak af til USA med en mormon, da Lilian var spæd. Hele familien har kendt sandheden, hvilket får Lilian til i vrede og sorg at rejse langt bort fra Over Dråby.

Texas' rose er en sært gribende fortælling om en samling desperadoer fra provinsen, der gør hvad de kan for at udleve deres drømme, helt uagtet hvordan de drømme tager sig ud for andre mennesker. Inde midt i alle skrønerne løber en øm rød tråd af skyldfølelse over at have holdt et menneske fast i en livsløgn. Det er Abby, der har fat i den tråd og langsomt vinder den op i lyset fra det uddøende lejrbål for endelig at komme overens med faster Lilian, hendes forsvinden og død.

PRIS149,95 kr.