15 mord i timen - Mysteriet om Latinamerikas mange mord

»Latinamerika både skræmmer og fortryller mig med sin brutalitet og surrealisme«, siger Magnus Boding Hansen, der i sin nye bog DJÆVLEN SOVER ALDRIG forsøger at opklare mysteriet om voldens opslugende kraft i verdens mest brutale region.

Af Michelle Tubæk Gram / 16-3-2021

narko site 
Hun er blevet mishandlet, voldtaget og brændt levende.

Der flyder med plasticskrald rundt om bilen, der foruden den brændte kvinde også indeholder to andre lig.

sinaloaMistanken retter sig snart mod politiet, for både overvågningsbilleder og oplysninger i politirapporten fjernes i løbet af efterforskningen.

De bestialske mord er ikke nogen nyhed som sådan, for ingen mexicansk delstat har flere kvindemord end Ecatepec, og politiet kan man ikke stole på.

Tryghed er ikke længere et offentligt gode; det er en vare, som staten sælger, skriver journalist Magnus Boding Hansen i sin nye bog DJÆVLEN SOVER ALDRIG.

Paradoks: Rigere, men volden består

Igennem fem år har Magnus Boding Hansen rapporteret fra Latinamerika for Weekendavisen, og i bogen rejser vi gennem Mexico, Brasilien og Venezuela for at prøve at forstå et helt særligt paradoks:

Hvorfor er Latinamerika verdens voldeligste verdensdel, når regionen ellers er blevet både rigere og mindre ulige de sidste mange år?

Hvert fjerde minut er der nemlig én, der bliver dræbt et sted i Latinamerika. En suveræn verdensrekord.

»Latinamerika både skræmmer og fortryller mig med sin brutalitet og surrealisme«, forklarer Magnus Boding Hansen.

Utaknemmelige dilemmaer

Og brutalt, det er det.

Her dingler lig fra lygtepæle, mennesker skæres op og kommes i kufferter, kvinder bliver bundet og massevoldtaget kun for at ende på bunden af mudrede floder.

»Problemerne med straffrihed og vold bliver ikke løst her og vokser sig i stedet større. Det efterlader folk i utaknemmelige dilemmaer. Men når mennesker skal vælge mellem at begå selvtægt eller lade forbrydere gå fri, så synker samfundet blot endnu dybere ned i moradset,« mener Magnus Boding Hansen.

Latinamerika har siden årtusindskiftet oplevet både fremgang og vækst. Der er hverken krige, atomvåben gun eller religiøse fanatikere, som Boding Hansen skriver i bogen.

Den største djævel

Alligevel er 16-årige piger med bøjler på tænderne højt rangerede bandemedlemmer i Brasilien, og 13-årige stripper i paillettrusser ved Mexicos stillehavskyst.

Børn er bevæbnet, piger handles væk, og hele politistyrker må opløses efter at være blevet infiltreret af lokale narkobander - som i 2018 i Acapulco.

»Den største djævel er menneskets psyke. Vi bliver, hvad vi gør – også når det ikke er vores egen skyld. Det kræver ufatteligt meget mod og modstandskraft at forblive ren i miljøer domineret af straffrihed og geværmagt,« forklarer Magnus Boding Hansen.

Retfærdighed må man selv skaffe. Og også hævnen skal hævnes. Verdensdelens vold er blevet selvnærende. Det er, som om hele områder når et skjult point of return, hvorfra volden får sit eget liv frakoblet de faktorer, der oprindeligt udløste den.

– Fra DJÆVLEN SOVER ALRIG.

Folk stopper ikke længere op, når de ser et lig på gaden i Latinamerika, har Magnus Boding Hansen bemærket.

For at forstå, hvordan man som menneske og samfund ender dér, lader forfatteren os i bogen komme helt tæt på særlige karakterer, der alle er ofre og aktører på samme tid.

Og hvis virkelige og levede dilemmaer gemmer på en del af svaret bag voldens kraft.

Ingen viser de mord nogen opmærksomhed, men de gemmer på verdens hemmelighed 

Om hemmeligheden blotlægges i DJÆVLEN SOVER ALDRIG vil vi ikke røbe her, men »der er helt afgjort masser af kraft tilbage i mysteriet om Latinamerikas mange mord,« slutter Magnus Boding Hansen.

Djævlen sover aldrig

Djævlen sover aldrig

To dage efter at en kvinde forsvinder, bliver hendes grædende baby fundet i en motorvejsrabat i Mexico. Med sort tusch er der skrevet to telefonnumre på den lille piges arme. En lokal advokat med en Batmanfigur i en kæde om halsen hører om forsvindingen før politiet.

Sammen med advokaten leder Magnus Boding Hansen efter morderen. Han er Weekendavisens korrespondent i Latinamerika gennem fem år. På en ny rejse gennem Mexico, Brasilien og Venezuela forsøger han at forstå mysteriet om Latinamerikas mange mord. Latinamerika er verdens voldeligste verdensdel – med små tre millioner mord siden årtusindeskiftet. I samme periode er regionen ellers blevet rigere og mindre ulige. Hvad er gået galt?

Svarene søger han blandt andet hos Sinaloakartellet. Hos en hemmelig indiansk agent, som udfordrer Venezuelas præsident. Og hos en brasiliansk alenemor, der blev forført til et liv med kriminalitet, men fandt en vej væk fra volden og i dag lever af at bygge violiner.