Diskussionsspørgsmål til KÆRE EDWARD

KÆRE EDWARD er en rørende og samtidig livsbekræftende roman om en 12-årig dreng, der mister hele sin familie på et splitsekund i et flystyrt, hvor 191 omkommer, og én dreng overlever, nemlig Edward. Vi har samlet nogle spørgsmål, du kan diskutere med en ven eller veninde, der også har læst bogen, eller som du kan tage med i din læsegruppe, når I skal diskutere bogen i fællesskab. Rigtig god læselyst.

Kære Edward

Kære Edward

Ann Napolitanos roman Kære Edward er en hjerteskærende og livsbekræftende opvækstfortælling om at miste alt og finde tilbage til livet igen. 

Da 12-årige Edward som den eneste blandt 191 passagerer overlever et tragisk flystyrt, har han med ét mistet alt: Sine forældre, sin elskede bror og den fremtid i en ny by, de sammen var på vej imod. 

Edward kæmper for at komme tilbage til livet igen og finde sin plads i verden uden sin familie. Hans moster og onkel tager ham til sig, og han bliver installeret i det børneværelse, de aldrig har haft held med at få et barn til. Det er ikke nogen nem familiesammenføring - alle er ramt af sorg, knuste drømme og en kuldkastet virkelighedsfølelse. Det eneste, der holder Edward oppe, er venskabet med naboens datter, Shay.

Sammen gør Edward og Shay en forbløffende opdagelse: Skjult i familiens garage er der poser med breve fra slægtninge til de andre passagerer, adresseret til Edward. Gennem brevene får vi indblik i alle de liv og skæbner, katastrofen har ramt, og Edward må tage stilling til de håb om svar, forklaring og trøst, som ukendte mennesker knytter til ham.

Kære Edward er en gribende roman, der taler til hele følelsesspektret og rummer stor menneskeklogskab. 

 

 

 

 

PRIS209,95 kr.
 1. På hvilke måder kan læsningen af en tragisk bog hjælpe os med at finde glæde i vores eget liv?
 2. Har du nogensinde oplevet at en bog, film eller et Tv-program har knust dit hjerte og samtidig efterladt en følelse af håb? Hvilke karakteristika har disse til fælles?
 3. Har Kære Edward påvirket den måde, du følelsesmæssigt reagerer på nyheder? Synes du, at vi har et ansvar i forhold til at huske på de pårørende i denne slags historier samt for at fortsætte med at hjælpe de involverede, selv efter historierne er forsvundet fra nyhedsoverskrifterne?
 4. Interagerer du normalt med de andre mennesker omkring dig, når du flyver? Efter læsningen af denne bog, tror du så, at din fremtidige interaktion med dine medpassagerer vil ændre sig?
 5. Hvordan havde du det med at læse denne bog, velvidende at alle passagerer bortset fra Edward ville dø i flystyrtet? Hvordan var fly-kapitlerne og Edward-kapitlerne forskellige?
 6. Inden høringen i Washington fortæller Shay Edward, at ingen nogensinde kan gøre ham fortræd igen, da han allerede har mistet alt. Lyder dette troværdigt for dig? Tror du, at Edward føler trøst ved denne bemærkning? Ville du?
 7. Louisa Cox siger til Edward, at denne tragedie ville have været nemmere for ham, hvis han hadede sin familie. Er du enig i det? På hvilke måder kan kærlighed gøre livet sværere? Og på hvilke måder kan kærlighed gøre livet nemmere?
 8. Edward skal tage beslutninger om, hvorvidt han vil deltage i bl.a. begravelsen og høringen og blive konfronteret med tragedien. Hvor går grænsen mellem at skærme sig selv for egen beskyttelses skyld og konfrontere det svære, så man kan komme videre?
 9. Efter høringen fortæller Edward sin onkel, at han ikke ønsker at kende til årsagen til flystyrtet. Hvorfor tror du, at han har det sådan? Hvordan ville du selv have det?
 10. Mange af passagerne lærer ting om sig selv i løbet af flyveturen. Hvem synes du ændrer sig mest på flyet? Og hvem ændrer sig mindst?
 11. Hvem af karaktererne, udover Edward, identificerer du dig mest med? Hvorfor?
 12. I flere måneder efter flystyrtet kan Edward kun falde i søvn hos Shay. Hvorfor? Hvordan og hvorfor bliver Shay en umiddelbar tryghed for Edward efter flystyrtet?
 13. Hvad tror du, der får mennesker over hele verden til at skrive breve til Edward i romanen? Tror du, at de vil have et svar fra ham? Hvad søger de?
 14. Er det rimeligt, at både børn og voksne sender breve til Edward, som selv kun er et barn?
 15. Synes du, at det er rigtigt af John og Lacey at gemme alle disse breve til Edward? Hvordan bedømmer man, om en person kan klare så stort et følelsesmæssigt pres?
 16. I slutningen af romanen vælger Edward at bruge de millioner af dollars, som han har modtaget, på at hjælpe andre mennesker, men han ønsker at bruge dem anonymt. Hvorfor tror du, at han foretrækker det? Er du enig i hans beslutning om at være anonym?
 17. Hen imod slutningen af bogen finder vi ud af, at flystyrtet skyldtes en menneskelig fejl, som kunne have været forhindret. Ændrede dette faktum din opfattelse af tragedien? Hvordan skal vi have det med, at ulykken rent faktisk var nogens skyld?
 18. Hvilket øjeblik fra bogen vil du huske bedst?