Det skete, da Columbus opdagede Amerika

Læs med i Christoffer Columbus hemmelige dagbog, og følg turen over Atlanten dag for dag. En rute, ingen havde sejlet før, og som var fuld af farer og mystik. Rejsen ændrede verden - og Europas rolle i den - for altid.

Af Michelle Tubæk Gram / 26-11-2020

Indfødte amerikanere og Columbus

Fredag nat 12. oktober 1492: »Jeg kan næsten ikke vente. Hvad vil vi finde? Mennesker som os? Kæmper af en fremmed race? Dale med de skønneste krydderier, guld, marmorbroer og templer med gyldne tage?«

Christoffer Columbus lod forventningsfuldt pennen flyde frit i sin hemmelige dagbog, den nat en sømand endelig havde råbt ’land i sigte!’.

Forude var gået en lang, strabadserende rejse, hvor store dele af besætningen allerede efter få dage på det store hav græd af frygt, da de ikke længere kunne se land.

For at mindske besætningens frygt ved den lange rejse, har jeg besluttet at skrive færre sømil ind i logbogen, end vi i virkeligheden sejler (…) for, at de ikke skal tro, at vi er så langt fra Spanien 

I årevis havde italienskfødte Christoffer Columbus forsøgt at overtale forskellige kongemagter i Europa til at finansiere rejsen, inden han med list fik overtalt det spanske kongepar. Indiens Lande 

Columbus ville finde søvejen til Indien – meget få vidste i virkeligheden, hvad der foregik ovre øst på. Og derfor figurerede Indien ganske simpelt som en fællesbetegnelse for det meget store område, der strakte sig fra Kina til Egypten.

Til gengæld vidste man, at Indiens lande var fulde af rigdomme. I hvert fald kom alle de nye spændende luksusvarer såsom peber, sukker, guld og silke derfra.

Og nu hvor tyrkerne havde overtaget Konstantinopel og umuliggjort europæernes fortsatte frihandel den vej, var der stærkt behov for at finde en alternativ rute til dette himmerige.

Nøgne mennesker på strandbredden

Til sin død hævdede handelsmanden fra de fattige kår Christoffer Columbus, at det netop var, hvad han fandt: søvejen til Indien.

Fredag 12. oktober 1492: »Ved solopgang fik vi øje på nøgne mennesker på strandbredden. (…) De er velbyggede med smukke kroppe og ansigter, selv om deres forhoveder er bredere end jeg har set hos andre racer. Deres øjne er store og smukke, og deres hudfarve ligner mest af alt den, som de har på Gran Canaria (…) Jeg ønsker at vinde disse indfødtes tillid og venskab – og hellere med kærlighed end med tvang. Jeg er sikker på, at de let kan omvendes til vor kristne tro.«

Dagbogscitatet fra de tre europæiske skibes allerførste møde det ukendte kontinent stammer fra Columbus’ hemmelige dagbog. Christoffer Columbus 

En dagbog, det spanske kongepar ville få overdraget, når han vendte hjem. Og det var netop sådan, Columbus havde overbevist den meget religiøse spanske dronning til at finansiere opdagelsesrejsen; flest muligt i det nye land skal kristnes.

Jagten på El Dorado

Men Columbus havde en helt anden jagt i hovedet: jagten på guldet.

Et ædelmetal, som egypterne var de største producenter af for 2000 år siden, og som stadig den dag i dag styrer en væsentlig del af verdens økonomi. Og nu gik jagten ind på at finde selve guldets oprindelsessted: ”El Dorado”.

Fandt Columbus El Dorado? Hvordan gik møderne med de indfødte? Hvad skete der, da Columbus vendte hjem? Og hvorfor ville Columbus ikke indse, at det ikke var Indien, men et helt nyt kontinent, han faktisk havde opdaget? Få hele historien i CHRISTOFFER COLUMBUS – Den hemmelige dagbog og hans fantastiske rejse til Amerika.

Christoffer Columbus

Christoffer Columbus

Christoffer Columbus udførte i 1492 verdens største opdagelsesrejse. Han troede den gik til Indien, men han endte altså i Amerika. Uden at det nogensinde gik op for ham,

Jeg har besluttet at nedskrive alt, jeg ser, gør og oplever på denne rejse. Fra dag til dag, og meget omhyggeligt. Jeg vil lave nye søkort med alle Oceanets Lande og Øer, og endvidere vil jeg samle materiale til en bog, samt oplysninger om længde og breddegrader.

 I Jesu Kristi navn: Christoffer Columbus, Admiral over Oceanet. Vicekonge og Generalguvernør over Indiens Lande. Palos, august 1492.”

Sådan skriver Christoffer Columbus i indledningen til sin hemmelige dag- og logbog fra sin første rejse over Atlanterhavet. Den dagbog som kun han selv vidste eksisterede.

Med udgangspunkt i denne dagbog fortæller Sten Wijkman Kjærsgaard historien om turen over Atlanten. Vi følger Columbus og hans mandskab dag for dag. Hans mål var ”Indiens Lande”. Det var en rute, ingen havde sejlet før, og den var fuld af farer og mystik.