Christian Dorph om rekviem til sin far: ”Jeg ville prøve at løse gåden om ham”

I sin hidtil mest private bog skriver forfatter og digter Christian Dorph om sin afdøde far i et forsøg på at rekonstruere minderne og sætte stumperne sammen.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen

 

Hvor lang tid har du haft denne fortælling i dig? Og hvorfor skulle den ud nu?

”Min fortælling hænger sammen med min fars død i efteråret 2019. Han valgte at tage sit eget liv efter et forløb med Parkinsons. Det kom bag på mig, at jeg ikke følte nogen sorg, kun tomhed, og det satte gang i nogle tanker om vores forhold, som går tilbage til min tidlige ungdom i firserne. Jeg elskede og beundrede min far, men jeg har vanskeligt ved at huske ham, og helt tilbage havde han det med at forsvinde. Da mine forældre bliver skilt, forsvinder han ind i en anden familie, og da han langt senere bliver syg og er bundet til en sofa, kan han måske nå at indhente noget af det tabte med børn og børnebørn. Men det ønsker han ikke. JEG SLOG MIN FAR IHJEL er et forsøg på at genbesøge og rekonstruere minderne om ham, sætte stumperne sammen og prøve at løse gåden om ham.”

Du færdes i flere genrer – blandt andet også kriminalromaner. Hvad gør lyrik særligt? Og hvordan har det hjulpet dig med at få denne historie skrevet?

”Jeg er ikke helt sikker på, hvad JEG SLOG MIN FAR IHJEL er for en genre. Det er dels en fortælling, altså en slags prosa, mest del 1, mens del 2 er et slags rekviem med de her hårde og åbent spørgende tekster, som er for korte til at blive til traditionelle digte. Der er heller ikke skrevet nogen genrebetegnelse på. Men samlet set er det klart mere lyrik end prosa. Uanset hvad man skriver og i hvilken genre, synes jeg, det handler om at finde ud af noget, man ikke vidste i forvejen. Lyrik er mere et arbejde med sproget, med klang, billeder og rytme end en sammenhængende fortælling med karakterer og plot. Jeg er ret dårlig til at huske, så jeg er nødt til at suggestivt genkalde fortiden i lyriske stumper og stykker for at komme tæt på min egen historie og på gåden om min far og den sorg og kontinuitet, jeg synes, der er gået tabt. Det har genren hjulpet med.”

Det er næsten 30 år siden, du debuterede med digtsamlingen ET STYKKE TID. Hvordan bliver du ved med at finde nye sider af dig selv at trække på?

”Jeg synes, det er meget vanskeligt at finde nye sider af sig selv frem. Ens stof er jo forholdsvis begrænset, og det er måske derfor, jeg har kastet mig ud i forskellige genrer, så jeg både har kunnet arbejde med fiktion, i krimierne, og noget, der er lidt tættere på mig selv, i lyrikken. JEG SLOG MIN FAR IHJEL er den klart mest private bog, jeg har skrevet, og det har været meget fedt at prøve det også. Jeg er vokset op med og er inspireret af bl.a. Per Højholt, som har sagt, at man ikke må tage af 'hovedstolen', altså ikke skrive for direkte om sig selv, for så har man pludselig ikke mere skrive om. Man må nok sige, at nutidens forfattere skider højt og flot på det, og det er nok fordi grænsen for, hvad der er privat, har rykket sig rigtig meget de sidste 25 år.”

Natskygge – et digt fra JEG SLOG MIN FAR IHJEL – er optaget i Højskolesangbogen. Hvilken oplevelse har det været at få sat musik til sin tekst? Og høre andre synge det?

”Det er en stor ære at blive optaget i Højskolebogen og virkelig bevægende at høre sine sange blive sunget som fællessang eller af et kor. En højskolesang er også et spændende møde mellem en tekst og et stykke musik, og jeg har haft det her fede samarbejde med min kollega og tidligere komponist i bandet Under byen, Thorbjørn Krogshede. De fleste af vores sange er skrevet som sange, men her har han altså taget et digt og sat musik til, og det blevet til en meget speciel sang, synes jeg, der består af én strofe, ingen rim, og som på få linjer stiller nogle store spørgsmål om kærlighed vs. angst og lys vs. mørke – om hvad der er primært. Vi er altså oppe på de høje nagler her, og Krogshedes melodi er hypnotisk, dyster og fremmedartet.”

Læs mere om NATSKYGGE i Højskolesangbogen her

 Hør Jørgen Leth læse op fra JEG SLOG MIN FAR IHJEL herunder:

 

Find alle bøger af Christian Dorph her