Svensk forfatterpar klar med ny krimi: ”Vi er gode til at lytte til hinanden

Det svenske forfatterpar Cilla og Rolf Börjlind mødte hinanden, mens de arbejdede på en tv-produktion. Det er måske derfor, deres samarbejde går så gnidningsfrit, forklarer de i et interview med Gyldendal inden udgivelsen af deres nye krimi, DET KOLDE GULD.

Af Rasmus Meldgaard Harboe

Det svenske forfatterpar Cilla og Rolf Börjlind 

Når arbejdsværelset i ægteparret Cilla og Rolf Börjlinds hus er tapetseret med post-it-lapper, ved man, at en ny bog er ved at blive til. Lige nu hænger der ikke så mange. Sidste år lagde det svenske forfatterpar nemlig sidste hånd på krimien DET KOLDE GULD, som den 5. februar udkommer på dansk.

At skrive bøger sammen med sin bedre halvdel kan måske lyde som lidt af en ægteskabsprøvelse. Det er let at forestille sig småskænderierne, som opstår, når man tilbringer både arbejdsliv og privatliv sammen. Sådan er det bare ikke for dette svenske forfatterpar.

”Vi skændes aldrig, det har vi aldrig gjort, hverken privat eller på arbejde. Vi er ikke så temperamentsfulde, vi er ganske rolige,” siger Rolf Börjlind, som sidder ved siden af sin hustru, netop i arbejdsværelset i parrets hus uden for Stockholm.

DET KOLDE GULD er sjette bind i Cilla og Rolf Börjlinds populære krimiserie om Olivia Rönning og Tom Stilton. Serien har vakt jubel blandt krimilæsere verden over, og den er et perfekt bogmatch for dem, som bider negle til tv-serier som Broen og Beck.

DET KOLDE GULD dukker et lig op i Arjeplogfjeldet. Olivia Rönning bliver sendt ud for at undersøge sagen, men på vej dertil havner hun i en ulykke. Da hun vågner, har hun ikke noget mobilsignal, og nødradioen fungerer heller ikke. Hun er fanget uden mulighed for at få kontakt til omverdenen. Samtidig befinder Tom Stilton sig i Thailand. Men da han får nys om, hvad der er sket med Olivia, flyver han straks hjem for at hjælpe hende.

De bedste løsninger over middagsbordet

Den sidste korrektur på DET KOLDE GULD var læst, lige inden corona-pandemien ramte Europa tilbage i marts 2020. Bogen blev udgivet til de svenske læsere over sommeren med flotte anmeldelser i de svenske medier.

Selvom Cilla og Rolf Börjlind er vant til at arbejde lidt isoleret, så blev 2020, som for så mange andre, alligevel anderledes for dem. De valgte at flytte i sommerhus, da pandemien ramte Sverige. Ikke at det er usædvanligt for dem at tilbringe sommeren på landsiden – men måske blev opholdet lidt længere end sædvanligt.

”Så boede vi der frem til november. I den periode begyndte jeg at arbejde, mens Rolf skrev på sin selvbiografi,” fortæller Cilla Börjlind og uddyber, at de netop er gået i gang med at skrive endnu en bog i krimiserien om Olivia og Tom.

”En bog tager cirka seks måneder at skrive, fra idé til færdigleverance,” fortæller Rolf Börjlind og forklarer, at den der magiske grænse mellem arbejdsliv og privatliv nogle gange er helt usynlig i forfatterparrets hjem. Men det gør ikke noget, siger han: ”Når vi kommer i gang, så handler det ikke om, hvilken tid på dagen det er. Det er ofte over middagsbordet, vi kommer på de bedste løsninger – over et glas vin.” 

Men når en bog er afsluttet, er det vigtigt at give sig selv lov til at komme til hægterne igen. Det har parret forskellige metoder til, forklarer Rolf Börjlind:

”De følgende seks måneder (efter en bog er færdig, red.) går Cilla i haven. Det er der, hun oplader batterierne. Og så er vi for eksempel glade for at flyvefiske ved fjeldet, selvom det ikke blev til noget i år på grund af corona. Plukke svampe, det gør vi også meget.”

En grundlæggende respekt for hinanden

Spørgsmålet om, hvordan de har fået dobbeltlivet som forfatterpar og ægtepar til at spille, er naturligvis ikke fremmed for Cilla og Rolf Börjlind. Derfor har de også haft rigeligt med tid til at overveje, hvorfor det fungerer så gnidningsfrit for dem.

Måske skyldes det, at de lærte hinanden at kende på en tv-produktion, som de begge arbejdede på. For når man møder hinanden på dén måde, så skaber man et andet grundlag for en relation, end hvis man mødes under mere private omstændigheder.

”Vi har en grundlæggende respekt for hinanden. Den fandtes allerede, inden vi blev et par – både i privatlivet, og når vi arbejder. Vi er gode til at lytte til hinanden,” forklarer Cilla Börjlind, som uddyber, at det har mange praktiske fordele at være to om at skrive en historie. For eksempel når man skal sammenstrikke den helt rigtige struktur til en bog, siger hun: “Når man skriver krimier, og også når man er manuskriptforfatter, så skal man jo løse en gåde. Vi spørger ofte (hinanden, red.), hvad er der sket inden, som leder til dét her?”

Samarbejdet fortsætter altså i forfatterparrets hjem. Snart kommer der flere post-it-lapper op at hænge på væggene i arbejdsværelset, og der skal skrives lidt på nogle whiteboards. Det er nemlig sådan, Cilla og Rolf Börjlind bedst kan lide at udvikle et fængende krimiplot. Og selvom de efterhånden har skrevet en god stak krimier, er de ikke begyndt at kede sig. Så længe de synes, det er sjovt, og så længe læserne er tørstige efter mere, så fortsætter de, forklarer Rolf Börjlind:

Vi henter jo inspiration til fortællingerne ude i virkeligheden, det er ofte ting, som sker lige nu, som kommer med i vores bøger. Og der sker jo hele tiden nye ting.”

Serien om Olivia Rönning og Tom Stilton