34_checkmark

Fragt kun 29,95 kr. 

3 bøger til at fejre dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum

Ønsker du også at læse flere bøger om Hendes Majestæt Dronningen i anledning af hendes 50-års regeringsjubilæum? Vi har samlet tre bøger om Dronningen, der kan bringe dig tættere på Kongehuset, hvad end du er til biografier, interviews eller ønsker at vide mere om det kongelige inventar.

Tre bøger om Dronning Margrethe: De dybeste rødder, Dronningens private skatte og Monark og menneske 

Den 14. januar 2022 markerer jubilæumsdagen for H.M. Dronningen som statsoverhoved for Danmark, Grønland og Færøerne. Det er nu et halvt århundrede siden, at Frederik 9. gik bort, og siden Dronningen efterfulgte sin far på tronen, har hun udmærket sig som en regent, der giver plads til både kreativiteten, kulturen og historien. Hun har i sin regeringstid skabt et tættere forhold mellem kongehuset og offentligheden, og vi har kunne opdage nye sider af hende både som oversætter, kunstner og scenograf.  Ønsker du at vide mere, kan du dykke ned i en af disse tre bøger om dronning Margrethe for at komme tættere på Danmarks regent.

MONARK OG MENNESKE

Efter 50 år med Hendes Majestæt Dronningen som statsoverhoved gør forfatter og politisk kommentator Thomas Larsen i MONARK OG MENNESKE status over hendes tid som regent. Mennesker med et enten fagligt eller nært forhold til dronning Margrethe fortæller om, hvordan hun i 50 år er vokset til at blive et nationalt samlingspunkt, som befolkningen holder af og lytter til. 
Tilsammen udgør beretningerne et varmt og levende portræt af en regent, der har repræsenteret Danmark udadtil og forenet landet indadtil. Let har det ikke altid været, Dronningen har skullet tackle udfordringer og kriser. Både som monark og menneske.
Det sort-hvide portræt, der pryder MONARK OG MENNESKE, er taget af Jan Grarup med den gamle teknik, der hedder wetplate, og udvalgt af dronningen selv.

Monark og menneske

Monark og menneske

Mennesker med et enten fagligt eller nært forhold til dronning Margrethe fortæller om, hvordan hun i 50 år er vokset til at blive et nationalt samlingspunkt, som befolkningen holder af og lytter til. Kong Willem-Alexander af Holland, kronprins Haakon af Norge, kronprinsesse Victoria af Sverige, statsminister Mette Frederiksen, billedkunstner Bjørn Nørgaard, fhv. kgl. konfessionarius Erik Norman Svendsen, arkæolog Flemming Kaul, ambassadør Ulrik Federspiel, teaterdirektør Kasper Holten og de nære veninder Birgitta Hillingsø og Marianne Haslund-Christensen beretter om de søjler, som dronning Margrethes liv hviler på: familien, nationen, rigsfællesskabet, historien, troen og kunsten, og geologen Minik Rosing og maleren Trondur Patursson fortæller om forholdet til Grønland og Færøerne.

I bogen gør Dronningen også selv status over sine 50 år som Danmarks statsoverhoved.

Tilsammen udgør beretningerne et varmt og levende portræt af en regent, der har repræsenteret Danmark udadtil og forenet landet indadtil. Let har det ikke altid været, Dronningen har skullet tackle udfordringer og kriser. Både som monark og menneske.

Det sort-hvide portræt af dronningen er taget af Jan Grarup med den gamle teknik, der hedder wetplate. Det er en stålplade, der behandles med forskellige kemikalier, og hvor eksponeringstiden er ret lang (5-7 sekunder). Billedet skal fremkaldes øjeblikkeligt i mørkekammer, og pladen tåler ingen ridser, skrammer eller fingeraftryk, så bliver den ødelagt. 100 kg udstyr blev bragt ind på Amalienborg – herunder mobilt mørkekammer – til brug for portrætfotoet.

Der blev taget i alt fem wetplates, hvoraf dronningen selv har peget på det, der endte med at blive bogens forside. 

PRIS229,95 kr.

DE DYBESTE RØDDER

Dronning Margrethe har som dronning et unikt perspektiv på Danmark – både de danske sejre og udfordringer. I DE DYBESTE RØDDER skitserer Thomas Larsen Danmarks historie i akkompagnement med kommentarer og anekdoter fra Dronningen selv. Som læser får vi hendes syn på aktuelle samfundsspørgsmål som den danske krigsindsats i Irak og Afghanistan, danskhed i lyset af globalisering og indvandring, og betydningen af Rigsfællesskabet, som står hende meget nær.

Derudover får vi også dronning Margrethes egen fortælling om sit liv som prinsesse og regent. Om sin barndoms rejser med sin familie og om at finde troen som tronarving. Bogen er rigt illustreret med fotografier gennem Dronningens liv. Parallelt fortælles historien om os. Med passion og klarhed fortæller dronning Margrethe om Danmarks egen historie og udvikling, som kun en regent kan.

De dybeste rødder

De dybeste rødder

Med dronning Margrethe som rejsefører inviteres læseren med på et togt gennem Danmark. Aldrig før har dronningen fortalt så indgående om sit land og sine landsmænd. Det er blevet til historien om os. Fortalt af en regent, der kender hver en krog af landet og forstår at tage folkesjælen på kornet.

Dronningen fortæller om de første jægerfolk, om vikingerne og om tiden som stormagt. Hun beretter om nederlagene, der næsten udslettede os, og om viljen til at rejse landet igen.

Undervejs kommer vi med den lille prinsesse Margrethe på rejse rundt i landet med forældrene, kong Frederik og dronning Ingrid, hvor hun møder nye egne og mennesker.

Vi hører om, hvordan hun som tronarving og regent har oplevet de store skift i nyere tid, hvor Danmark er gået fra knaphed til overflod, fra land til by, fra traditionelle kønsroller til kvindefrigørelse og fra venlig nysgerrighed til skepsis over for indvandring.

Beretningen er gennemsyret af dronningens tro på, at vi kan klare udfordringerne, hvis vi vil.

Tag med på en tankevækkende rejse gennem riget med dronningen som kærlig, kyndig og kritisk vejviser.

PRIS179,95 kr.

DRONNINGENS PRIVATE SKATTE

Hvad er en skat? Og hvad er mon Hendes Majestæt Dronningens skatte? Som hofinventarinspektør i kongehuset har Elisabeth von Buchwald unik adgang til det private, kongelige inventar, og DRONNINGENS PRIVATE SKATTE giver derfor en enestående mulighed for at komme helt tæt på historiske, spændende og ofte værdifulde ting fra den private del af kongehusets samlinger, hvis indbyggede fortællinger vidner om det danske kongehus’ tætte familiære og venskabelige bånd til europæiske fyrstehuse på kryds og tværs. I 32 kapitler – ét om hver af de nøje udvalgte genstande – fortælles de til tider dramatiske historier bag skattene. Hvordan er de blevet frem – stillet og brugt, hvordan bruges de af Dronningen i dag, og ikke mindst, hvorledes er de endt hos den kongelige familie

Dronningens private skatte

Dronningens private skatte

Hvad er en skat? Og hvad er mon Hendes Majestæt Dronningens skatte?

Som hofinventarinspektør i kongehuset har Elisabeth von Buchwald arbejdet med kongefamiliens private inventar og dermed adgang til de kongelige samlinger i samtlige slotte. Forfatteren til denne bog har derfor en enestående mulighed for at komme helt tæt på historiske, spændende og ofte værdifulde ting fra kongehusets (ikke offentlige) samlinger. Dette kombineret med forfatterens samtaler med Dronningen bidrager til, at ”Dronningens private skatte” tager læseren med helt tæt på historierne bag tingene; hvem er de lavet til og hvornår, hvordan er de fremstillet og blevet brugt, og hvordan er de kommet ind i kongefamilien. Ofte gemmer den gode historie sig i materialet eller bag håndværket, hos den involverede kunstner og i den indvævede symbolik, men ikke mindst genstandenes historie rummer både politiske, økonomiske, ægteskabelige og helbredsmæssige dramaer.

Bogen er opbygget i 32 kapitler – ét om hver genstand – med fokus på at benytte den lille historie til at udfolde den større historie. Kapitlerne er ordnet kronologisk, så læseren kommer på en tidsrejse gennem de seneste århundreders kongerække og ved læsning af bogen måske bedre forstår, hvordan det danske kongehus gennem århundreders ægteskaber og venskaber på kryds og tværs er flettet ind i andre europæiske dynastier.

I sagens natur optræder der i bogen en del kostbare metaller og ædle stene, skabt til at fremvises for at imponere omgivelserne og ikke mindst iscenesætte monarken, men indimellem vil mindre indlysende skatte, beregnet til at holdes i skjul og endda tæt på kroppen, overraske med deres beskedne størrelse eller anderledes materialevalg.

En meget væsentlig del af bogen er billedsiden, hvor fotograf Iben Kaufmann i tæt samarbejde med forfatteren har fotograferet de omtalte effekter i detaljer og, hvor det er relevant, med afbildninger på de steder, hvor genstandene til daglig befinder sig.

Bogen udgives i forbindelse med Dronningens 50-års jubilæum som regent den 14. januar 2022.

PRIS269,95 kr.
Gyldendal ønsker Hendes Majestæt Dronningen hjerteligt tillykke med Regeringsjubilæet 14. januar 2022.