34_checkmark

Fragt kun 29,95 kr. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anne Sofie Hammer: "Villads fra Valby er lidt som mit første barn"

Af Anne-Sophie Uldall Petersen // Foto af Les Kaner

Forfatter Anne Sofie Hammer debuterede med den første bog om Villads fra Valby i 2009. Dengang anede hun ikke, at det skulle blive en vanvittigt populær serie. Men det blev det. Og på 10 år har Anne Sofie Hammer udgivet en masse bøger om både Villads og andre elskværdige karakterer. I 2020 vandt hun Søren Gyldendal-prisen for sit store bidrag til børne- og ungdomslitteratur.

Anne Sofie Hammer bor – stik mod al forventning – ikke i Valby. Og det har hun aldrig gjort. Hun bor faktisk i Vanløse.

Det var også i Vanløse, at hun for mere end 10 år siden fik ideen til en historie om Villads fra Valby, og det var en bog, hun selv savnede at have på hylderne.

”Jeg gik i gang med at skrive Villads-bøgerne, fordi jeg læste en masse godnathistorier for mine børn, men de var tit skrevet for længe siden, og de foregik for endnu længere tid siden. Så det var meget gamle dage, vi læste om. Jeg kunne godt tænke mig at have en godnathistorie, som handlede om det liv, mine egne børn kendte. Jeg ville gerne have mere pizza og skateboard, fritidshjem og ’Disney sjov’ ind i historierne. Og det var egentlig det, der gjorde, at jeg gik i gang med at skrive Villads-bøgerne,” fortæller Anne Sofie Hammer.

Jeg kunne godt tænke mig at have en godnathistorie, som handlede om det liv, mine egne børn kendte.

Rødhåret ved et tilfælde

Den første bog blev en stor succes, så der fulgte en mere. Og en mere. Og en mere … og nu er der faktisk udkommet så mange, at Anne Sofie Hammer ikke helt har overblik over, hvor mange historier om Villads, der står i reolen på hendes arbejdsværelse. Men den første bog kan stadig gøre hende lidt nostalgisk, når hun bladrer i den.

”I virkeligheden tænker jeg jo nogle gange, at hvis jeg skulle skrive den nu, så ville jeg vist skrive den anderledes. Der er jo både sket noget med Villads i løbet af de her år, og der er jo også sket noget med mig som forfatter. Men efter alle de år, hvor jeg har haft denne bog og holdt foredrag om denne bog og læst højt fra denne bog, så kommer jeg stadig til at smile, når jeg ser Dinas tegninger.”

Illustrator Dina Gellert blev sat i forbindelse med Anne Sofie Hammer, da den første historie blev antaget, og hun gik straks i gang med at tegne Villads – og så blev han rødhåret! Det havde Anne Sofie Hammer egentlig slet ikke forestillet sig, at han var, men nu kan hun ikke forestille sig ham på andre måder.

Det sidste årti er der flyttet flere karakterer ind i Anne Sofie Hammers hoved, og hun skriver blandt andet også på ungdomsserien JAGTEN PÅ NAZISTERNES GULD, sammen med Lise Bidstrup, og på børnebøgerne om MAGELØSE MAGDA.

”Selvom jeg skriver på rigtig mange andre bøger nu og har udviklet andre karakterer end Villads, som jeg også har knyttet mig til, så er det klart, at Villads altid vil være noget lidt specielt for mig, for han var lidt mit første barn,” fortæller Anne Sofie Hammer om sin første karakter.

Kom med hjem til Anne Sofie Hammer i videoen:

Find alle bøger af Anne Sofie Hammer her