Drop den løftede pegefinger, og gør dine børn sukkersmarte

 

Anette Sams forfatterfoto Foto: Simon Klein-Knudsen

OM FORFATTEREN Anette Sams (født 1971) er farmaceut og ph.d fra Københavns Universitet. Hun har arbejdet på Rigshospitalet og i en årrække på Novo Nordisk, senest som Director for Diabetic Complications Biology. Er blandt andet forfatter til bestselleren Sandheden om sukker (2017). 

»Børn i alle aldre spejler sig i os, og vores respekt og troværdighed er på spil, når vi gør noget andet, end det vi siger. Når vi er tydelige i vores holdninger, viden og meninger, kan børnene slappe af og lære, at det er helt naturligt at vælge mad med både instinkter og fornuft,« fortæller Anette Sams.

Den største misforståelse, når det kommer til forældre og børns madvaner er ifølge Sams, at mange tror, de kan fortælle - især større børn, hvad de må og ikke må spise. I stedet bør vi tale om børnenes valg og fravalg.

3 tips til sukkersmarte børn

Som lægemiddelforsker ligger det Anette meget på sinde, at sundhed, mad og krop skal være et helt centralt og naturligt samtaleemne i hjemmet. Blandt andet derfor har hun nu skrevet bogen Sukkersmarte børn. Bogen viser vejen, hvor den løftede pegefinger er erstattet med viden, fascination og nysgerrighed, der efter Anettes mening er opskriften på at gøre børn til sundhedsbevidste livsnydere med et sundt forhold til mad:

»Og det er faktisk ikke så svært, når både voksne og børn først forstår forskellen på viden, holdninger, følelser og handlinger. Her handler det nemlig ikke om regler eller om forbudte madvarer, men om at kost-inspirere og imødekomme børnene der, hvor de er og ikke mindst lære dem, at hvad de putter i munden i sidste ende er deres eget frie valg« fortæller Anette Sams.

»Væk børnenes nysgerrighed i maden og i dens samspil med kroppen. Og væk egen nysgerrighed overfor børnenes madoplevelser og ønsker. Eksperimentér med smag, kommentér og reflektér. Men tænk over de valgmuligheder, der er til rådighed. Er der fx noget, man som forældre ikke vil have, at børnene skal spise, så skal det ikke stå på middagsbordet,« siger Sams.

Find bogen her