Kan alle blive spion i Nordkorea?

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 8


> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

I januar 2017 rejser en førtidspensioneret dansk kok og en dømt narkokriminel til Nordkorea. 

Formålet er at bevise, at det lukkede og sanktionsdømte regime er villige til at handle med både våben og narko for at skaffe valuta til den hårdt trængte nordkoreanske økonomi. 

Og skal man tro Mads Brüggers dokumentar 'Muldvarpen' – der følger kokken og ‘forretningsmanden’ Mr. James undervejs - lykkedes det. 

Faktisk lykkedes det så godt, at en tidligere chef for den norske efterretningstjeneste beskylder Mads Brügger for at stå i ledtog med en rigtig efterretningstjeneste, for ‘operationen er usædvanligt dygtigt udført’, og forretningsmanden Mr. James er ‘ingen amatør’, som han siger. 

Men Mr. James er en amatør. 

En amatør, der indtager Nordkorea som en anden dansk charterturist i 1970'ernes Spanien. Han vælter sig i luksuriøse vandlande, spiser hundesuppe og går i operaen i 2 graders kulde. Og elsker det. 

Og så får han også lige en aftale i stand om at købe nordkoreanske våben og metamfetamin for hundredvis af millioner af kroner. 

Mads Brügger agerer omvendt føringsofficer på afstand. Og han påstår, at han ikke får hjælp fra nogen – han har faktisk bare læst rigtig mange bøger: “John le Carrés forfatterskab er jo nærmest en kogebog i, hvordan man driver efterretningsoperationer,” som Brügger siger til netmediet Olfi. 

Så - kan alle blive spion i Nordkorea? Hvis man læser nok bøger, kan man så infiltrere verdens mest lukkede regime? 

Det undersøger vi i denne uges Blixen eller Kaos. 

Gæster:
Jim Latrache-Qvortrup, iværksætter og forretningsmand, tidl. faldskærmssoldat og undercover i Nordkorea
Flemming Rose, chefredaktør på Frihedsbrevet, tidl. udlandsredaktør på JP og korrespondent

Vært:
Zissel Astrid Kjertum-Mohr

Bøger fra episoden