En »vanvittig« spionskandale

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 12

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

»Det er fuldstændig vanvittigt det her. Og det må I gerne citere mig for.«

Sådan lød de få ord, der slap ud af retssalen i Københavns Byret d. 10. januar, før dørene blev smækket i bag Danmarks spionchef nummer 1, og et mørke trak sig op over den danske offentlighed.

Det er ikke indledningen til en spionroman, men de faktiske forhold i en sag, der har trukket overskrifter verden over.

I en lille måned har chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i al hemmelighed været fængslet og sigtet efter straffelovens paragraf 109 stk 1 - der også bærer kælenavnet ‘landsforræder-paragraffen’.

Hele sagen kan spores tilbage til et pengeskab på Kastellet. Her hviler en hemmelig aftale mellem Danmark og USA, som betyder, at USA kan tappe data fra søkabler - og dermed overvåger de både dig og mig - men også fx Angela Merkel. 

Eller det vil sige; aftalen er ikke rigtig hemmelig længere, for den er beskrevet indgående i medierne. Og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen kom uheldigvis også til at bekræfte, at aftalen faktisk fandtes. 

Kort forinden afsløringen af hemmeligheden i pengeskabet blev Forsvarets Efterretningstjeneste udsat for skarp kritik af Tilsynet med Efterretningstjenesterne. En kritik, der betød, at Forsvarsminister Trine Bramsen sendte både chef og flere ledende medarbejdere hjem – og samtidig nedsatte en kommission, der skulle kulegrave efterretningstjenestens arbejdsgange.

Og efter afsløringen af hemmeligheden i pengeskabet fik PET til opgave at finde ud af, hvem der sådan går rundt og fortæller de danske medier om statens hemmeligheder. 

Men spoler man frem til i dag - halvandet år senere - er de dengang hjemsendte medarbejdere fra Forsvarets Efterretningstjeneste blevet pure frifundet. Også Lars Findsen. 

Alligevel blev både han og 3 andre medarbejdere få dage før frifindelsen nu i stedet anholdt og sigtet i hvad, der trækker op til at blive den største skandale i dansk efterretningstjenestes historie.

Hvad i himlens navn er det egentlig, der foregår? 
Kan gamle slidte spionromaner egentlig stadig lære os noget om at holde på en hemmelighed? 

Det undersøger vi i ugens Blixen eller Kaos.  

 

Gæster: 
Peter Ernstved Rasmussen, redaktør på OLFI og radiovært på Radio4
Ask Hansen, redaktør på Gyldendal

Vært:
Michelle Tubæk Gram

Bøger fra episoden