Ritt Bjerregaard

Ritt Bjerregaard har adskillige ministerposter bag sig, er tidligere overborgmester i København, og så er hun en ivrig romanlæser og med i en fast læseklub. Som forfatter har hun udgivet sine erindringer og er lige nu aktuel med bogen VANDRELYST.

Af Marie Løntoft

Bøger giver mig mulighed for at fordybe mig og næsten blive væk fra de omgivelser, jeg er i, og jeg er så gammel, at jeg nu uden dårlig samvittighed kan gøre det. Det udvider også min horisont og giver mig en viden om det samfund, som jeg er en del af. Et godt eksempel på det var Morten Papes PLANEN. Han skrev om Urbanplanen, som jeg kendte fra min tid som overborgmester i København, og alligevel var der meget, der kom bag på mig. At det havde været så ekstremt, havde jeg ingen anelse om. Læsning er både hårdt arbejde for at tilegne sig historien og prøve at forstå et andet liv, men også afslapning, fordi det fjerner fokus fra det, der er lige omkring mig.

Jeg holder særligt af at læse romaner, fordi jeg herigennem får lov at opleve andres liv. Det er ikke så længe siden, jeg blev færdig med TABITA af Iben Mondrup. Derigennem forstod jeg noget om vilkårene for at blive plantet om. Det var en grum historie, som det var svært ikke at blive trist over, når man hørte om forfatterens egen baggrund.

Læsning er både hårdt arbejde for at tilegne sig historien og prøve at forstå et andet liv, men også afslapning, fordi det fjerner fokus fra det, der er lige omkring mig.


Lige nu læser jeg KØR DIN PLOV OVER DE DØDES KNOGLER af Olga Tokarczuk. Jeg læste med stor begejstring hendes tidligere bog REJSENDE og venter mig en del af den nye. I den læseklub, som jeg er en del af, valgte vi hende netop på grund af den gode oplevelse med REJSENDE.

Jeg kan godt lide at læse forfattere fra de lande, jeg besøger, så da jeg for nogle år siden var i Sankt Petersborg, tog jeg fat på en bog, som jeg havde læst for mange år siden, DOKTOR ZIVAGO af Boris Pasternak. Det gav mig et indtryk af det liv, der havde været levet i Sovjettiden samtidig med, at jeg var virkelig godt underholdt.

Jeg har nogle forfattere, jeg ofte vender tilbage til, fx Hanne Marie Svendsen, som har skrevet UNN FRA STJERNERNE og MELLEM REGNDRÅBERNE, der er meget smuk, som titlen også er det. Og så Hanne-Vibeke Holst, som jo næsten var synsk, da hun skrev bogen SOM PESTEN, hvor jeg læste om alt det, vi danskere selv kom til at opleve med coronaen. Men jeg har også være glad for hendes politiske bøger: KRONPRINSESSEN, KONGEMORDET og DRONNINGEOFRET.

Jeg læser også gerne faglitteratur som fx GÅ-BOGEN af professor Bente Klarlund Pedersen. Jeg er glad for at gå og arbejder for at nå 10.000 skridt om dagen. I denne bog gives der gode forklaringer på, hvilken rolle det spiller for min krop, min hjerne og mit velbefindende.

Bøger fylder alt, alt for meget, for jeg er gift med en historiker, Søren Mørch, så vi har løbende problemer med at finde plads. Jeg har nogle venner, der har det princip, at de efter at have læst en god bog, giver den videre til en anden, som de tror vil være glad for at læse den. Dertil er jeg ikke nået. Jeg har hver gang en tiltro til, at jeg vil læse den igen, men det bliver sjældent til noget.