Petra Nagel

Hun elsker bøger med trylleri, er vild med Blueys far og bruger højtlæsning som våben i kampen mod for meget skærmtid. Tv-vært Petra Nagel fortæller om sine læsevaner.

Af Sisse Tvegaard Andersen

Det allerbedste ved bøger er … at de skaber en situation mellem forældre og barn, der er meget intim og rolig. Man sidder tæt, man er sammen om noget, og du kan ikke være der halvt. Du sidder ikke og kigger lidt på din telefon samtidig. Når man læser højt, er man bare enormt meget til stede. Det tror jeg er ret sundt for os. Vi kæmper meget med skærm derhjemme og er tilbøjelige til at sige, at vores søn Pelle gerne må se noget, for så kan vi lave noget andet. Med bøgerne kommer vi et godt sted hen og forestiller os ting i vores fantasi. Vores forestillingsevne bliver udfordret på en anden måde. Jeg glæder mig til, at Pelle bliver lidt større, hvor han selv skal til at forestille sig ting

De bøger, jeg fik læst højt som barn, var … for eksempel MIS MED DE BLÅ ØJNE. Jeg fik den, da jeg blev 2 år, og den kunne jeg rigtig godt lide, da jeg var lille. Jeg prøvede at læse den for Pelle i forgårs, men den fangede ham ikke rigtigt. Som forældre går man lidt i en romantisk fælde om, at man skal læse sine egne barndomsfavoritter for børnene.

Jeg har seriøst aldrig mødt nogen, der var bedre til at lege end Blueys far

Den bedste bog, som jeg selv læste i min barndom, var … nok noget med trylleri. Jeg læste rigtig meget, da jeg var barn. Der var et eller andet med at kunne drømme sig væk, som jeg holdt utrolig meget af. Vi havde kun én tv-kanal, og der skete ikke rigtig noget, når man kom hjem. Så jeg sad tit og læste om eftermiddagen. Da jeg blev gammel nok til at læse HOBBITTEN, var det helt vildt. Bjarne Reuters SHAMRAN var også en stor oplevelse. Og så er jeg total Harry Potter-fan. 

En bog, jeg ofte giver i gave til (folk med) børn, er … VILLADS FRA VALBY og VINDEN I PILETRÆERNE. Tidligere gav jeg ofte DEN LILLE PRINS. Men efter jeg selv har fået børn, er jeg stoppet med at give den, for der går jo mange år, før de kan læse og forstå den. 

For tiden kan vi i min familie bedst lide at læse … en masse forskellige bøger. Min søn er helt vild med Jan Lööfs billedbøger, men vi læser også TOTTE OG LOTTE-bøger, og så er han rigtig glad for bøgerne om Bluey, som vi kender fra tegnefilmene. Når jeg læser højt, foregår det ofte … når Pelle skal sove eller om eftermiddagen. Vi har lavet en bogstation i udestuen, så når skærmen er ved at indtage hele eftermiddagen, er min kæreste Asbjørn god til at tage ham med derud og læse højt, mens jeg laver mad. 

Mine børn elsker, når jeg læser højt fra … Jakob Martin Strids bøger om Mimbo Jimbo og hans venner. For eksempel I FORM MED TAPIREN eller DEN DAG, MUMBO JUMBO BLEV KÆMPESTOR. De er også sjove at læse for de voksne. 

En bog, der har fået mig til at græde, er … en, vi lånte på biblioteket, som hedder VI ER LØVER. Vi går tit i zoo og er glade for løver, så vi tænkte, at den ville være helt perfekt, men den viste sig at handle om to brødre, hvor den ene var meget syg. Den var meget smuk, men meget hård. Asbjørn græd som pisket, da han læste den højt.

Hvis jeg fik muligheden for at leve én dag som en karakter fra børnelitteraturen, ville jeg være … Bluey. Jeg har seriøst aldrig mødt nogen, der var bedre til at lege end Blueys far. De finder på de fedeste ting, og de har det helt genialt, den familie. Det ville jeg gerne prøve.