Marguerite Yourcenar

Beskrivelse

Marguerite Yourcenar (1903-1987) var belgisk-fransk forfatter, og blev i 1980 som første kvinde valgt til Det Franske Akademi.

Hun er en suveræn fortæller, der udfolder et historisk stof i klassisk form. Hendes forfatterskab omfatter skuespil, noveller, essays og oversættelser. Hovedværkerne er Kejser Hadrians erindringer (udkom første gang på dansk i 1954) og erindringsværket Smeltediglen (da. 1970), der også er på vej i Rosinantes klassikerserie.

Med sin sproglige og kulturelle ballast og sin evne til at trække det alment menneskelige frem er Marguerite Yourcenar en betydelig figur i fransksproget litteratur fra 1900-tallet.

Læs mere

Seneste udgivelse

Verdenslabyrinten

I Verdenslabyrinten, der består af tre bøger - I from erindring, Fædrene arv og En trefod af guld - søger den franske forfatter Marguerite Yourcenar bagud i sin slægt for at digte sig frem til den, hun blev. Hun indleder med sin egen fødsel, og fra dette udgangspunkt spørger hun sig selv: Hvor kommer jeg fra? Hvordan var min mor, der døde efter min fødsel? Hvem var min far? Hvordan var de to slægter, som jeg nedstammer fra, tilbage gennem den dunkle fortid? Hun formår at levendegøre levevisen gennem århundreder og forklare generationers samspil med natur, dyr og menneskeligt miljø. Med en streng logik og med egne kommentarer fortæller Yourcenar med forståelse og medfølelse om alle disse personer ned gennem historien – om deres liv og særpræg - for til sidste at lade os møde en lille pige, der forgudede sin eventyrer af en far. Bogen udkommer i Rosinantes populære klassikerserie.

Pressen skriver:

»En glimrende introduktion til det forfatterskab, der i 1980 sikrede Yourcenar en plads i Det Franske Akademi.«
– Weekendavisen

»Befriende at finde tilbage til Yourcenars storsindede, altfavnende og storslået feministiske forfatterskab. Intet menneskeligt er hende fremmed.«
 – ****** Politiken

Bøger af Marguerite Yourcenar