Gunnar Staalesen

Beskrivelse

Gunnar Staalesen (f. 1947) er norsk forfatter. Især er Gunnar Staalesen kendt for sine kriminalromaner. I Norge har Gunnar Staalesen imidlertid også udgivet både digtsamlinger samt børnebøger, essays og dramatik til teatre og TV.

Gunnar Staalesen er cand.phil. fra universitetet i Bergen med fagene engelsk, fransk og litteraturvidenskab.

Gunnar Staalesen debuterede i 1967 med romanen Uskyldstider. På dansk grund debuterede han med sin store krimiserie om Varg Veum, som sidenhen er udkommet i adskillige bind på dansk. Derudover er Gunnar Staalesen forfatter til den populære Bergen-trilogi: 1900 Morgenrøde fra 1998, 1950 High Noon fra 1999 og 1999 Aftensang fra 2001.

Gennem forfatterskabet har Gunnar Staalesen bl.a. modtaget Boghandlernes ”Takk for boken” pris 1989, Gyldendal-prisen 1989, Palle Rosenkrantzprisen 1990, Riksmålsprisen for barne- og ungdomsbøker 1994 og Rivertonklubbens ærespris 2012.

Fotograf: Helge Hansen

Læs mere

Seneste udgivelse

Udenfor er hundene

Privatdetektiven Varg Veum er på vej hen til sin bil, da han med nød og næppe undgår at blive kørt ned af en bil, som uden tvivl styrer direkte imod ham og efterfølgende forsvinder i mørket i retning mod byen. Oplevelsen får ham til at tænke på to dødsannoncer han har læst inden for de sidste måneder. To af mændene, som har sonet en dom i en overgrebssag, Varg Veum selv i en kort periode var fejlagtigt sigtet i, er omkommet på måder, som politiet har defineret som ulykker. Veum får nu mistanke om, at dette kan være noget langt mere alvorligt end tilfældige dødsulykker. I så fald står han måske selv på den samme dødsliste. Med frygt for eget liv som drivkraft giver Veum sig i kast med at undersøge den gamle sag.

Bøger af Gunnar Staalesen

Vis mere