Litteraturguides

Litteraturguides giver inspiration til, hvordan du kan arbejde med en række børnebøger i danskundervisningen. Hver litteraturguide giver både bud på fortolkninger af romanen og konkrete undervisningsforslag og elevaktiviteter.

En halv pelikan

Stine de Paoli og Louise Johannesen

Download litteraturguide

Udarbejdet af Mette Sofie Kirkedal Jensen.
Målgruppe: 0.-2. klasse.


Denne litteraturguide giver inspiration til, hvordan du kan arbejde med rimene og remserne fra samlingen En halv pelikan af Stine de Paoli og Louise Johannesen på en sjov, kreativ og legende måde. Opgaverne kan laves uafhængigt af hinanden, så du kan vælge til og fra alt efter favoritrim, elevernes niveau og skolens rammer.

Eventyr

Kim Fupz Aakeson og Stian Hole

Download litteraturguide

Udarbejdet af: Dorthe Rise og Ulla Maria Michaelsen
Målgruppe: 2.-5. klasse


Denne litteraturguide præsenterer et bud på, hvordan du sammen med dine elever kan arbejde med billedbogen Eventyr af Kim Fupz Aakeson og Stian Hole med afsæt i forskellige sanselige og kreative tilgange.

Hat og andre ord

Kim Fupz Aakeson og Kamilla Slocinska

Download litteraturguide

Udarbejdet af: Lisa Henderson
Målgruppe: 1.-4. klasse

Denne litteraturguide indeholder en række ideer til, hvordan du kan arbejde med billedbogen Hat og andre ord af Kim Fupz Aakeson og Kamila Slocinska i undervisningen. Eleverne skal både bruge hovedet og kroppen, og aktiviteterne fokuserer på ord, tanker, følelser og handlemuligheder. I kan lave alle aktiviteterne, eller du kan udvælge dem, som du finder mest oplagte til dig og din klasse.

Omars altan

Trine Bundsgaard og Signe Kjær

Download litteraturguide

Udarbejdet af: Cecilie Bogh
Målgruppe: 0.-2. klasse


Denne litteraturguide giver forskellige ideer til, hvordan du med fokus på oplevelser, eksperimenter og leg kan arbejde med billedbogen Omars altan af Trine Bundsgaard og Signe Kjær sammen med dine elever. Lav hele forløbet, eller vælg de aktiviteter, der passer til klassen, rammerne og den tid, I vil bruge på bogen.

Den klamme liste og andre historier

Morten Ramsland

Den klamme liste og andre historier af Morten Ramsland indeholder fire længere noveller, der er fulde af (børne)dilemmaer og tomme pladser, og som i den grad giver stof til eftertanke. Børnene Sigurd, Lauge, Hugo og Agnes er hovedperson i hver sin historie. Alle forsøger de at takle de udfordringer og frustrationer, der kan være i et tween-liv.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 5.-6. klasse.
Forfatter: Christina Holdt Saldern

Læs litteraturguide

Dødningedukken

Peter Mouritzen

Dødningedukken udkom første gang i 1993 og har bestemt ikke mistet sin spøgelseskraft! Historien handler om en forfatter, der er gæstelærer på en skole et sted i Nordjylland. Hans opgave er at få eleverne til at skrive deres egne spøgelseshistorier; men i klassen sidder en uhyggeligt bleg, spøgelseslignende pige med en mystisk dukke foran sig, og pludselig ender forfatteren med selv at blive viklet ind i en spøgelseshistorie, der er skræmmende virkelig.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 4.-5. klasse.
Forfatter: Sanne Paustian Billesbølle

Læs litteraturguide

Ellens ark

Rebecca Bach-Lauritsen

Med ét er ingenting, som det plejer at være, da Ellen finder sin lillebror liggende død i entréen en mandag eftermiddag. Pludselig er de ikke længere et firkløver i familien, for David mangler. Faktisk føles det også som om, at Ellens forældre er forsvundet. Med tusindvis af tanker sværmende rundt i hovedet forsøger Ellen at bearbejde sorgen og samtidig forstå, hvad Davids død betyder for hendes familie. Er det overhovedet en familie, når David ikke er der længere? Guiden her giver dig nøglen til at åbne døren til et af livets helt store eksistentielle temaer, så det bliver nærværende og vedkommende for dine elever. Rebecca Bach-Lauritsens børneroman Ellens ark (2014) tager netop fat i et af de emner, der kan være svære at sætte ord på – ikke mindst for børn.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 4.-6. klasse.
Forfattere: Anja Christina Houlind Simonsen og Janne Terese Jakobsen

Læs litteraturguide

En dygtig havfrue

Sanne Munk Jensen

En dygtig havfrue af Sanne Munk Jensen tager sin læser med ind i et univers fyldt med glitrende havfruehaler, duvende hår og den allerførste, uopnåelige forelskelse. Men under overfladen er bogen en barsk og hjerteskærende fortælling om en pige, der er klemt mellem sine forældre i en grim skilsmisse, om løgne og ondskab og den kant, som man må helt ud og gynge på, når man ikke ved, hvem man er, og hvor man skal stå.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 6.-7. klasse.
Forfatter: Anne Sofie Kilian

Læs litteraturguide

Fiskepigen

Søren Jessen

Fiskepigen er en gennemillustreret kortroman fra Sørens Jessen. Historien foregår i en verden hærget af voldsomme storme og oversvømmelser som følge af klimaforandringer. Kortromanens danskfaglige potentiale ligger naturligvis i tematikken, men i særdeleshed også i multimodaliteten. Søren Jessens illustrationer, men også kreative brug af løsrevne tekstbidder sammensmeltet med illustrationerne gør, at multimodaliteten står stærkt i Fiskepigen.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 5.-6. klasse.
Forfatter: Christina Holdt Saldern

Læs litteraturguide

Happy happy

Mette Vedsø

13-årige Ubbe bor i byens grimmeste hus med 44 buslinjer i forhaven. Ved et tilfælde lander han i byens velhaverkvarter og får sin vante gang i golfklubben – noget hans far alt i verden ikke må vide: Golf er kun for "rige svin". Mette Vedsø skriver varmt og humoristisk om klasseforskelle, om at turde stå ved sig selv og sige fra – også selvom man kan såre dem, man holder allermest af. Litteraturguiden anvender greb fra Grib litteraturen! og lægger op til en sansebaseret udforskning af romanen. Gennem aktiviteterne får eleverne mulighed for at reflektere over, hvad det vil sige at være “happy happy”, og at tale om, hvad der er betydningsfuldt i deres eget liv.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 6.-8. klasse.
Forfattere: Anja Christina Houlind Simonsen og Janne Terese Jakobsen

Læs litteraturguide

Hvis vi var en almindelig familie

Trine Bundsgaard

Ingeborgs 8-års fødselsdag nærmer sig. Historiens jeg-fortæller påtager sig ansvaret for at lave en god fødselsdag, men det er svært, når der kun er få penge at købe både gaver og mad for og nærmest ingen hjælp at hente hos forældrene. Familielivet er konfliktfyldt og opløsningstruet, og hovedpersonen må agere som voksen for at få tingene til at lykkedes. Men trods alt det barske, triste og ærlige skrives der også et håb frem, hvilket kendetegner Trine Bundsgaards skrivestil. Hun skriver realistisk om børns hverdag og deres hverdagskonflikter med en troværdighed, som gør det let for børn at identificere sig med karaktererne.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 4.-6. klasse.
Forfattere: Anja Christina Houlind Simonsen og Janne Terese Jakobsen

Læs litteraturguide

Maskernes hus

Lars Daneskov

Maskernes hus af Lars Daneskov er en spøgelseshistorie om skilsmisse og savn og en gammel dame uden øjenbryn. En historie om at miste det, man havde, og møde det, man ikke har lyst til at vide, findes. Pigen Cornelia flytter ind i et gammelt hus sammen med sin mor, der netop er blevet skilt fra Cornelias far. Faren har fået en ny kæreste, og huset skal være en ny start for den lille familie. Men Cornelia har på ingen måde lyst til at bo der. Eller lyst til sit nye liv i det gamle hus. I huset er der skygger på væggene, nogen der banker på om natten og skridt fra den tomme lejlighed ovenpå. Mystiske personer dukker op, og Cornelia mærker fra begyndelsen, at noget er helt galt i det, alle kalder maskernes hus.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 5.-7. klasse.
Forfatter: Sanne Paustian Billesbølle

Læs litteraturguide

Mine ar

Jesper Wung-Sung

Litteraturguide til helt ny roman af Jesper Wung-Sung Jesper Wung-Sung fylder 50 år d. 23. maj 2021. Vi fejrer Jesper Wung-Sung og hans forfatterskab med en litteraturguide til den helt nye roman "Mine ar", som har potentiale til at blive den nye klasserumsklassiker. Gennem korte nedslag i forfatterens liv beretter Jesper Wung-Sung på bedste "wung-sungske" vis om de fysiske ar, han har pådraget sig gennem livet. I litteraturguiden finder du både kreative og tankevækkende forslag til, hvordan du kan arbejde med erindringer og personlig udvikling i folkeskolens ældste klasser.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 6.-8. klasse Forfatter:
Christina Holdt Saldern

Læs litteraturguide

Nord - Pigen i dybet

Camilla Hübbe

Nord – Pigen i dybet er en fantastisk fortælling, et eventyr, det er myter og magi, det er skønne illustrationer, det er klimafiktion – alt spundet sammen til en fængende fortælling, som også handler om at være ungt menneske i den verden, vi lever i lige nu. Litteraturguiden præsenterer konkrete undervisningsforslag til arbejdet med Camilla Hübbe og Rasmus Meislers værk. Der er i valget af aktiviteter lagt vægt på, at eleverne bevæger sig fra indlevelse, oplevelse og grundlæggende forståelse over en undersøgelse af værkets udtryksformer og indhold for til sidst at forholde sig refleksivt til værkets udsagn om verden.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 6.-8. klasse
Forfatter: Tina Sottrup-Jensen

Læs litteraturguide

Ønskekuglen

Mette Vedsø og Stine Illum

Tegneserieromanen Ønskekuglen (2020) af Mette Vedsø og Stine Illum tager afsæt i Vedsøs to romaner Vera (2011) og Videre med Vera (2012). Romanen skildrer Veras kamp for at samle sin familie igen, efter hendes far har forladt dem til fordel for en anden kvinde. Selvom turen på mange måder er fuld af hårde stød og trillende tårer, tegner fortællingen om Vera og hendes måde at takle den nye tilværelse på alligevel et optimistisk billede. Romanens multimodale snit vækker i den grad alle læserens følelser, og litteraturguidens aktiviteter tager bl.a. udgangspunkt i at arbejde med elevernes evner til at sætte sig i andres sted. Litteraturkuffert, LitteraOPogNEDtur, Flyttekasse, TextingStory, LytteraTur, Ønskelisten, Julehjerte-råd – guiden rummer mange kreative aktiviteter, der åbner for elevernes refleksioner og jeres fælles diskussioner om, hvordan man oplever og takler, at ens familie pludselig ændrer sig.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 3.-5. klasse.
Forfattere: Anja Christina Houlind Simonsen og Janne Terese Jakobsen

Læs litteraturguide

Stykker med himmel

Rebecca Bach-Lauritsen

Stykker med himmel af Rebecca Bach-Lauritsen er en selvstændig fortsættelse – eller måske snarere en parallelfortælling – til den prisbelønnede Veronika lyder som harmonika fra 2011. Stykker med himmel er en flot og fortættet fortælling om drengen Karl, der mister sit faste holdepunkt og samtidig opdager helt nye sider af sig selv. Romanen har et præcist og næsten poetisk sprog spækket med liv, mening og medbetydninger, og Stian Holes smukke illustrationer understøtter den fine fortælling. Selvom Stykker med himmel er ikke en omfangsrig roman i ord og sidetal, er der virkelig noget at tage fat på i danskundervisningen.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 5.-6. klasse.
Forfatter: Sanne Paustian Billesbølle

Læs litteraturguide

Ulvekongen

Søren Jessen

I Max’ liv er alting helt sort. Næsten. Skolen er et helvede, og når han skal lave lektier, er det, som om der kravler myrer rundt under hans hud, så han ikke kan sidde stille. Derhjemme er der hans far, som bare synes, Max skal tage sig sammen. Han regner med, Max starter i gymnasiet efter sommerferien. Kun når han mødes med drengene i bunkeren, kan han slappe af og føle, at han er noget værd. Eller når han ser sin halvkusine, Lilja, som er den eneste, der forstår ham. Søren Jessen har skrevet en medrivende og hæsblæsende illustreret kortroman om en utilpasset dreng, der kæmper for at finde ud af livet.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 6.-8. klasse.
Forfattere: Anja Christina Houlind Simonsen og Janne Terese Jakobsen

Læs litteraturguide

Vildt nok!

Kim Fupz Aakeson

Har du nogensinde mødt en elefantunge, der flytter hjemmefra? Eller siddet med til en retssag i junglen? Eller måske har du oplevet en døgnflue, der ikke gider at sidde i en kolort hele livet? En undulat, der drømmer om luft under vingerne? Har du set en arbejdsom hare, der knokler løs på marken, mens en anden hare feder den af? Et par udspekulerede høns, der må lade livet for deres klogskab? Eller har du måske set tigerens prægtige pels pryde væggen hos sit crush? Som i Æsops gamle fabler bringer Fupz dyr i spil som hovedkarakterer i ni moderne fabler, der i den grad sætter spørgsmålstegn ved det moderne menneskes værdier og livsstile, og det efterlader læseren med tanker om, hvordan man ønsker at leve sit liv, og hvilke aftryk, man egentlig sætter. Guiden præsenterer en række inspirerende greb, så du på en nem og kreativ måde kan bringe fablerne i spil i undervisningen.

Litteraturguiden er målrettet elever i 5.-7. klasse
Forfattere: Anja Christina Houlind Simonsen og Janne Terese Jakobsen

Læs litteraturguide

Zam

Jesper Wung-Sung

Tag dine elever med på en lærerig og tankevækkende rejse til en grusom verden, hvor zombierne kæmper for deres plads og overlevelse i samfundet. Med afsæt i en sansebaseret og kreativ tilgang til litteraturundervisningen viser guiden her dig en vej gennem Jesper Wung-Sungs meget omtalte og udbredte børne- og ungdomsroman Zam, så du kan støtte elevernes fordybelse og indlevelse i værkets fantastiske univers.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 6.-7. klasse
Forfatter: Anja Christina Houlind Simonsen og Janne Terese Jakobsen

Læs litteraturguide

Zam bider igen

Jesper Wung-Sung


Litteraturguiden her tager dig og dine elever med ind i Jesper Wung-Sungs gyseragtige, actionfyldte zombieunivers i Zam bider igen (2020). Med fokus på elevernes oplevelse, indlevelse og kreative fortolkningsaktiviteter lægger guiden op til et fængende hovedværksforløb. Efter arbejdet med romanen vil eleverne efter vores skøn stå tilbage med en vis eftertænksomhed, og de kan ikke undgå at tage en lille, men betydningsfuld, bid fra den litterære verden med tilbage til deres egen.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 6.-7. klasse
Forfatter: Anja Christina Houlind Simonsen og Janne Terese Jakobsen

Læs litteraturguide

Au pair

Kim Fupz Aakeson & Sanne Munk Jensen

Der er langt fra Ribe til Hellerup, og Irenes job som au pair for en rig familie kommer til at vende op og ned på hendes liv. Hun får oplevelser, hun aldrig havde drømt om, og et kig ind i en tilværelse, der måske er det, hun altid har drømt om. Men drømmen har en pris, og inden længe bliver Irene nødt til at træffe et svært valg, som vil ændre hendes fremtid. Udover at være medrivende læsning er Au pair en velegnet og oplagt roman i folkeskolens ældste klasser. Central er hovedpersonen Irenes udvikling og proces hen imod at finde sig selv, men værket behandler også en lang række andre relevante temaer såsom klasseforskelle, fordomme, krænkelser, privilegieblindhed, kærlighed, drømme, forventninger, livsvilkår, kulturforskelle, selvfremstilling og facader. Litteraturguiden til Au pair er baseret på en undersøgende, sanselig og kreativ tilgang til værket. Dine elever kan fx forme et kapitel i modellervoks eller gengive handlingen med emojis.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 9.-10. klasse
Forfatter: Sanne Paustian Billesbølle

Læs litteraturguide

Billednoveller fra Gyldendal

Gyldendal

Billednoveller fra Gyldendal er en serie af noveller til unge med stærke temaer, udfordrende fortællinger og dynamik mellem tekst og billeder. I litteraturguiden gives en kort præsentation af novellerne, forfatterne og gode ideer til, hvordan du og dine elever kan arbejde med værkerne. Der er lagt vægt på arbejdet med elevernes oplevelse, indlevelse og forståelse af billednovellerne. Allerede inden eleverne møder billednovellerne, er der planlagt aktiviteter, der har til hensigt at gøre dem nysgerrige og opmuntre dem til at arbejde med deres egen forståelse af og forventning til genren. Værker i serien: Det vi har mistet (2019), #Parisjetaime (2019), Raftehegn (2020), Onduleret (2020) og Hestehuller (2022).

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 7.-9. klasse.
Forfattere: Dorthe Rise og Ulla Maria Michaelsen

Læs litteraturguide

Giv mig tiden igen

Sarah Engell & Sanne Munk Jensen

Kat fylder 18 år og føler, at den trygge verden hun indtil nu har kendt og elsket i Hirtshals, er ved at falde fra hinanden: Hun må ikke længere arbejde på Fisken, Svend stopper som gamemaster i rollespilsgruppen Yxengaard, som står til at lukke, Polly flytter sammen med Mark Warcraft i Hjørring. Og Dugge vil nu pludselig have sex – og Kat er ved at brække sig over det hele. Litteraturguiden af Sanne Paustian Billesbølle giver dig forskellige bud på, hvordan du kan bringe romanen i spil i din undervisning. Guidens didaktiske principper tager især afsæt i en scenariebaseret didaktik, hvor eleverne i høj grad skal indleve sig i teksten, tage udgangspunkt i deres oplevelse og bruge deres forestillingsevne.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 9.-10. klasse
Forfatter: Sanne Paustian Billesbølle

Læs litteraturguide

Kvantespring

Lise Villadsen

Astrid er 17 år og går i 1.g. Egentlig burde hendes liv handle om venner, fester og fyre, men sådan ser virkeligheden ikke ud, da hendes to år ældre søster, Cecilie, lider af angst. Cecilies angst er så voldsom, at hun har svært ved at klare de mest basale ting i hverdagen. Hele familien er under et enormt pres, og kollapset lurer under overfladen. I litteraturguiden finder du forslag til forskellige undervisningsaktiviteter, som du og dine elever kan arbejde med, når I læser Lise Villadsens værk. I mødet med de forskellige aktiviteter tilegner eleverne sig danskfaglige begreber, der både har afsæt i sansemæssige oplevelser samt en mere traditionel tilgang til analyse og fortolkning.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i slutningen af 8. klasse og 9.-10. klasse.
Forfatter: Pernille Sloth Lindhardt

Læs litteraturguide

Når hjertet er en elpisker

Mette Vedsø

Mette Vedsøs roman Når hjertet er en elpisker tager afsæt i en engelsktime, hvor hovedpersonen, 17-årige Pi, falder om på gulvet, ramt af et anfald af panikangst. Hun sygemeldes på ubestemt tid. Herfra udfolder historien sig, og gennem Pi’s oplevelser og iagttagelser får læseren både et indblik i angstens væsen, samt i hvordan hun overvinder den. Med romanen har Mette Vedsø grebet fat i et aktuelt og vigtigt emne i en tid, hvor mange unge udvikler angst og stress på grund af det pres, de møder både udefra og indefra. Når hjertet er en elpisker er en kort roman i ord og sidetal og let læst. Men der foregår meget mellem linjerne. Litteraturguiden indeholder konkrete bud på tekstnedslag og elevaktiviteter, og så giver den bud på fortolkninger af romanen.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i slutningen af 8. klasse og 9.-10. klasse
Forfatter: Christina Holdt Saldern

Læs litteraturguide

Steder, veje, biler, både

Kim Fupz Aakeson

Steder, veje, biler, både af Kim Fupz Aakeson er en historie om 12-årige Rosa, der sammen med sine forældre og lillebror må flygte ud af Danmark. Der er kaos og krig i hele Europa. Familien har solgt deres sidste ejendele, så de kan betale menneskesmuglere for at fragte dem til Libyen. I Libyen er der flygtningelejre og håb om fred. Rejsen gennem Europa går dog ikke helt som planlagt, og de to børn må på egen hånd forsøge at nå frem til de både, der kan sejle dem til Libyen. Historien fortælles ud fra 12-årige Rosas perspektiv, og selvom fortælleperspektivet er drevet af spænding og byder på både frygt og fremmedhed, fornemmer man et håb. Den lineære fortælling brydes af Rosas flashbacks, som viser tiden op til flugten. Her får læseren indblik i, hvordan hverdagen i Danmark langsomt krakelerer, og hvorfor de til sidst må flygte og efterlade bedsteforældrene i Danmark.

Litteraturguiden er målrettet undervisning i 7.-9. klasse.
Forfatter: Dorthe Rise & Ulla Maria Michaelsen

Læs litteraturguide