Kan du finde rundt i Salman Rushdies labyrint af litteraturhistoriske referencer?

Salman Rushdies nye roman, QUICHOTTE, er netop udkommet på dansk. Og det kræver sin litteraturhistorie-ekspert og popkultur-fanatiker at fange hver eneste reference i bogen. Vi har samlet nogle af de bedste, så du kan få en forsmag på bogens intertekstuelle univers. Test din viden om litteraturhistorien a la Salman Rushdie her!

Af Helena Lyng Blak

Quichotte af Salman Rushdie

QUICHOTTE er først og fremmest en moderne genfortælling af Cervantes’ klassiker DON QUIJOTE. Men det er også en samtidssatire om racisme, identitet, familie, mentalt helbred og den amerikanske opiumskrise. Og mere end noget andet er det en fortælling om fortællinger, og deres indflydelse på, hvordan vi opfatter os selv og verden

LÆS INTERVIEWET: Salman Rushdie: "Nogle af skyggerne har løftet sig, men mørket er her stadig."

Romanen er et blændende virvar af realityshows, actionfilm og Shakespeare-citater. En åndeløs repræsentation af, hvad er sker når grænserne mellem fiktion og virkelighed sløres, og vi ikke længere ved, hvem der fortæller, og hvem der bliver fortalt.

Tag Ismail Smile (aka Quichotte) i hånden, kør ud på de åbne, amerikanske motorveje og test din viden om litteraturhistorien her:

En episk fortælling

QUICHOTTE er en stort anlagt, episk fortælling. Vores helt egen Quichotte, Ismail, er omrejsende sælger i sin fætters medicinalfirma og besat af TV – og så er han den mislykkede spionforfatter Sam DuChamps opfindelse. I mr. Smiles ensomme liv er hans bil hans hjem og TV’et hans eneste selskab: Indtil han forelsker sig i TV-stjernen miss Salma R. og drager ud for at vinde hendes hjerte.

Menneskelig og morsom. Rushdie er i topform. 

Hans færd byder på et roadtrip gennem nutidens USA, der er hærget af racisme og politiske uroligheder. Undervejs må han kæmpe mod en række udfordringer - og sin imaginære søn Sanchos indvendinger mod hans romantiserende og fabulerende verdensbillede.

I bogen møder vi også Salma R., der er tredjegenerations-filmstjerne såvel som tredjegenerations-bipolar. Vi møder Sam DuChamp, der håber, at hans bog om Quichotte og Salma vil være ulig noget, han nogensinde har skrevet før, samt Sams advokatsøster, ”Jack”, som han ikke har snakket med i årevis, og som bor i et London, der meget lig USA, oplever politisk splittelse og kulturel uro. 

Quichotte

Quichotte

Quichotte er en stort anlagt, episk fortælling om længslen efter kærlighed og familieliv. Det er en satirisk pastiche over Miguel de Cervantes klassiker, Don Quixote, og samtidig et spiddende, foruroligende og humoristisk portræt af samtidens USA. 

Ismail Smile (aka Quichotte) er omrejsende sælger i sin fætters medicinalfirma og besat af TV – og så er han den mislykkede spionforfatter Sam DuChamps kreation. I mr. Smiles ensomme liv er hans bil hans hjem og TV’et hans eneste selskab: Indtil han forelsker sig i TV-stjernen miss Salma R. og drager ud for at vinde hendes hjerte. Hans færd byder på et roadtrip gennem nutidens USA, der er hærget af racisme og politiske uroligheder. Undervejs må han kæmpe mod en række udfordringer - og imod sin imaginære søn Sanchos indvendinger mod hans romantiserende og fabulerende verdensbillede. 

 

"Forfatteren bag De sataniske værk er tilbage i form (...) En storslået genskrivning af Don Quixote." Time

“Menneskelig og morsom. Rushdie er i topform." Kirkus

 

Denne bog er oversat af Nete Harsberg.