Lær at tale romance-sprog

HFN, enemies to lovers, spice level … Har du også svært ved at følge med, når talen falder på romancegenren og dens mange forkortelser og troper? Her får du den ultimative guide til romance-sprog.  

18-04-2024

Forkortelser og troper i romancegenren

Romancelæsere taler i en slags kode. Vi har i hvert fald et indforstået sprog, som de, der ikke kender og elsker genren, ofte ikke forstår. Alligevel kan det også være vanskeligt for os helt at gennemskue, hvad læsere, bloggere, anmeldere, forfattere og forlag faktisk mener, når bøgerne anbefales og anmeldes på f.eks. sociale medier. Her følger derfor en kort guide til de mest anvendte forkortelser og romancetroper. FLAMINGOGyldendals romanceforlag Flamingo er dedikeret til at udgive det bedste inden for romance-genren. Fra det hede til det søde, fra rørende historiske dramaer til nutidige hjertebankende fortællinger. Fra hverdagsproblemer til kærlighed, glamour og spænding.   

Vi begynder med slutningen, for det er jo slutningen, der afgør, om der overhovedet er tale om romance. Det skal ende lykkeligt, de elskende skal leve lykkeligt til deres ende, happily ever after, eller bare HEA. Ofte følger en epilog, nogle gange to, med HEA-romance, hvor læseren får indblik i, hvordan det går de elskende. Det er ikke sjældent, at nogen er blevet gravide eller har født et ønskebarn. Vi får, med andre ord, mere end én slutning som bevis på, at der virkelig er tale om en lykkelig slutning. 

Gode eksempler på HEA-romances er ICEBREAKER af Hannah Grace og TIDEN MELLEM OS af Ashley Poston. 

LÆS OGSÅ: Derfor er romance-genren så populær

Men: Nu om dage findes en anden og, vil nogen mene, mere moderne version af den lykkelige slutning, nemlig HFN, happy for now, lykkelig for nu. Her lander de elskende på sidste side efter deres forhindringsløb, misforståelserne, op- og nedturene. Det betyder imidlertid ikke, at bryllupsklokkerne bimler, eller at graviditetstesten er positiv. I stedet kan de elskende f.eks. støde på hinanden igen og indlede en samtale, som efterlader læseren med visheden om, at de har fundet hinanden og finder ud af det. Her er et godt eksempel BREAKUP af Laura Kay. 

Selvom vi ikke nødvendigvis læser romance for at blive mindet om virkeligheden, spejler HFN-fortællinger nok i højere grad mange læseres erfaringer: At vi kan møde den eneste ene et par gange eller mere i livet, at vi kan finde og tro på den store kærlighed ad flere omgange, og at historien hverken bliver mindre romantisk eller mindre meningsfuld af den grund.

Undergenrer, troper og forkortelser

»Det faglige udtryk for billedsprog er troper,« fremgår det af grundbogtildansk.systime.dk, men i romancesammenhænge er troper primært et plotredskab, en ramme for kærlighedshistorien, som forfatteren skriver ud fra, og som læseren nemt genkender/ofte køber ind til sin TBR (to be read)-liste ud fra. I det følgende kan du lære om række af de mest populære troper i romancegenren.  

Enemies to lovers og friends to lovers

Fjender, der bliver elskende, er en meget populær trope. Forståeligt nok, her er spænding og potentiale for fantastisk pingpong, drillerier, misforståelser og forløsning. Og meget store følelser, tænk bare på Mr. Darcy og Elizabeth Bennett i Jane Austens STOLTHED OG FORDOM, som også er en second chance romance: De to mødes igen og får mulighed for at rette op på misforståelser og misinformation, de får en chance til. Et nyere eksempel på enemies to lovers-romance er LÆRKEHOLM af danske L. Sherman. 

Da Harry mødte Sally, en film fra 1989, rummer exceptionelt mange troper, og derfor får den lov til at komme med her, selvom der altså ikke er tale om en bog. Da Harry mødte Sally er en slowburn romcom, en langsomt ulmende romantisk komedie, enemies to lovers, der udvikler sig og bliver en friends to lovers-romance. Lisa Kleypas’ VINTERENS LØFTER er en slowburn romance lige som AFTALT SPIL af Elle Kennedy. 

Laura Kays VORES VILDE ÅR og LYKKETRÆFFET af Laura Jane Williams tilhører også kategorien af friend to lovers-romance. Det går ofte langsomt i friends to lovers-romance, der er hemmeligheder og pinligheder og låg på mange følelser.

Fake relationship

Et falsk forhold, hvis man f.eks. mangler en date til et familiearrangement eller skal tage sig godt ud i pressen/over for sin arbejdsgiver som Luc O’Donnell og Oliver Blackwood  i Alexis Halls KÆRESTEPOTENTIALE. Luc og Oliver er i øvrigt et godt eksempel på, at modsætninger mødes, opposites attract, som virkelig også er en meget anvendt og taknemmelig romance-trope. Den trope finder du blandt andet også i Talia Hibberts TAG DIG SAMMEN, EVE BROWN.

Heat level og/eller spice 

Heat og spice henviser til romanens seksuelle indhold og hvor eksplicit dette er. Følgende forfattere er ikke bange for at skrue op: Hannah Grace, Ana Huang og Sarah MacLean. Ofte bliver det illustreret med en flamme-emoji og/eller rød chili-emoji, når bøgerne omtales. 

LÆS OGSÅ: De bedste sportsromance-serier

Fade to black/closed door 

De elskende kan sagtens have sex, og det kan endda være en vigtig del af plottet, men sex-akten beskrives ikke for læseren. Fade to black er et udtryk lånt fra film, hvor billedet fader ud og/eller kameraet rykker videre og væk. Closed door, lukket dør, betyder, at døren til soveværelset forbliver lukket, og læseren altså ikke inviteres med indenfor. 

Historisk romance

Giver for det meste sig selv. En yndet historisk periode er første del af 1800-tallet, Regency-perioden, hvor også Jane Austen skrev. Utrolig meget historisk romance foregår i Storbritannien, men denne undergenre udvikler og udvider sig hele tiden: Der findes jo mange gamle dage!

3 gode historiske romance-serier

  • Tessa Dares SPINDLE COVE-serie 
  • Sarah MacLeans HELL'S BELLES-serie (foregår i Victoria-tiden, altså sidste halvdel af 1800-tallet)
  • Melanie Harlows SPEAK EASY-serie (foregår blandt gangstere og spiritussmuglere i 1920’erne i Detroit, USA)

Queer romance

I queer romance er de elskende ikke nødvendigvis en kvinde og en mand. Her kan kærligheden opstå og blomstre mellem to kvinder eller to mænd. De elskende kan være personer, der ikke identificerer sig som mænd eller kvinder, de kan altså være nonbinære, lige som der selvfølgelig også findes romance om transpersoner, der forelsker sig. Kærlighed er kærlighed, og romance handler om kærlighed. Når man taler om queer romance, bruger man ofte forkortelserne M/M om en kærlighedshistorie mellem to (eller flere) mænd og F/F om to (eller flere) kvinder, der forelsker sig. Lesfic er en forkortelse af lesbian fiction, men ikke nødvendigvis en betegnelse for lesbisk romance, selvom lesfic kan være lesbisk romance.

LÆS OGSÅ: 10 queer romance-hits

Der findes flere undergenrer inden for queer romance, f.eks. queer historisk romance som EN LOVLØS GENTLEMANS PRINCIPPER af Cat Sebastian. Noget af det særligt smukke ved queer historisk romance er, at personer, der ikke nødvendigvis har haft mulighed for at leve lykkeligt til deres dages ende i virkeligheden, pga. homofobi og anden undertrykkelse, kan gøre det på siderne. Og at det kan virke opløftende og opmuntrende og give styrke til læseren.BOGTIPS DIREKTE I INDBAKKENHold dig opdateret på litteraturnyheder, find inspiration til din næste læseoplevelse, og få gode tilbud og rabatter direkte i indbakken som medlem af Gyldendals Læseklub. Læs mere HER.

Romcom

En forkortelse for romantic comedy, romantisk komedie. Forelskelse og kærlighed er komisk, nogle gange frivilligt, ganske ofte ufrivilligt. KÆRESTEPOTENTIALE af Alexis Hall er en vidunderlig romcom!

Small town romance

Small town romance er betegnelsen for kærlighedshistorier, der foregår i små, idylliske samfund, hvor alle kender alle, og hvor beskrivelsen af byen og dens charmerende indbyggere spiller en rolle. POPLAR FALLS-serien af Amber Kelly er et godt eksempel.

Afslutningsvis en kedelig forkortelse: DNFdid not finish: En bog, der aldrig blev læst færdig. 

 

Se de nyeste romancebøger her