»Sociale medier er et falsk spejlbillede af vores verden«

Katrine Juel fortæller i romanen HUG EN HÆL OG SUT EN TÅ om jagten på anerkendelse og hvordan man risikerer at miste sig selv, i forsøget på at passe ind i et glansbillede. 

22-02-2024

Forfatter Katrine Juel 

Hvordan vil du beskrive dine to hovedpersoner, Donna og Aris?

– Donna er 19 år og har sabbatår efter gymnasiet. Hun keder sig rimelig meget i sit almindelige liv med en bedste veninde, der er rejst på backpackertur, og en kæreste der aldrig har givet hende en orgasme.

Hun kan godt lide at forsvinde ind i en anden verden, når hun ser reality-tv eller er på sociale medier og drømmer om at leve et liv, der er værd at dele. Et liv andre vil like. Men et fedt liv koster penge, og dem har hun desværre ikke så mange af.

LÆS OGSÅ: Interview med Sarah Engell og Sanne Munk Hansen

Aris er et glansbillede. Hun er i tyverne, hun er smuk, hendes negle skifter farve og form hver uge, og det samme gør farven på hendes pels. Hun er alt det, Donna gerne vil være, og derfor er det nemt for Aris at lokke Donna til at gøre hvad som helst for at komme til at blive som Aris og leve det samme eventyrlige liv, som det ser ud som om, hun gør. 

Katrine Jueler uddannet fra Forfatterskolen for børnelitteratur i 2018 og debuterede som forfatter i 2019 med børnebogen HJERTEFORMER. I 2022 kom hendes første bog for unge, den roste HEMMELIGHEDER UNDER MIN SENG.

Kan du fortælle om den rolle, sociale medier spiller i bogen?

– I HUG EN HÆL OG SUT EN TÅ  spiller sociale medier en central rolle, fordi jeg synes, det er svært at skrive en historie, der foregår i 2024, hvor sociale medier ikke spiller en central rolle.

Om vi vil det eller ej - så er det efterhånden blevet sådan en parallelverden, som vi alle sammen bare har accepteret har lige så stor (og nogle gange endda større) værdi end det virkelige liv. Vi er slaver af det. Det er jeg også selv.  Og det er jo i sig selv absurd, for selvom jeg også anerkender, at der er rigtig mange gode ting ved sociale medier, så er det også bare langt hen ad vejen et falsk spejlbillede af vores verden.

Voksne, der opfører sig som børn. Børn, der opfører sig som voksne. Opstillede opture og kalkulerede nedture. Så meget pres for at passe ind, skille sig ud, være relaterbar og uopnåelig. Så meget ligegyldighed.

LÆS OGSÅ: "Lad os gøre vores ar til en del af vores fortælling"

I bogen er det et underliggende fokus hele vejen igennem historien – det her med absurditeten i, hvor meget vi har ladet sociale medier komme til at betyde. Vi kan godt grine af det, men det er også vigtigt at tage alvorligt. For sociale medier gør os både klogere og dummere og mere lykkelige og ulykkelige. Det giver os venskaber og får os til at føle os ensomme. Og det kan være svært at mærke sig selv og sine egne grænser i det. 

Hvad håber du, at læserne tager med sig, når de har læst HUG EN HÆL OG SUT EN TÅ? 

– Jeg håber, at HUG EN HÆL OG SUT EN TÅ vil få læserne til at tænke over, hvornår man skal lade sig rive med af noget eller nogen på sociale medier eller i det hele taget, og hvornår man skal bruge sin sunde fornuft og huske at mærke sine egne grænser. 

LÆS OGSÅ: Bøger til unge, om krop og seksualitet

Og så håber jeg, at den kan få folk til at grine. Jeg synes i hvert fald selv, den er fyldt med tåkrummende karakterer og absurde øjeblikke, som jeg håber, er med til at sætte det hele lidt i perspektiv. 

Alle bøger af Katrine Juel