Anmelderrost juleromance udkommer på dansk: Prøv forfatterens skotske juleopskrifter

 

Beboerne på den skotske ø Mure forbereder sig på den søde juletid. Men lige under den stemningsfulde overflade ligger de personlige dramaer gemt. Her kan du læse mere om Jenny Colgans juleromance JUL PÅ DEN LILLE SKOTSKE Ø – og prøve forfatterens egne opskrifter på traditionelt skotsk julebagværk.

Man kan næsten dufte julestemningen, når man bladrer sig gennem Jenny Colgans romance JUL PÅ DEN LILLE SKOTSKE Ø. Romanen udkommer 31. oktober på dansk, og den er spækket med stemning, blødende hjerter og – selvfølgelig – et medrivende og relaterbart plot. For som de fleste af os ved, er julen ikke nødvendigvis kun en lyksaglig tid.

Jul på den lille skotske ø

Jul på den lille skotske ø

Tag med Flora MacKenzie tilbage til den lille skotske ø Mure, der ved juletid er kold, forblæst og fuldstændig vidunderlig.

Julen står for døren, og nu skal der hygges med familie og venner foran brændeovnen med en god kop te og en whisky … medmindre man, som Flora, er blevet gravid med sin tidligere chef, Joel, og nu er bange for at fortælle ham det. Julen burde jo være glædens højtid, men vil Joel nu også blive glad for den gode nyhed?

Det er også første gang, øens læge Saif skal holde jul på den vindblæste ø langt mod nord. Efter at være flygtet fra Syrien er han nu endelig sammen med sine to sønner igen – dog uden sin kone, der stadig er meldt savnet. Vil det mon nogensinde lykkes den lille familie at opnå lykke og en smule julefred?

Pressen skriver:
»Den helt perfekte sammensætning af drama, humor og kærlighed«
– Bogblogger.dk

Find Jenny Colgans skotske juleopskrifter nederst i artiklen

OM FORFATTERENJenny Colgan (f. 1972) er født i Skotland, hvor hun har studeret på Edinburgh University. Hun har tidligere boet i både England, Holland, USA og Frankrig, men bor nu lidt nord for Edinburgh med sin mand og tre børn.

Vi møder Flora, som har forladt storbylivet i London for at slå sig ned på den idylliske ø Mure. Det er snart jul, og Flora arbejder hårdt for at forsyne øboerne med julekager og andre søde sager i Annies køkken. Men under den velduftende overflade gemmer Flora på en hemmelighed. Hun er gravid, og faren til barnet er advokaten Joel Binder, som selv tumler med konsekvenserne af en svær barndom. Hvordan skal hun få sagt det til ham?

Flora og Joel er ikke de eneste beboere på Mure, som har nok at tænke på. Lægen Saif Hassan og hans to små drenge er flygtet fra Syrien og havnet på den vindblæste skotske ø langt fra deres hjemland. Saifs drømmer om at give sine to børn den perfekte jul, fejret på vestlig manér – men der mangler noget vigtigt. Saif savner sin kone, som stadig er fanget i krigshærgede Syrien, hundredvis af kilometer fra den lille skotske ø. Ingen ved, hvor hun er.

Læs alle Jenny Colgans julefortællinger

‘Stemningsfuld og hjertevarmende’

Med sædvanlig sans for helstøbte karakterer fletter Jenny Colgan den autentiske skotske julestemning og de personlige dramaer sammen til en dragende læseoplevelse, som er svær at lægge fra sig. Som avisen Sunday Express skriver, så er romanen ‘stemningsfuld og hjertevarmende’ – og der ingen, som kan skrive ‘hyggelige, slip-væk-fra-det-hele-romancer som Jenny Colgan’.

Trods dramaerne er der altså også masser af hyggelig julestemning at finde i JUL PÅ DEN LILLE SKOTSKE Ø. Har du lyst til at prøve kræfter med nogle af de traditionelle skotske juleopskrifter? Herunder deler Jenny Colgan tre af sine egne opskrifter fra bogen, så du selv kan bage og smage derhjemme.

Scones

 

Lanark blue scones

Når du bager scones, så husk: Ovnen skal være varm, og smørret skal være koldt.

Ingredienser

200 g hvedemel

75 g koldt smør, skåret i tern

75 g blå ost, naturligvis skotsk, skåret i tern

1 tsk. sennep

2 tsk. bagepulver

1 godt nip salt

1 sjat tonic

Mælk, til konsistensen er passende, ca. 1 dl

Sådan gør du

1. Stil ovnen på 220 grader, 200 hvis varmluft.

2. Bland mel, salt og bagepulver, og smuldr så smør og ost i. Tilsæt sennep, godt med salt, tonic (min veninde Sez insisterer på, at det skal med), og tilsæt så mælk lidt ad gangen, indtil dejen har en god, ret klistret konsistens.

3. Rul dejen godt og tykt ud, og stik så sconesene ud med dejudstikkere. Hvis du, ligesom mig, aldrig kan finde dem, når du skal bruge dem, så brug bare det nærmeste drikkeglas.

4. Du kan pensle dine scones med lidt sammenpisket æg, hvis du synes, men efter min mening passer det bedre til søde scones.

5. Hvis du føler dig ekstra eventyrlysten, så er det godt at tilsætte chorizo eller hakket purløg, og hvis du har nogen grillede peberfrugter tilovers, så smager de også rigtig godt i.

6. Læg bagepapir på en stor plade, og læg dine scones på med god afstand imellem, så de kan hæve, og giv dem 10-15 minutter i ovnen; de er færdige, når de har fået en flot gylden kulør, og når duften har fået lokket et forbløffende stort antal venner til lige at kigge forbi.

Black bun  

Black Bun spiser man på Hogmanay – nytårsaften – for at have noget at stå imod med, når man skal besøge alle naboerne, efter at midnatsklokkerne har ringet. Black Bun ligger tungt i maven, men man spiser kun en smule. Hvis du er moderne, kan du spise den med fløde. Den skal bages i to timer og kan sagtens laves dagen før, men det er ikke spor svært. Du behøver selvfølgelig ikke at købe butterdejen færdig. Men det gør jeg.

Ingredienser

250 g mel

450 g korender

250 g rosiner

125 g sukat (Det er den mængde, der plejer at stå i opskriften. Selv tilsætter jeg altid ekstra meget sukat!)

1 tsk. natron

50 g maraschino-kirsebær

1 glas whisky efter smag

1 tsk. af hver: kanel, mixed spice og ingefær

1 nellike

1 æg

Mælk, til at fugte dejen med

1 pakke butterdej

Sådan gør du

1. Bland alle ingredienserne sammen – NB: allerhelst aftenen før (så skal æg og mælk dog ikke tilsættes endnu).

2. Smør en brødform, og rul dejen ud, så den passer (forestil dig, at du skal lave en stor, firkantet, pølsehornslignende ting).

3. Sørg for at pakke fyldet tæt sammen. Butterdejen pensles med sammenpisket æg. Bages ved 180 grader i to timer. Køles godt af og skæres så i små, men vildt lækre stykker – og forhåbentlig får du så besøg af kulmanden, efter at midnatsklokkerne lyder, for det betyder held.

Shortbread

Man kan ikke lave en skotsk opskriftsamling uden shortbread, og denne opskrift er god for børn at være med til, fordi den er så enkel. Hvis ikke du kan få fingre i Fintans usaltede smør, så køb den bedste kvalitet, du har råd til.

 Ingredienser

150 g smør af rigtig god kvalitet

60 g sukker

200 g hvedemel

Sådan gør du

1. Forvarm ovnen til 180 grader. Læg bagepapir i en bradepande.

2. Pisk sukker og smør godt, tilsæt melet, og saml dejen. Rulles ud til cirka en centimeters tykkelse og skæres så ud i de former, du ønsker – du må gerne være kreativ (eller doven, ligesom mig, og bruge et glas at stikke ud med).

3. Drys lidt ekstra sukker ovenpå, og afkøl dejen i køleskabet mindst en halv time, ellers bliver de ikke bagt pænt.

4. Bag dine shortbread i tyve minutter, eller indtil de er gyldenbrune og lækre.

 

‘En stemningsfuld, sød lækkerbidsken’

Sætter du dig til rette med en Jenny Colgan-bog, kan du være sikker på, at den er spækket med stemning og en stor portion kærlighed. Forfatterkollegaen Jojo Moyes rammer plet, når hun skriver, at en Jenny Colgan-roman er som ‘en stemningsfuld, sød lækkerbisken’.

Den første Jenny Colgan-roman udkom i år 2000, og siden har den skotske forfatter udgivet romaner i stakkevis. Mange af dem er heldigvis oversat til dansk – og alle som én kan de få et blødt læserhjerte til at flyde over.

Læs Jenny Colgans andre bøger med skønne opskrifter