Phillip Faber

Phillip Faber, chefdirigent for DR Pigekoret, vært på Den klassiske musikquiz på DR og manden, der fik os alle til at samles til fællessang hjemme foran skærmene under coronakrisen, er en engageret læser af både romaner og fagbøger – og med sit helt eget læsenotesystem!


Den bedste bog, jeg har læst i år, gav mig en følelse af …
at være lille i forhold til noget, der er meget større, end jeg nogensinde kommer til at begribe. Og det er min yndlingsfølelse. Knud Romers KORT OVER PARADIS er det nære, personlige liv med op- og nedture koblet med universelt store tanker, den store kunst og højt til loftet. Det er vidunderligt at læse. Han skriver så helt enormt gribende, når han skriver om sig selv. Jeg glæder mig til flere bøger fra hans hånd.

For tiden er jeg igang med … 
at læse faglitteratur, som uden tvivl er det, jeg læser mest af. Jeg genlæser Jesper Juuls DIT KOMPETENTE BARN parallelt med Ulla Dyrløvs PILOT FOR DIT BARN. Det sætter mange gode tanker i gang om mig selv som far og om min egen barndom. 

Jeg læser altid, når … 
jeg har ferie eller før sengetid. Jeg prioriterer vores søn August, fordi jeg arbejder meget, så vinduerne i hverdagen, hvor jeg har mulighed for at læse, er enormt begrænsede. Til gengæld markerer jeg altid med blyant i de bøger, jeg læser, hvilket gør det nemmere for mig at vende tilbage. Jeg har også et lille notesystem, som gør det muligt for mig at finde de gode, sjove eller lærerige passager, når jeg tager en bog ned af hylden. Og hvis jeg læser skønlitteratur med mange karakterer, bliver jeg altid nødt til at lave en lille oversigt over de medvirkende og relationerne mellem dem.

Bogen, der har påvirket mit liv mest,…
er DE ELENDIGE af Victor Hugo. Jeg er ked at være en kliché, men den er god nok. Hovedpersonen Jean Valjean er så levende en personificering af det kristne og ydmygt gode, at jeg blev direkte inspireret i min tankegang og eksistens, mens jeg læste bogen. Hans modstykke er desuden så menneskeligt tegnet, at man forstår ham, og det gør ham til den mest vidunderlige skurk, man kan tænke sig. Det bliver til en fortælling om nat og dag, der ikke kan eksistere uden deres modstykke, mere end en ensidig fortælling om godt og ondt. Og så er tidsbilledet, studenterrevolutionen og den historiske ramme med til at sætte alle tænkelige former for kærlighed – forældrekærlighed og omsorg, forelskelse, ugengældt kærlighed – i relief på en måde, der brænder sig fast.

Bogen, jeg har genlæst flest gange … 
er TAKT OG TONE af Emma Gad. Det er simpelthen en eminent bog med både humor og menneskelig dybde. Den bliver taget til indtægt for meget, som den slet ikke indeholder. Det er en livsklog kvindes ord, og hendes råd til skilsmisseforældre, til nære venner, til pårørende til en, der har mistet osv. er ganske gyldige og inspirerende. Og så er der selvfølgelig alle de vidunderligt udaterede afsnit om, hvordan man omgås i en verden, der ikke findes mere, fx om hvordan man afbryder et uønsket telefonopkald ved at lade som om, der er problemer med forbindelsen og meget, meget mere. En klart anbefalelsesværdig bog, hvis indhold på bedst tænkelige måde afviger en hel del fra dens rygte.

Phillip Faber anbefaler: