Sophie Kinsella: »Jeg håber, at andre, der har kræft inde på livet, kan genkende noget af det, de går igennem.«
Bestsellerforfatteren Sophie Kinsella har skrevet en smuk, humoristisk og rørende bog om at blive ramt af en dødelig sygdom. Bogen er baseret på hendes egne oplevelser, og forfatteren fortæller her om at bearbejde en svær situation ved at forvandle den til litteratur.
Af Sisse Tvegaard Andersen / 03-03-2025
Hvornår vidste du, at du måtte skrive denne historie?
– Jeg har altid bearbejdet mit liv ved at skrive om det. Lige meget om det handlede om at shoppe for meget, blive forelsket eller få børn, har jeg skrevet om det. I slutningen af 2022 blev jeg diagnosticeret med glioblastom, en aggressiv type af hjernekræft. Jeg fandt ud af, at jeg gerne ville lave min egen version af den historie, så jeg skrev den korte roman HVORDAN FØLES DET? Det er fiktion, men romanen fortæller min historie – både før jeg blev syg og efter.
Hvordan har det været at skrive en historie, der var så selvbiografisk og samtidig handlede om sådan et følsomt emne som kræft?
– Det var meget hjælpsomt for mig at skrive om min diagnose, men det var ikke helt ligetil. Der gik lang tid, før jeg var klar til at dele min situation offentligt, for jeg ville være sikker på, at min familie, mine fem børn, havde affundet sig med vores ”nye normal” først.
SE OGSÅ: Ib Michael fortæller om at få en blodprop i hjernen
Da jeg gik i gang med at skrive om min hjernetumor, ville jeg ikke skrive et memoir – det er ikke min stil, jeg er gladere for fiktion. Så jeg forvandlede mine oplevelser til en fiktiv version, hvor de grundlæggende fakta er fra mit liv, men hvor detaljerne er ændret, så jeg fik rum til at skabe en historie
Var det en anderledes skriveproces end ved tidligere bøger?
– Jeg begyndte at skrive mine tanker ned om, hvad jeg havde været igennem, allerede, da jeg var ved at komme mig efter operationen, og det fortsatte jeg med i månedsvis. Men det var først over et år efter, at jeg fik diagnosen, at jeg fandt ud at fortælle historien på en måde, som fungerede for mig.
Da jeg gik i gang med at skrive om min hjernetumor, ville jeg ikke skrive et memoir – det er ikke min stil, jeg er gladere for fiktion.
Hvad håber du på, at læserne tager med sig fra bogen?
– Jeg håber virkelig, at andre, der har kræft inde på livet, er pårørende eller på anden måde kæmper med udfordringer i livet, kan genkende noget af det, de går igennem, i Nick og Eve og deres familie. Jeg håber, de kan genkende den rutsjebanetur af følelser, som vi går igennem, og jeg håber, at humoren og kærligheden og optimismen kan skabe lidt håb for dem i en svær tid.
Sophie Kinsellaer en engelsk forfatter, bosiddende i London med mand og fem børn. Hun indtog bestsellerlisterne med første bog i Shopaholic-serien i 2000 og har siden udgivet over 30 bøger. I 2022 blev hun diagnosticeret med uhelbredelig hjernekræft. I sin nye bog HVORDAN FØLES DET? beskriver hun sit eget kræftforløb.
Eves historie i denne roman er din historie. Men er der også noget inspiration fra dit eget liv i dine tidligere bøger?
Hvilken af dine romaner er din egen favorit i dag?
– Det er et svært spørgsmål! Jeg har helt ærligt ikke en favorit. Men hvis jeg skulle redde en af mine romaner ud fra et brændende hus, ville det nok være den første Shopaholic-bog af den grund, at det var der, at jeg fandt en ny stemme og opfandt karakteren Becky Bloomwood, som jeg i dag føler er en kær, gammel ven.
LÆS OGSÅ: Det var som at lægge 100 puslespil, hvor alle brikkerne passer.
Har du en besked til dine trofaste læsere?
– Jeg er overvældet af den respons, jeg har fået af mine læsere, siden jeg fortalte om min sygdom. Deres støtte har løftet mig mere end jeg kan udtrykke, og jeg er helt utrolig taknemmelig for alle de opmuntrende beskeder, jeg har fået. Mange tak for det.