7 tips til sundere skærmvaner

Bogen SKÆRMSUND lærer både børn og voksne at få sundere skærmvaner på fire uger. Kom i gang allerede i dag med konkrete tips fra bogen.  

Af Sisse Tvegaard Andersen / 11-01-2024

Katja Bamberger Bro, Imran Rashid og Marie Brixtofte står bag bogen SKÆRMSUND 

1. Skærmfri zone

Aftal, hvilke zoner i hjemmet der er skærmfri. Det kan for eksempel være stuen, soveværelset eller spisebordet. Sørg for at have en kurv eller skuffe i entreen, hvor man kan lægge mobiltelefonen. SKÆRMSUNDer skrevet af Imran Rashid, Katja Bamberger Bro og Marie Brixtofte. Udover viden om skærmenes effekt indeholder bogen en gennemtestet, nem og praktisk fireugers plan til sundere skærmvaner for hele familien.

2. Sæt en timer

Sæt et ur, når du åbner de usunde apps, og når det ringer, skal du stoppe. Forinden skal du aftale med dig selv, hvad du vil lave, når det ringer.

Læs også: Lær at forstå din teenager

3. Digital detox-dag

Indfør en dag helt uden skærme. Det kan f.eks. være familiesøndag, som bliver helliget familiesamvær og skærmfrihed (det meste af dagen, hvis hele dagen er for meget). Planlæg gerne aktiviteterne i forvejen, så I har noget at se frem til.

4. Træn din impulskontrol 

Øv dig på aktivt at fravælge din telefon på et tidspunkt hver dag, hvor du normalt ville have lyst til at tage den. Det kan for eksempel være i bussen (kig ud ad vinduet eller på dine medpassagerer), i frokostpausen (tal med kolleger eller klassekammerater) og om eftermiddagen (gå en tur).

5. Mentale benspænd

Gør det kedeligere eller sværere at tjekke din telefon. Slet for eksempel dine sociale medier på mobilen og tjek dem på computeren, så gør du det til en mere bevidst handling. Du kan også indstille din skærm til at være sort/hvid, så den er mindre spændende at se på.

6. Indfør sanktioner

Lav en mavebøjning, hver gang du ”vækker” eller tjekker din telefon uden grund. Det kan du ende med at komme i rigtig god form af. 

7. Planlæg en fysisk aftale

Vær fysisk sammen med en ven i stedet for blot at skrive sammen eller game sammen fra hver jeres lokation.

Læs også: Ligestilling begynder hos forældrene

I SKÆRMSUND får I et praktisk og gennemtestet program, der på 4 uger gør jer mere bevidste om jeres skærmvaner og giver jer sjove og sunde alternativer til skærmtid. Når I bruger mindre tid på skærm, kan I for eksempel gøre noget af dette i stedet: 

  1. Tegn! Find papir eller malebog frem. 
  2. Spil kortspil eller læg en kabale. 
  3. Skriv ting ned, som I vil lave, og læg dem i en skål. Træk en seddel, og det, som der står på den, skal man lave. 
  4. Skriv et kort til en i familien. 
  5. Kig på et verdenskort, og planlæg, hvilke steder du gerne vil besøge en dag. 
  6. Cykl en tur. 
  7. Planlæg din næste fødselsdag, og skriv en ønskeseddel på papir. 
  8. Lav mad fra en kogebog, eller bag en kage. 
  9. Find brætspil frem - for eksempel Matador eller Uno. Er der måske et, som I ikke har spillet i lang tid? 
  10. Lav skovtur i haven med picnic (eller i stuen, hvis det er dårligt vejr). 
Skærmsund

Skærmsund

SKÆRMSUND er en 4-ugers guide til bedre trivsel, mere nærvær og sundere skærmvaner i familien.

Med SKÆRMSUND rækker Imran Rashid, Katja Bamberger Bro og Marie Brixtofte en hjælpende hånd til forældre, som er bekymrede over familiens skærmforbrug, men har brug for konkrete redskaber til at ændre det. Med rod i den nyeste faglige viden på området præsenterer bogen en lettilgængelig 4-ugers guide fuld af nyttige værktøjer til sundere skærmvaner for både børn og voksne. Forfatterne giver desuden konkrete forslag til sjove og sunde alternativer til skærm samt hjælp til at afprøve og indføre skærmregler, der passer til den enkelte familie.

At være skærmsund handler ikke om at ”slå op” med vores telefoner, med computeren eller med Netflix, men om at få et mere bevidst og afbalanceret forhold til, hvordan og hvor meget vi bruger skærme i dag. Målet er, at vi styrer skærmene – og ikke omvendt.