Her kommer de nominerede fra Gyldendal til Montanaprisen

Montanas Litteraturpris er en dansk litteraturpris, som uddeles i samarbejde mellem Montana, Dagbladet Information og Det Kongelige Bibliotek. Møbelvirksomheden Montana sponsorerer prisen, som er på 100.000 kr.

Shadi Angelina Bazegi med bogen: Flowmatic

Fra udvalgets begrundelse: ”Flowmatic insisterer på magien og skønheden”

Flowmatic

Flowmatic

Flowmatic er digte om en fucked-up verden, sønderrevet af krig og undertrykkelse. Kroppene er gået i stykker. Tiden er gået i stykker. De uidentificerbare kropsdele ligger spredt på slagmarken. Fortid og nutid sker på samme tid. Hvordan kan man tale fra dette sted, hjemsøgt af minderne? Et sted, hvor man er udsat og usynliggjort, betragtet som et udefrakommende objekt? Hvordan kan man fremstå som selvstændigt tænkende? Hvad er det udsatte menneskes sprog? Det giver digtene i Flowmatic et poetisk og hårdtslående bud på.

Pernille Ipsen med bogen: Et åbent Øjeblik

Fra udvalgets begrundelse: ”Endnu mere imponerende er dog forfatterens vilje og evne til at høre efter, hvad der er og var på spil for hendes egne levende – og nærtstående – kilder.”

Et åbent øjeblik

Et åbent øjeblik

Et åbent øjeblik er en levende og dokumentarisk fortælling om syv rødstrømper, som i sommeren 1971 ad forskellige veje mødtes på den første kvindelejr på Femø – og tog deres nye fællesskab med sig hjem til hverdagen. Sammen satte de sig for at finde ud af, hvad kvinder ville og kunne, hvis de ikke skulle relatere sig til mænd. De besatte et hus i centrum af København og fandt nye måder at være kvinder på.

Et åbent øjeblik er historiker Pernille Ipsens nære, vidtfavnende og komplekse portræt af sine syv kollektivmødre. De tilhørte en generation, som gjorde det personlige politisk, rykkede ved forestillinger om, hvordan kvinder kunne og skulle leve, og udfordrede forholdet mellem mænd og kvinder. Det er en beretning, der handler om Rødstrømpebevægelsen, Lesbisk Bevægelse, køn, seksualitet, feminisme - og hvor livgivende og svært det er at frigøre sig fra det gamle og gøre noget nyt.

Frederik Stjernfeldt, Henrik Horstbøll, og Ulrik Langen med bogen: Grov Konfækt

Fra udvalgets begrundelse: ”Forfatterne har med deres grundige arbejde med et omfangsrigt kildemateriale givet os et helt nyt blik på offentlighed og ytringsfrihed i 1700-tallet, der rækker ind i en moderne virkelighed”

Grov Konfækt

Grov Konfækt

"GROV KONFÆKT - Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73"

I selvsamme år, som Søren Gyldendal grundlagde sit forlag, afskaffede den egentlige magthaver i Danmark på det tidspunkt, den fra Tyskland indvandrede læge J.F. Struensee, censuren og indførte trykkefriheden.

Det kom ikke til at gå stille af: Der begyndte at udkomme et væld af pamfletter, hvori alverdens aktuelle emner blev taget op, politik, lavsforhold, sædelighed, kongen, dronningen forholdene ved hoffet, alt kunne skrives, alt kunne gøres til gengæld for en pamflet. Det gav på meget, meget kort tid anledning til en helt ny og ukendt offentlighed.

Her blev der ikke lagt fingre imellem: Der blev skrevet med store bogstaver, der blev hånet og injurieret, skældsord, krænkelser og fornærmelser stod på siderne og fløj gennem luften på en måde, som ikke giver internettet noget efter: Titlens ”grov Konfækt” er taget ud af denne sammenhæng: ”Grove Folk skal have grov Konfækt”, og det er der dækning for: Det fik de.

Det er disse pamfletter, der er emnet for dette kæmpeværk, som dækker en spændende periode i danmarkshistorien.

Niviaq Korneliussen med bogen: Blomsterdalen

Fra udvalgets begrundelse: ”En vigtig og sjældent set vred bog”