Bliv rig på kultur: Tag med til det gamle Mexico og dyk ned i glemte skatte

I 1519 boede der ca. 5.000 indbyggere i København mens 150.000 indbyggere levede struktureret side om side i aztekernes gamle hovedstad Tenochtitlan. Det ved de færreste danskere, og generelt ved vi slet ikke nok om andre store civilisationer end vores egen vestlige. Hvad er det så, vi ikke ved? Det gør Jesper Nielsen, forfatteren bag LANDET UNDER LANDET os klogere på.  

Din frokostavocado er fra det gamle Mexico  

Ligesom de vestlige samfund, stammer alle nutidige samfund og kulturer fra gamle civilisationer. Ifølge Jesper Nielsen er menneskets historie i al dens diversitet særligt vigtig i et videnssamfund som det danske. Vi har godt af at kigge ud over vores umiddelbare nære historie. Ikke kun den vestlige verden, men også den, der tilhører de kulturer, som har blomstret andre steder på kloden, og som på mange måder har bidraget til vores egen moderne verden. Har du fx spist avocado til frokost hjemme i coronastuen i dag, kan du jo filosofere over, at avocadoen stammer fra det gamle Mexico. Det samme gælder majs, squash, tomater, chili, bønner, kakao og vanilje.  

Conquistadorens drømmesyn

 

I år 1519 gik ca. 150.000 indbyggere rundt i aztekernes hovedstad Tenochtitlan og nød deres avocadoer. På samme tidspunkt sad ca. 5000 københavnere og spiste salte sild. Vi danskere er på mange måder vokset op med en forestilling om, at vestens civilisation til enhver tid har været overlegen i forhold de dele af verden som fx spanierne koloniserede. Men da de spanske erobrere, conquistadorerne, først så Tenochtitlan, havde de aldrig set så stor og velorganiseret by. En conquistador skrev siden, at han ikke vidste hvordan han skulle beskrive dette ”drømmesyn”. Det lå uden for hans begreber at beskrive den storhed, han pludselig stod foran. Tårnhøje templer stod majestætisk foran ham og gjorde ham bevidst om, at hjembyen Sevilla blot var en landsby i sammenligning.

 

Indiansk kultur har overlevet helt til i dag

Da de første 500 spanierne ankom, levede der allerede millioner af mennesker i Mexicos centrale højland. Selvom sygdomme og krige ramte den indianske befolkning hårdt, var de altid spanierne overtallige, og i de følgende århundreder erobrede og omvendte spanierne dem kun meget langsomt. Indianske religiøse forestillinger, indianske sprog og mange andre kulturelle udtryksformer som fx kunsthåndværk og klædedragter fortsatte med at eksistere og er stadig markant til stede i dele af Mexico. Den indianske verden og kultur forsvandt ikke med spanierne og kristendommens indtog – begge dele findes stadig. 

Nyttehaven i Danmark er din affyringsrampe til ruinerne i Mexico

LANDET UNDER LANDET er primært skrevet i forfatterens egen nyttehave i Danmark. Den er fortalt ud fra et dogme om, at læseren kunne have været gæst i samme have. Fra de første sider får du historier fortalt i den ånd. Historier, der med deres persnlige islæt vil fascinere, vække undren og på én og samme tid vise hvor forskellige vi er som mennesker og som kulturer. Samtidig kan du læse, hvor grundlæggende ens vi er når alt kommer til alt. Måske du selv får lyst til at rejse til Mexico en dag og selv se de imponerende ruiner, stå foran tusinde år gamle vægmalerier og smage på de mange kulinariske nydelser som vi skylder de mesoamerikanske bønder stor tak for.

 

Læs bogen og få:

  • Viden om det gamle Mexico og Mesoamerika, som ikke før er formidlet i samlet form på dansk.
  • 3000 års kulturhistorie som kaster lys på en de mest fantastiske og fascinerende civilisationer.
  • Personlige nedslag i forfatterens egen forskning, rejser og feltarbejde gennem 25 år
  • Unikt indblik i aktuel forskning, fx udgravninger i den enorme ruinby Teotihuacan (fra 200-400-tallet), farvestrålende vægmalerier fra Cacaxtla af et blodigt slag og de nyeste fund i Mexico City, som ligger ovenpå aztekernes gamle hovedstad Tenochtitlan.
Landet under landet

Landet under landet

  • Jesper Nielsen

For 500 år siden blev den storslåede aztekiske hovedstad, Tenochtitlan, erobret af spanske conquistadorer og deres indianske allierede. Snart efter lå dette drømmesyn af en by i ruiner. I dag ligger Tenochtitlan begravet under Mexico City – som en by under byen og et stærkt vidnesbyrd om Mexicos fascinerende historie.

Overalt i det centrale og sydlige Mexico findes ruinbyer, tempelpyramider og paladser med vægmalerier og rige grave fra en lang række af de højt udviklede kulturer, der tilsammen udgjorde den mesoamerikanske civilisation.

I Landet under landet rejser vi til syv af de mest berømte og storslåede af disse ruinbyer, herunder Teotihuacan og Palenque. Undervejs fortælles ikke blot historien om fortidens byliv, religionsdyrkelse, krige og vidtstrakte handelsnetværk, men også om nutidens Mexico og mødet med den fascinerende mexicanske geografi og natur krydret med oplevelser fra mange års forskning og feltarbejde.

500 års spansk kolonisering har udryddet store dele af den mesoamerikanske kulturtradition, men den findes endnu – hvis man ved, hvor man skal kigge. Bogen fortæller om en stærk indiansk kultur i Mexico og viser, at disse nutidige folks verdensopfattelse og sprog kan være en vej til bedre at forstå den præcolumbianske fortid.