Læs artiklen

Lisa Holmfjord: Mishandlingerne i min bog er realistiske – selv om man ikke skulle tro det

Lisa Holmfjord: Mishandlingerne i min bog er realistiske – selv om man ikke skulle tro det

Krisecenterdirektør Lisa Holmfjord debuterer som forfatter med en psykologisk thriller om mænds vold mod kvinder.

I Lisa Holmfjords bog DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK holder man som læser næsten vejret, mens man bevæger sig ind i parforholdet mellem Esther og hendes voldelige mand, den ansete læge Andreas. For man ved aldrig, hvornår og hvordan han pludselig eksploderer.

 Lisa Holmfjord, der har arbejdet på krisecentre i 20 år, siger:

»Jeg har valgt at sætte fokus på partnervold, fordi det er så vigtigt et emne. Vi bliver ikke arbejdsløse lige her og nu på centrene. Vi afviser kvinder hver dag. Vold mod kvinder bliver bare ikke mindre i Danmark. Det viser internationale undersøgelser også. Hvorfor gør man ikke mere fra central side, når vi bryster os af at være et samfund med ligestilling?«.

Find bogen her

I den psykologiske thriller kommer læseren tæt på barske overgreb. Om det siger Lisa Holmfjord:

»Det, der sker i historien, er fiktion, men i høj grad realistisk, selv om man ikke skulle tro det. Ja, Esthers mand er stjernepsykopat, men tænk på, hvad vi har været vidne til i nyere tid med f.eks. Peter Madsen og østrigske Josef Fritzl. Ingen ville tro, at de forbrydelser, de begik, kunne ske, før de skete.

Jo mere veluddannede og veltalende mænd er, jo lettere har de ved at ”udfolde sig”.

En bestemt slags mænd får tilmed længere snor også uden for parholdet:

»Jo mere veluddannede og veltalende mænd er, jo lettere har de ved at ”udfolde sig”. For tit tror folk ikke, at den type mænd kan finde på at være voldelige mod kvinder. De kan også overbevise bl.a. myndighederne om, at det ikke er dem, den er gal med, men kvinden. De mænd klarer sig i den sammenhæng bedre end ham med alle tatoveringerne«, fortæller Lisa Holmfjord, som i sin psykologiske thriller ønsker at videregive en forståelse af, hvorfor kvinder ikke bare forlader voldelige mænd. Der er altid noget på spil – f.eks. børn eller ansigtet udadtil.

Og så vil hun gerne understrege dette:

»Bogen er selvfølgelig ikke skrevet for at advare kvinder mod mænd generelt. De gode er der heldigvis flest af«.

DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK er Lisa Holmfjords debut som forfatter. Hun planlægger at skrive flere i thriller-genren, fordi hun selv kan li’ at læse spændende bøger. Og allerhelst vil hun samtidig gerne lære noget nyt, så det synes hun også, at læserne af hendes bog skal have muligheden for. Derfor får vi i DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK også et indblik i hverdagen og stemningen på et krisecenter.

Om forfatteren 

Lisa Holmfjord, f. 1966. Uddannet socialrådgiver. Tidligere leder af Dannerhuset. Siden 2015 direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre.

Artikel

Stine Askov: Jeg ville gerne skabe en helt. Ikke en, der var en magisk helt, men en helt vi alle sammen kan blive

I sin nye roman skildrer Stine Askov på fin vis, hvordan udholdenhed over for ubehag og smerte er færdigheder, der er med til at gøre os til livsduelige individer med selvværd og troen på os selv.

Læs mere