Fire danske klassikere for dig, der gerne vil dykke ned i den danske litterære arv

Hvis du er interesseret i at udforske vores litterære arv og opdage, hvad der har formet dansk litteratur, er disse bøger et fantastisk sted at starte. 

Af Kim Andrea Brofeldt / 21-12-2023

De bedste klassikere

Klassikere er meget mere end de store russere og selv et lille sprogområde som dansk, har skabt smukke og varige værker. Lad dig fordybe i disse fortællinger, og oplev det unikke bidrag, de har givet til vores litterære tradition. 

Syv fantastiske fortællinger af Karen Blixen

SYV FANTASTISKE FORTÆLLINGER af Karen Blixen vrimler med bastarder og kønsmæssige forvekslinger og blev da også grundlag for en del debat ved dens udgivelse. Det er Blixens debut og den udkom på engelsk i 1934.

I de syv fortællinger kommer vi igennem tematikker som kærlighed, tab og skæbne både i eksotiske landskaber og i det danske bondeunivers. Det hele er tilsyneladende ordentligt og pænt, men lige under overfladen gemmer sig provokationer af normaliteten og en stikken til det klassiske, borgerlige Danmark.

Blixens sans for detaljer og evne til at fange kompleksiteten i menneskelige relationer gør denne samling til et tidløst værk inden for dansk litteratur. 

Syv fantastiske fortællinger

Syv fantastiske fortællinger

Lærredsindbundet luksusgenudgivelse.

Bogen, der blev Karen Blixens officielle debut - med moderne retskrivning.Den udkom oprindeligt på engelsk i 1934, blev med det samme en bestseller og gav hende et internationalt gennembrud.

Fortællingerne handler om så fundamentale emner som; mennesket og dets skæbne, forholdet mellem mandligt og kvindeligt -mellem livet og kunsten.

Kongens fald af Johannes V. Jensen

KONGENS FALD af Johannes V. Jensen skildrer en nation i forandring og er en af de mest indflydelsesrige bøger inden for dansk litteratur.

Romanen følger bondesønnen Mikkel Thøgersen, der drager til Kongens København for at studere i begyndelsen af 1500-tallet. Her ser han Kong Christian II, som han sidenhen følger på tætteste hold. Kongens Fald kaster et kritisk blik på, hvad magt gør ved mennesker, og Johannes V. Jensens stærke sprog og evne til at formidle komplekse sociale dynamikker gør romanen til en uomgængelig del af dansk litteraturhistorie.

Kongens fald vandt Nobelprisen i litteratur i 1944.  

Kongens fald

Kongens fald

Den unge bondesøn Mikkel Thøgersen kommer til København for at studere i begyndelsen af 1500-tallet. Her ser han Christian II, hvis liv han kommer til at følge på tætteste hold. Kongens fald er kåret til århundredets danske roman.

Sommerfugledalen af Inger Christensen

I SOMMERFUGLEDALEN af Inger Christensen inviteres læseren ind i et poetisk univers, hvor Christensen udforsker naturens skiftende skønhed, tidens flygtighed og menneskets forhold til kosmos.

Den komplekse struktur og det raffinerede sprog gør Sommerfugledalen til en betydningsfuld del af moderne dansk poesi, der både dykker ned i eksistentielle spørgsmål og fascinerer med sin form, der er noget af det ypperste inden for den systemdigtning, som Inger Christensen er så kendt for. 

Inger Christensen modtog flere litterære priser, bl.a. de Gyldne laurbær.

Sommerfugledalen

Sommerfugledalen

“Hvem er det der fortryller dette møde med strejf af sjælefred og søde løgne og sommersyner af forsvundne døde?”

Inger Christensens Sommerfugledalen viser os evigheden i øjeblikket – gennem 15 sonetter væves barndomserindringer, former, liv, farver, kærlighed – og død –  sammen med sommerfuglens forvandling.

Inger Christensens ikoniske digtsamling udkom første gang i 1991. Den genudgives nu i lærredsindbundet luksusudgave.

Læs den og kom med et requiem tæt på både døden og livet.

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

LYKKE-PER af Henrik Pontoppidan er en af de største danske klassikere og en omfattende roman, der følger hovedpersonen Per Sidenius' liv fra hans opvækst på landet til hans stræben efter succes i København.

Romanen kredser om tro, videnskab, kærlighed og klasse i det danske samfund i det 19. århundrede.

Med sin realistiske skildring af karakterer og miljøer, samt Pontoppidans dybe indsigt i menneskets natur, har Lykke-Per etableret sig som en betydningsfuld del af den danske litteraturarv.

Romanen blev tildelt Nobelprisen i litteratur i 1917.

Lykke-Per 1-2

Lykke-Per 1-2

Nobelpristageren Henrik Pontoppidans berømte udviklingsroman om den jyske præstesøn Per Sidenius' søgen efter det  lykkelige liv.

Efter en svær opvækst i det religiøse hjem vælger Per i protest at studere til ingeniør i København og kappe enhver forbindelse til familien. I hovedstaden kaster han sig derefter ud i livet, som åbner sig i alle dets afskygninger. Men er dette lykken for Per?

Lykke-Per er en klassisk samtidsroman om det moderne menneskes jagt på meningen med tilværelsen, og et hovedværk i dansk litteratur.

 

Klassikere til alle typer læsere: