Anna Fiske udgiver bog om skolestart: ”Det er vigtigt, at man føler sig tryg”

At begynde i skole er en kæmpe milepæl for både børn og deres forældre. Anna Fiskes bog HVORDAN BEGYNDER MAN I SKOLE? giver gode råd og tryghed til at klare overgangen.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen

Den norske forfatter Anna Fiske 

Hvorfor har du skrevet HVORDAN BEGYNDER MAN I SKOLE?

"Det er en af livets største overgange at begynde i skole. Jeg har ofte kigget på skolebørn, der møder op med skoletasker, der er større end dem selv, og tankerne om alt det, de skal mestre og forventninger om, hvordan det mon bliver. Vi mennesker er dygtige til at tilpasse os og klare udfordringer, men vi har brug for støtte, vejledning og opbakning. Det vil jeg gerne give med min bog."

Hvad har overrasket dig mest, når du har mødt børn og talt med dem om at starte i skole?

"Det har overrasket mig, at mange er bange for skoleinspektøren – som om skoleinspektøren er en stor trold. Når jeg forklarer, at en skoleinspektør er ligesom en leder i børnehaven, griner forældre og børn og ser lettede ud. Det fortæller mig, at mange kan skabe forkerte billeder af det ukendte. Men det fortæller mig også, at man nemt kan udviske de billeder igen. Jeg blev f.eks. kontaktet af en forælder, hvis dreng havde udviklet OCD, og hun var bekymret for, om det havde noget med hans snarlige skolestart at gøre. Så læste de HVORDAN BEGYNDER MAN I SKOLE? sammen og kunne se, hvordan et klasseværelse ser ud, hvordan man går på toilettet, hvor man hænger sin jakke osv. Det var mange af de ting, drengen helt ubevidst havde været usikker omkring. Og så gik hans OCD i sig selv. Den historie rørte mig dybt og viste, hvor vigtigt det er at føle sig tryg."

Hvad er dit bedste, når man skal starte i skole?

"Det er umuligt at være ekspert i noget, man aldrig har gjort før. Man skal lære tingene at kende lidt efter lidt. Meget kommer til at være ligesom, barnet kender det fra børnehaven. Skolen er en spændende blanding af leg og læring, og der er en masse voksne, som passer på børnene. Den voksen, dit barn kommer til at tilbringe mest tid med, klasselæreren, som er rigtig glad for sine elever og vil gøre alt for, at de har det godt. Til forældrene vil jeg sige, at det er vigtigt at tale positivt om skolestart. Det er også godt at øve sig derhjemme, så man selv kan tage overtøj på og klare sig på toilettet. Man kan også spille brætspil, tegne eller lægge puslespil for at øve sig i at sidde stille og holde fokus. Når barnet er startet i skole, er der mange indtryk, der skal fordøjes, så det er en god idé at tage det med ro derhjemme og have de samme rutiner, som man plejer. Skab nogle rutiner omkring lektier, og lav dem, mens energien er der. Og tøv ikke med at tage kontakt til læreren eller skolen, hvis I er i tvivl om noget, eller hvis dit barn har vanskeligheder."

Hvad kunne du selv bedst lide ved at gå i skole?

"Jeg var meget glad for mine lærere. Inga, som jeg havde i de små klasser, var lidt gammeldags og spillede orgel hver morgen. Klas, som jeg havde på mellemtrinnet, var lidt 70’er-flippet, så det var en god kombination. Jeg havde læse- og skrivevanskeligheder, så jeg fik ekstra hjælp, og det var fantastisk. Jeg kunne godt lide at få nye venner, og jeg kunne godt lide matematik. Og da jeg endelig lærte at skrive historier, kunne jeg slet ikke holde op."

Hvilken børnebog har du læst allerflest gange?

"Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange jeg har læst SOMMERBOGEN af Tove Jansson. Jeg opdager noget nyt, hver gang jeg læser den."

Find alle bøger af Anna Fiske her