Læs artiklen

Eksklusivt: Læs kapitlet Afsløringen fra Kronprins Frederik-biografien her

Eksklusivt: Læs kapitlet Afsløringen fra Kronprins Frederik-biografien her

Læs om Kronprins Frederiks første tid som Marys kæreste her – og få hele historien om landets kommende konge i Jens Andersens biografi UNDER BJÆLKEN.

At Mary skal smugles ind i Danmark i julen 2001, skyldes en turbulent afsked med Australien i november-december samme år. Frederiks jernring om forholdet bryder sammen, da en mere og mere utålmodig og aggressiv dansk ugebladspresse endelig kommer på sporet af årsagen til Kronprins Frederiks oversøiske rejseaktiviteter. Virkeligheden melder sig brutalt på en af Marys første arbejdsdage, da hun har sagt farvel til Frederik efter deres paradisiske ferie i bushen nær Byron Bay. Da hun hen under aften den 12. november forlader sin arbejdsplads, ejendomsfirmaet Belle Property, fanges hendes opmærksomhed af en kvinde, der ivrigt og energisk skrår over vejen og er lige ved at glemme, at bilerne kommer fra højre. Bag kvinden går en mand med et kamera, en australsk paparazzo, og om et par dage vil Mary Donaldson være på forsiden af et ugeblad i Danmark og talk of the town i det lille kongerige på den anden side af kloden. Og straks derefter også genstand for journalistisk belejring, hvor end hun bevæger sig i Sydney.

KRONPRINSESSE MARY: Jeg var lige kommet ud fra mit kontor, og jeg var på vej ned til min bil, og så kom denne her dame småløbende over vejen, og jeg tænkte: »Det er nok en turist, der vil spørge om vej eller et eller andet«. Så jeg stoppede op og kiggede på hende, og så sagde damen sådan helt direkte, nærmest som et statement: »Jeg ved, at du er vores kronprins’ kæreste!« Jeg ville have elsket at se mit eget ansigt i det øjeblik. Alt ligesom stod stille. Jeg var så chokeret, at jeg ikke kunne finde på noget at sige. Fortsatte bare med at gå ned mod min bil, satte mig ind og begyndte at ryste over det hele … Oh God! Derefter gik det løs, og så blev jeg ellers jagtet døgnet rundt. Det var frygteligt! Jeg havde absolut ingen forståelse for det, alle disse journalister og fotografer gjorde. De stod klar døgnet rundt uden for min dør. Når jeg skulle ud at løbe om morgenen, købe ind om aftenen, og når jeg kørte bil gennem Sydney, jagtede de mig. Selv min skraldespand uden for huset blev gennemrodet. De var nogle underlige nogen.

I næsten et år har Billed-Bladet, Her&Nu, Kig Ind og SE og HØR forsøgt at løse gåden om Kronprinsens australske connection. Det bliver Billed-Bladets mangeårige Kronprins Frederik-skygge, Anna Johannesen, der løber med de journalistiske palmer. Inden deadline onsdag den 14. november 2001 når hun også et smut til Hobart i Tasmanien for at få hele baggrundshistorien om Mary Donaldson samt navnene på hendes forældre og tre søskende. Den sensationelle nyhed, garneret med de første billeder af Kronprins Frederiks hemmelige kærlighed, giver ugebladet en oplagsstigning på 20.000 eksemplarer. Ikke nogen eksplosiv fremgang, men historien er også hurtigt ude i andre medier. Alle skræller lynhurtigt Billed-Bladets nyhed ind til benet. »Vi satser utrolig meget på det. Man kan opstille en hitliste over personer, der er populære, og Kronprins Frederik er uden sidestykke nummer ét på den liste. Han er Danmarks mest interessante mand,« lyder det således fra SE og HØRs chefredaktør.

På Amalienborg kan man dog ikke levere meget andet end røgslør og teatertorden, da pressen spørger prinsernes hofchef til Kronprins Frederiks australske rejsemønster det seneste år. Per Thornit svarer: »Jeg kender ikke noget til nogen romance, jeg har bare købt billetterne til Australien, og der er ikke planlagt flere lignende rejser.« Heller ikke hofmarskal Søren Haslund-Christensen har nogen kommentarer, men det lykkes dog B.T. at få vristet ud af ham, at såvel Fredensborg Slot som Holmens Kirke godt kan være klar til bryllup, hvornår det skal være – og skam også til alle mulige andre ceremonier. Den sidste sætning udelader avisen dog.

Berlingske er presset. Hvordan skal man holde avisens royale kerne- læsere underrettet, inden det bliver weekend? Problemet løses om fredagen i avisens muntre Sværtegade-afdeling under overskriften: »Næste – hun hedder Mary.« I erkendelse af at være distanceret af ugeblade og formiddagsaviser træder en af avisens faste penne på kongestoffet på ironiens speeder og antyder, at forholdet til Mary Donaldson nok kun er endnu en playboy-scoring: »Kronprins Frederik har et stort og rigt hjerte. For damer. Før huserede på skift og i tilfældig rækkefølge Nina, Malou, Mie, Bettina, Maria, Birgitte, Katja osv. i det kongelige hjerte. For tiden banker det for australske Mary.«

Langt fra den travle danske rygtebørs bliver Mary kendt overnight, og de sidste uger i sit fødeland, inden hun i december 2001 rejser til Paris, må Mary Donaldson leve i konstant blitzlys og avisoverskrifter som »From party girl to future Queen«. Døgnet rundt er der fotografer uden for rækkehuset i Porter Street og foran Belle Property downtown Sydney, hvor Mary kan se dem fra sit kontor på første sal. Storesøster Jane er en af dem, Mary ofte ringer til fra sine to »fængsler« i november-december 2001.

JANE STEPHENS: Det var et kæmpe chok for Mary! Hun brød sig helt klart ikke om al virakken og vidste i begyndelsen ikke, hvordan hun skulle håndtere den. Jeg tror, at hun meget hurtigt lærte at sige: »Ingen kommentarer.« Ligesom hun blev meget bevidst om fotografier som dem i Billed-Bladet og andre af den slags billeder, som kunne blive taget hvor som helst når som helst. Så jeg tror også, hun begyndte at tænke lidt mere over, hvordan hun klædte sig, og hvordan hun så ud. Mary var ret bekymret for, hvordan vi – hendes familie – ville blive eksponeret. For vi ville helt givet komme under mikroskopet, når hun blev kendt som Kronprins Frederiks kæreste. Så ville man sige: »Vi må finde ud af alt om Mary Donaldson! Hvem er hun i familie med? Hvilke skandaler og skeletter kan vi finde i skabene?«

PER THORNIT: Mary var helt uforberedt og ubeskyttet, og vi måtte hurtigst muligt dække hende ind. Det blev hun så, da hun kom til Paris, og det skjul fandt pressen aldrig ud af. Men opholdet i den franske hovedstad var heller ikke sjov for hende. Hun fik det svært dernede af flere grunde. Ikke alene følte hun sig fremmed og alene, men Frederik var også pludselig blevet klar over, at det var ved at være alvor. Jeg vil ikke sige, han var i to sind, for han var jo voldsomt forelsket, men det gik nok op for ham, tror jeg, at bordet snart fangede. Og hvad nu, hvis det alligevel ikke var den rigtige kærlighed? »Hvad nu, hvis vi om fem eller ti år er nødt til at blive skilt, hvad så?« Den slags tanker tordnede rundt i hovedet på ham. Tanker, som de færreste unge mennesker nok gør sig netop på det tidspunkt i et for- hold, men som han måtte gøre sig, fordi han er den, han er.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Under bjælken

Jens Andersen

Da Mary flytter til Paris, ofte er i København i weekenderne og overnatter i Frederiks lejlighed på Amalienborg, går flere processer i gang i den danske hovedstad. I Det Gule Palæ i Amaliegade skal en presserende opgave løses: Hvem er Mary Elizabeth Donaldson egentlig? Hvad er hendes uddannelse og cv? Familiebaggrund? Søskende og slægtninge? Står hun i nogen registre? Sideløbende hermed tager den danske presses hidsige jagt på at få det første billede af Mary og Frederik sammen på dansk jord, en ny drejning. Konkurrencen er blevet så hård, at SE og HØR udlover en dusør på 10.000 kr. til den læser, der kan skaffe et friskt billede af Kronprinsen og hans kæreste. Man ved jo, at Mary er i Danmark fra tid til anden, men hvor hun flyver ind fra og vender tilbage til, og hvad hun egentlig lever af efter at have opsagt sit job på Belle Property i Sydney, er ingen klar over. London lyder plausibelt, men ingen journalister eller fotografer kan finde hende. Frederiks jernring om Mary fungerer igen, og den holder langt ind i foråret 2002.

Fredag den 10. maj er Ekstra Bladet tæt på at score jackpot i Aarhus. Frederik og Mary er blevet set i Café Casablanca om aftenen, da de hygger de sig med Prins Joachim og gode venner på en af Frederiks gamle yndlingscaféer. Han deltager i en kapsejlads i Kalø Vig – af sikkerhedshensyn under navnet Brian Jensen – og har ikke til sinds at snakke med journalister eller blive fotograferet med sin kæreste. Slet ikke, da han spotter Ekstra Bladets journalist og fotograf i menneskemyldret i Café Casablanca. Som der næste formiddag står i avisen:

»Med en beundringsværdig sans for logistik organiserede og iværksatte prinserne og deres sikkerhedsvagter på rekordtid en flugtplan, der på smukkeste vis ledte Mary Donaldson og Prins Joachim uden om Ekstra Bladets fotograf. De foregav at gå på toilettet, men forsvandt ud gennem caféens køkken og videre ud ad en bagdør. Kronprins Frederik tog derimod hoveddøren, men havde snedigt placeret en bredskuldret ven i døren, hvilken tillod ham at smutte ind i en sort Jeep, der straks kørte ham hjem til Marselisborg. En anden bil ventede omme i Mejlgade på Mary Donaldson og Prins Joachim.«

KRONPRINSESSE MARY: Det var faktisk først, da jeg kom her til Danmark, jeg begyndte at føle det, som om jeg blev gemt væk. Og det var en underlig følelse i starten, fordi jeg havde det lidt sådan: »Okay? Er du sammen med mig, Frederik, eller hvordan?« Jeg forstod ikke helt, at det lige så meget var en beskyttelsesting. Hvor skulle jeg vide det fra?

Men søndag aften, efter den muntre weekend i Aarhus med masser af mediekispus i Midtbyen, omkring Marselisborg og Kalø Vig, hvor Mary er med ude i en af følgebådene, vælger »Pingo & Kængu«, som Ekstra Bladet har døbt dem, at blive siddende sammen i bilen, da de når København. Ligesom Marselisborg har været det i hele weekenden, er Christian 8.s Palæ nu mandsopdækket af fotografer, og da Kronprinsens mørkeblå Land Rover nærmer sig porten søndag aften, kan man bag de tonede ruder skimte en mørkhåret kvinde ved siden af Kronprins Frederik bag rattet. Billederne bliver de første af Mary på dansk jord, og samme uge kan SE og HØR fortælle, at Mary netop har været til te hos Dronningen. Det er ganske vist – og næsten rigtigt. Det er under et tidligere ophold i København i foråret 2002, at Mary for første gang møder sin måske kommende svigermor. Frederik beslutter en dag at bryde jernringen i forhold til forældrene, og han inviterer spontant sin mor til te. At hun og Prins Henrik først nu hører om forholdet fra sønnen selv, er ingen tilfældighed.

KRONPRINS FREDERIK: De vidste ikke, hvor meget Mary betød for mig på det tidspunkt. På den anden side var jeg heller ikke specielt snakkesalig over for dem, fordi jeg mente, dette var min egen sag. Jeg ønskede at følge mit eget hjerte og ville ikke rapportere, endsige stå til regnskab. Men nu var tidspunktet kommet, hvor min mor skulle møde hende. Længere var den ikke.

KRONPRINSESSE MARY: Frederik havde talt om, at jeg snart skulle træffe hans forældre, og så pludselig en formiddag, mens jeg er i København, siger han til mig: »Du, min mor kommer for resten til te i eftermiddag.« Jeg var himmelfalden, og panikken greb mig: »Jamen, det er jo noget, jeg skal forberede mig på, Frederik!!« Hvad var protokollen, og hvordan skulle man neje, hilse og så videre? Det endte med at blive Frederik, der viste mig, hvordan man nejer (griner). Han havde jo ikke lige tænkt over det, for ham var det bare mor, der kom forbi til te, men for mig var det den person, der måske ville sige: »Ja, hun er i orden« eller »Frederik, du kan ikke fortsætte med at se hende!« Alting stod på spil, følte jeg, og om nogle timer kom hun forbi til te.

DRONNING MARGRETHE: Så kom jeg over til lejligheden i Christian 8.s Palæ og traf hende første gang og blev meget, meget glad! Jeg tænkte også, at min mor ville have syntes, at hun var helt rigtig. Jeg ved ikke, om min mor fik noget at vide den aften, inden hun døde, da Frederik kom hjem tidligt om morgenen fra Australien, og har aldrig villet spørge, men jeg har altid haft fornemmelsen af, at mor var med i det dér! Og så var det jo en dejlig oplevelse at træffe Mary Donaldson. Hun havde virkelig sådan et … rigtigt væsen … en sød og en god og fornuftig personlighed, og en holdning. Og så var hun ikke et rystende espeløv over at skulle møde den skrækkelige dronning og mor. Sådan noget sætter man jo pris på (griner).

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Under bjælken

Jens Andersen

Redaktionen anbefaler: