Gode bøger om politik og politikere

Hvem er de mennesker, der er med til at styre landet og hvilken opvækst, ideologi og uddannelse har formet dem? Kom med bag facaden hos flere af landets dygtigste og mest indflydelsesrige politikere og bliv klogere på dem, både som mennesker og politikere.

Af Michelle Tubæk Gram og Kim Andrea Brofeldt / 04-10-2023

politiker

Om Søren Pape: PAPE - HELE VEJEN

PAPE - HELE VEJEN er et  portræt af Søren Pape Poulsen, helt fra opvæksten i Midtjylland med politisk vækkelse omkring kaffebordet til tiden som borgmester i Viborg og sidenhen konservativ leder, justitsminister – og statsministerkandidat.

Den adopterede landmandssøn blev den første officielle homoseksuelle partileder i Danmark, og kæmpede som ung med sin identitet. 

Uddrag fra PAPE - HELE VEJEN :

»Vi vil ham jo kun det bedste. Så jeg har da tænkt, at jeg godt kunne have prikket lidt til ham og på en afslappet måde have spurgt ind til det liv, vi godt havde på fornemmelsen han levede. Og på den måde ladet ham forstå, at det ikke var noget, der vakte chok og afsky i os, men kun vores levende interesse,” siger Ruth (Papes mor red.)

I tiden derpå gik hun ofte hjemme på gården og grublede lidt over, hvilken retning livet ville tage for deres søn, ”for man har jo ingen forstand på det her,” som Ruth siger det i dag.

Lidt klogere på det hele er hun dog blevet sidenhen. Her har hun nemlig fra valide kilder fået bekræftet, at seksuel orientering er noget medfødt. Eller som hun siger det med et smil på læben i dag: ”Jeg har i hvert fald ikke gjort noget forkert i min opdragelse af min søn.«

pape

Den stolte konfirmand, Søren Pape, med sine forældre, Svend og Ruth. Festen blev holdt i gildesalen på loftet, hvor konfirmanden selv så særligt frem til desserten – ishestesko.

 

Om Mette Frederiksen: METTE FREDERIKSEN - ET POLITISK PORTRÆT

METTE FREDERIKSEN – Et politisk portræt fortæller Mette Frederiksen om sin opvækst og om de pejlemærker, hun gerne vil styre efter. 

Hun beretter om sine erfaringer, sin ballast og sin tro på at bekæmpe ulighed, bryde negativ social arv, løfte folk med uddannelse og kæmpe for et samfund, som giver både frihed og tryghed – når det fungerer bedst.

Uddrag fra METTE FREDERIKSEN – Et politisk portræt

»Min morfar havde et opslidende arbejde som bager, og han blev alene med fem børn, da hans kone gik fra ham.

Han tjente aldrig ret mange penge, og han havde heller ikke meget at gøre godt med, da han blev pensionist.

Han var medlem af partiet (Socialdemokratiet red.) i mange år. Men i slutningen af 1990’erne begyndte han som den første at antyde, at dem i Dansk Folkeparti måske ikke var helt skævt på den.

Det førte til drabelige diskussioner mellem ham og mig. Jeg var et helt andet sted, end han var (...) Han blev offer for en udvikling, som jeg for sent fik øjnene op for.«

METTE FREDERIKSEN - Et politisk portræt af en kvinde i femte generation af socialdemokrater – og om at tage fejl og skifte holdning.

mette

Mette Frederiksen med sin farfar, Svend Erik Frederiksen, der blev født i 1920, meldte sig ind i Socialdemokratiet som ung og blandt andet blev medlem af amtsrådet i Nordjylland. Senere fulgte han stolt hendes opstigen i partiet. 

 

Om Anders Fogh Rasmussen: AT TRÆDE I KARAKTER

AT TRÆDE I KARAKTER er første del af Anders Fogh Rasmussens erindringer.

Her fortæller han om sin opvækst, skolegang og følelsen af at være en "bondeknold". Om kærlighed, familie, travlhed og forpligtelser.

Uddrag fra AT TRÆDE I KARAKTER:

»Aldrig havde jeg troet, at jeg ville komme i den situation, at jeg ville takke 68’erne.

For egentlig har jeg ikke særlig meget pænt at sige om dem. Men når jeg ser tilbage på mit liv, indser jeg, at de har bidraget til at forme mine holdninger i langt større grad, end jeg hidtil har været opmærksom på (...)

Grundlæggende støttede jeg opgøret med gamle autoriteter, og jeg støttede kravet om mere frihed for den enkelte til at leve sit liv. På det punkt synes jeg, at ungdomsoprøret førte til fremskridt i samfundet. Men venstrefløjens vægt på livsnydelse, psykedeliske stoffer, antiforbrugerisme og antimilitarisme kunne jeg slet ikke acceptere,« skriver Anders Fogh Rasmussen selv i første del af sine erindringer AT TRÆDE I KARAKTER.

 

Om Pia Olsen Dyhr: MØNSTERBRUD OG OPBRUD

MØNSTERBRUD OG OPBRUD fortæller hvordan Pia Olsen Dyhr ikke blev født ind i en politisk familie, men levede med en stærkt alkoholiseret far, og lærte at tage sig af sig selv og udviklede en stærk fightervilje og respekt for de sårbare.

Udsnit: »Jeg vil gerne tage jer med tilbage til Vestegnen i 70’erne.

Min mor var rengøringsassistent, og min far var snedker og altmuligmand, indtil han blev for syg til at arbejde.

Min mor flyttede fra min far, da jeg var 11 – jeg blev hos min far. For jeg vidste, at en eller anden jo skulle passe på ham.

Han var kronisk syg og alkoholiker. Når man vokser op med en far på den måde, så bliver mistro et værn mod konstante skuffelser.

Man finder på dårlige undskyldninger, når vennerne spørger, om de må komme hjem til én, når skolelæreren gerne vil have en snak med ens far, når der er koncert, og forældrene bliver inviteret med.

For alt i verden vil man ikke vise, at facaden pia revner bagved. Det gemmes væk. Man holder hurtigt op med at tro på, at verden vil én det godt.« 

»Når man er på røven, så er det sgu ikke en pisk, man har brug for, for man bruger i forvejen alle sine ressourcer på bare at holde sig oprejst hver eneste dag.«

PIA OLSEN DYHR – et portræt af en kvinde, hvis liv på det personlige plan har været præget af sociale mønsterbrud og på det politiske plan af de dramatiske opbrud, der har kendetegnet venstrefløjen og SF i de sidste årtier.

 

Om Pelle Dragsted: NORDISK SOCIALISME

I den anmelderroste NORDISK SOCIALISME giver formand for Enhedslisten, Pelle Dragsted, et bud på hvordan venstrefløjen kan forme en bæredygtig socialisme, med mere demokratisk ejerskab.

Bogen er også solgt til udgivelse i Sverige og Finland.

Om Søren Pind: FRIE ORD

I FRIE ORD fortæller Søren Pind om sine mere end 30 år i politik og analyserer store ting der er sket i verden i den periode.