Underklassen er her

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 38

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Litteratur fra underklassen vrimler frem. Og chokerer med sin vrede og vold og voldsomhed.

Er vi i chok, fordi vi med klassesamfundet har lavet samme fejlslutning som med ligestillingen? At det er den slags kampe, der forsvandt i 1990’erne, da alle var glade, og vi solskoldede os selv under Mallorcas sol?

Glenn Bech, Édouard Louis og Haidar Ansari er alle vokset op i underklassen og har gennemlevet al dens internaliserede vold - og alle har de alligevel bevæget sig fra samfundets nederste trin til de højeste.

Men – har man så vundet, hvis overklassen læser din litteratur – imens de spiser østers? Kan man blive som dem, hvis bare man ifører sig den rigtige rullekrave? Kan man nogensinde undslippe sin klasse - og skal man overhovedet det?

Vi snakker om klassesamfund, om vold, om skam - og om at tage magten tilbage med bogen som våben.


Gæst: Haidar Ansari, digter
Vært: Michelle Tubæk Gram

 

 

Bøgerne vi taler om: 

Institutionaliseret

Institutionaliseret

INSTITUTIONALISERET er barske og kuldslåede digte om at bebo mange verdener samtidig – om både at være kriminel, bror og skoleelev. Fortællingen begynder den dag, jegets far kommer i fængsel, og slutter, da jeget selv sidder inde og afsoner en dom for forsøg på manddrab.

Haidar Ansari (f. 2001) tegner et portræt af ”kvarteret” på Amager, hvor et jeg vokser op, og af de institutioner og fængsler, som han ryger ind og ud af. Det er en fortælling om jegets vej ind i kriminaliteten og om alle de veje, han ikke tog, selv om han havde muligheden for det.

INSTITUTIONALISERET er Haidar Ansaris debut.  

Forvandlingens metode

Forvandlingens metode

"Historien om mit liv er en lang række af brudte venskaber. På hver etape af mit liv, af dette kapløb med mig selv, har jeg været nødt til at forlade mennesker, jeg har elsket, for at kunne komme endnu længere. Det var ikke en bevidst beslutning fra min side, og heller ikke fra deres: Jeg kæmpede for at forvandle mig selv, og de havde ikke den samme besættelse ..."

Den franske forfatter Édouard Louis’ autofiktive roman Forvandlingens metode er en fortælling om at bevæge sig fra samfundets absolutte bund til de øverste tinder. Om at flygte fra sin baggrund gennem succes, blive en del af Paris’ økonomiske og sociale elite, om de affærer med ældre rigmænd og adelige det involverer, og den først berusende, siden kvalmende omgang med eliten. Det er en roman om at forvandle alt ved sig selv for at nå sit mål, om sejrene undervejs, men også om de hjerteskærende brud, forvandlingen kræver.

Bogen er oversat af François-Eric Grodin.

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet

JEG ANERKENDER IKKE LÆNGERE JERES AUTORITET er et indigneret, selvudleverende og ømt manifest om klasseskamp, prol og elite, om provinsbøsser og repræsentationssmykker, moralisme og hykleri, om Tiger King og Anna og Lotte, om dem, der altid får taletid, og dem, der ikke føler sig berettiget til en stemme. Med vrede, misundelse og humor brænder Glenn Bech alle illusioner om lige muligheder ned og insisterer på at tale ud fra sine egne erfaringer i klassesamfundet.