Bille August

Den Oscar-vindende filminstruktør Bille August læser så snart, han kan komme til det. I en hverdag fyldt med andres billeder, skaber han under læsningen sine helt egne.

Af Mette Kofod Cristensen


Jeg begyndte at læse ganske sent, men nu læser jeg simpelthen så meget, som jeg overhovedet kan, og så ofte jeg har tid til det. Jeg elsker at forsvinde ind i en verden, i en roman. Den 
giver en særlig form for fordybelse. I den tid vi lever i, går alt så stærkt, og meget er overfladisk. Når man læser en roman, er der en rytme. Den tid, det tager at læse en roman gør, at man kan fordybe sig i tanker og reflektere undervejs. Det synes jeg er vidunderligt. Man skaber sine egne billeder, og det er jo dejligt for en som mig, der er fyldt op med andres billeder i min hverdag.

I en overgang læste jeg mange russiske forfattere, så blev det kinesiske, så blev det amerikanske forfattere. Jeg synes fx at Richard Ford og selvfølgelig også Jonathan Franzen, er nogle utrolig spændende samtidsforfattere, som jeg er meget optaget af. Men jeg er også imponeret over så mange gode forfattere, der er i Norge. Lars Saabye Christensen og selvfølgelig Knausgård. 

Jeg kan åbne en bog hvor som helst og forsvinde ind i bogens univers-Bille August

Det seneste, jeg har læst, er Dag Solstads trebindsværk om Bjørn Hansen. Dem var jeg meget optaget af. Jeg kan varmt anbefale dem. 

En læseoplevelse, der har betydet rigtig meget for mig, er LYKKE-PER, som jeg har filmatiseret, og derfor brugt lang tid på at fordybe mig i. Jeg har lavet flere film, der er baseret på litteratur, og det giver læseoplevelsen ekstra stor betydning.

Jeg prioriterer læsning rigtig højt. Jeg ser næsten ikke fjernsyn. Nu har jeg også børn og familie, så de tager og skal tage min tid, de er jo det vigtigste. Men så snart jeg er alene og har mulighed og tid til det, så læser jeg. Jeg lytter aldrig til bøger, jeg læser altid i fysiske bøger. Jeg har det med at lave æselører. Og så laver jeg altid en masse noter i mine bøger, noterer ned og overtegner dem. Jeg har også en god evne til at koncentrere mig hvor som helst. Det har jeg fra filmoptagelser, hvor der kan være så meget kaos rundt omkring. Jeg kan åbne en bog hvor som helst og forsvinde ind i bogens univers. 

Bille August anbefaler: