Sonja Vesterholt

Beskrivelse

Sonja Vesterholt, født 1945, er forfatter og prisbelønnet dokumentarfilminstruktør. Hun kom til Danmark fra Sovjetunionen i 1970.

Sonja Vesterholt er cand.mag. i russisk sprog og litteratur, og har i en årrække undervist i russisk på Københavns Universitet og været tolk for Dansk Flygtningehjælp. Sonja Vesterholt er derudover også uddannet kreativ producer på Den Danske Filmskole. Hun har instrueret og produceret en lang række dokumentarfilm og tv-programmer, hvor flere har vundet priser. Sonja sidder i juryen ved talrige internationale filmfestivaler.

Sonja Vesterholt udgav i 2011 erindringsbogen HUNDEN ER RASK - om barnsdoms- og ungdomsårene i Sovjetunionen. Bogen blev skrevet i samarbejde med freelanceskribent Britta Sørensen. Samarbejdet er fortsat i KÆRLIGHEDSLANDET, der udkommer i september 2016. I den fortæller Sonja Vesterholt om sine år i Danmark.

Fotograf. Robin Skjoldborg, 2010

Læs mere

Seneste udgivelse

Kærlighedslandet

Sonja Vesterholt kom til Danmark i 1970 som 25-årig fra det daværende Sovjetunionen. Mødet med det nye land fortæller hun om i Kærlighedslandet, der er skrevet i samarbejde med freelanceskribent Britta Sørensen.

Bogen er en fortsættelse af erindringsbogen fra 2011, Hunden er rask, hvori Sonja Vesterholt beskrev sin barndom og ungdom præget af begrænsninger, afsavn og forbud – og den totalitære stats overvågning. Alligevel lykkedes det for hende i næsten al hemmelighed at blive gift med danske Ole, som hun mødte, mens han studerede i Leningrad. Og efter mange ”samtaler” og ansøgninger fik hun lov til at rejse til Danmark. Som hun fortæller i Kærlighedslandet: ”Taastrup blev mit paradis. Fra 12 m2 i Sovjet til 110 m2 i Danmark - til storhed, pragt og herlighed”. Og til uendelig mange valgmuligheder: ”Lektion 1: Jeg skulle lære at træffe et valg. Når man kommer fra et mangelsamfund, er det svært at vælge”.

Men paradiset viser sig ikke at være uden skyggesider.

Kærlighedslandet er en fortælling om en enestående menneskelig rejse – og et tidsbillede af Danmark i årene 1970 til 1985 set med en udefrakommendes øjne.

Bøger af Sonja Vesterholt

Tilføj til ønskeliste

Kærlighedslandet

Sonja Vesterholt

Tilføj til ønskeliste

Hunden er rask

Sonja Vesterholt