Nelson Mandela

Beskrivelse

Nelson Rolihlahla Mandela (1918-2013) var søn af en Thembu-høvding i Transkei. Han uddannede sig til advokat og var i 1940’erne og -50’erne en af drivkræfterne i ANC, Den Afrikanske Nationalkongres. Siden blev han leder af organisationens undergrundsbevægelse og kendt som Den Sorte Pimpernel.

Han tilbragte 27 år i fængsel, inden han i 1990 blev løsladt og begyndte et demokrati- og forsoningsprojekt, der i 1994 gjorde ham til Sydafrikas første demokratisk valgte præsident og et internationalt ikon for fred og frihed.

Mandela personificerede siden sin løsladelse den forsoningspolitik mellem racerne, der har kendetegnet Sydafrikas demokratiske revolution. Han modtog sammen med Frederik de Klerk Nobels Fredspris i 1993.

Mandela trak sig i 1997 som leder af ANC, og han søgte ikke genvalg, da hans præsidentperiode udløb i 1999. Selvom han trådte tilbage fra aktiv politik, virkede han som fredsmægler bl.a. i Burundi. Mandela gik bort i 2013 efter længere tids sygdom. Han anses som Afrikas store gamle statsmand.


Link: Nobels Fredspris om Mandela

Læs mere

Seneste udgivelse

Hvor friheden begynder

Nelson Mandela nåede ikke at gøre sin erindringsbog færdig, men den sydafrikanske forfatter Mandla Langa har haft adgang til Mandelas ufærdige kladde og omfattende notesbøger samt et stort arkivmateriale og har samlet det i en levende og inspirerende beretning om Mandelas præsidentperiode. Det er historien om et land i opbrud og fødslen af et demokrati. Det er også historien om de udfordringer, som Mandela måtte overvinde for at nå sin vision om et befriet Sydafrika. Og frem for alt fuldender den portrættet af en enestående statsmand, som få i verdenshistorien har kunnet måle. Bogen lægger sig i forlængelse af den internationale bestseller Vejen til frihed og har forord af  Mandelas enke, Graça Machel.

Bøger af Nelson Mandela

Tilføj til ønskeliste

Vejen til frihed

Nelson Mandela