Kyrre Andreassen

Beskrivelse

Den norske forfatter Kyrre Andreassen (f. 1971) er cand.mag. i idéhistorie og litteraturvidenskab. Han har arbejdet som lærer og postbud.

Han debuterede i 1997 med novellesamlingen Det er her du har venna dine. For sin anden bog, romanen Barringer (1999), blev han nomineret til Brageprisen. I 2006 udkom romanen Svendsens Catering, som Kyrre Andreassen blev tildelt Sproglig Samlings Litteraturpris for, og i 2007 modtog han Sultprisen for sit forfatterskab.

I 2017 er Kyrre Andreassen aktuel med sin første roman på dansk, For øvrigt mener jeg at Karthago bør ødelægges, der udkom på norsk i 2016 og var nomineret til Norges Brageprisen samme år.

Kyrre Andreassen har også skrevet to teaterstykker: Dette stedet (2002) og Polar (2003).

Foto: Eivind Mo Andreassen, 2016

Læs mere

Seneste udgivelse

For øvrigt mener jeg at Karthago bør ødelægges

Romanen handler om elektrikeren Krister Larsen, hans forhold til sin kone og deres elleveårige søn. Om faglig stolthed ved fysisk arbejde, prolapser i ryggen og hans nye arbejde som stillesiddende lærervikar.Det er en roman om at vide bedre, men aldrig få ret. Om at gennemskue systemet, men aldrig få overtaget. Om kærlighed, aggressionsstyring og sort arbejde.

Det er både morsomt og dystert at lytte til Kristers enetale med grove satiriske udfald mod dumheden i bureaukratiet i sundhedsvæsenet og andre offentlige tjenester. Hans kolleger på kursuscenteret, sønnens skole og sagsbehandleren får så hatten passer. Og som læser aner man, at der er et gran af sandhed i Kristers sorthumoristiske gennemhejling.

Det er historien om en mand, måske oven i købet om mænd, der befinder sig i en livsposition, hvor den kendte verden truer med at kollapse og blive uforudsigelig.

Men Krister Larsen er ikke bare elektriker, han er også en læser. Antikkens historie, for eksempel, interesserer ham. Han følger med i verden. Folk omkring ham lever i tråd med vor tids uendelige lethed og er ligeglade med det meste. Krister har derimod ifølge ham selv evnen til at se bag facaden og er i stand til at begrunde og spidsformulere sin udlægning af begivenhederne på morsomste vis.

Krister er en aggressiv mand af folket, som elsker sin kone Marianne og sønnen Andreas. Han beundrer Marianne, er dybt afhængig af hende og bevidst om, at hun er det bedste, der er sket ham. Men hans handlinger fører ham hele tiden længere og længere væk fra hende, for han er mildest talt ikke god til at håndtere konflikter eller styre sit temperament, og det bringer ham – fuld af gode undskyldninger – ud i den ene katastrofale situation efter den anden, indtil det punkt er nået, hvorfra der ingen vej er tilbage.  Og som læser kan man ikke andet end at følge med Krister Larsen til den bitre ende.

 

Bøger af Kyrre Andreassen