Ilija Trojanow

Beskrivelse

Ilija Trojanow (f. 1965) er oprindeligt fra byen Sofia i Bulgarien, men da han var seks flygtede han med sin familie til Tyskland. Han har endvidere boet i Kenya, Sydafrika og Indien og bor i dag i Wien.

ILija har modtaget adskillige priser, bl.a. Preis der Leipziger Buchmesse 2006 for Verdenssamleren. Før Magt og modstand udkom han med essayet Det overflødige menneske.

Læs mere

Seneste udgivelse

Magt og modstand

Konstantin er en modstandskæmper, som allerede i skoleårene kom i det bulgarske statspolitis søgelys, og som ikke kan undslippe sin skæbne for evigt. I 1953 sprang han et mindesmærke for Stalin i luften, og nu trues han med straffelejr. Metodi er officer i statspolitiet, en opportunist der først og fremmest er loyal over for sin egen karriere – en systemets mand. ”Forhørets Michelangelo” kalder de ham. Hen over et halvt århundrede har de to udkæmpet en kamp på liv og død.

Det er en historie, der tillader Trojanow at fortælle noget mere universelt, et panorama over tiderne. Han har siden halvfemserne interviewet øjenvidner til diktaturet, og med udgangspunkt i dette kæmpe, autentiske materiale har han skabt en gribende skæbnefortælling om menneskeværd og fornedrelse. Det er halvtreds års historie i skyggen, fra 2. verdenskrig til murens fald. Det er barsk men bevægende erindringskunst.

Ilija Trojanow blev født i 1965 i Bulgarien, men forlod i en meget tidlig alder landet sammen med sin familie og bosatte sig i Tyskland. Sidenhen har han boet en årrække i Kenya, som han også har skrevet bøger om. Nu om dage bor han i Wien. Han har modtaget såvel Leipziger Buchmesse-prisen som Adelbert von Chamisso-prisen. Magt og modstand er hans fjerde roman, den tredje på dansk. Tidligere er udkommet Verdenssamleren (2011) og Isbrud (2012), samt det lange essay Det overflødige menneske (2014).

Bøger af Ilija Trojanow

Tilføj til ønskeliste

Isbrud

Ilija Trojanow

Tilføj til ønskeliste

Magt og modstand

Ilija Trojanow