Henrik Saxgren

Beskrivelse

Henrik Saxgren (1953), en af Danmarks førende dokumentarfotografer. I et klassisk sort/hvidt, æstetisk ukompliceret og præcist fortællende billedsprog præsenterede Saxgren i 1980'erne og 1990'erne hjerteskærende skæbnehistorier, der gik tæt på menneskene bag de historiske begivenheder i verdens brændpunkter. Han var i 1979 medstifter af den socialdokumentariske fotogruppe 2Maj og 1985-91 billedredaktør på månedsbladet Press. Saxgren har til Frederiksborgmuseet udført portrætter af fremtrædende danskere (1993) og bl.a. udgivet bøgerne, 'Tid — om fotojournalistik' (1990) og 'P.O.V.' i 1996, (som kom i en international udgave, 'Point of View' i 1998). Lange ophold i Mellemamerika resulterede bl.a. i bogen 'Solomons House', som udkom på det amerikanske forlag, Aperture i 2000 (på dansk: 'Landet uden fædre' (Gyldendal samme år), om Nicaragua efter revolutionen. Ved årtusindskiftet skete et markant stilbrud. Saxgren begyndte at arbejde med arrangerede billeder og i farve. Første bog efter stilskiftet blev 'Krig og kærlighed - om indvandringen i Norden' (2006), der i billeder og tekst skildrer immigranter i de nordiske lande. I 2009 udgav han bogen, 'Unintended Sculptures' på det tyske forlag, Hatje Kantz, hvor naturen og kulturen spiller sammen i storladne landskabsbilleder. Senest udkom opfølgeren til Krig og Kærlighed, 'Bus fra Bagdad', hvor han portrætterer 46 københavnske buschauffører med anden etnisk baggrund.

Henrik Saxgren har deltaget i fotoprojektet Danmark under forvandling (2008-09), der omfatter bogen Herfra hvor vi står 1-3 (2010) og udstillinger flere steder i verden.

Læs mere om Henrik Saxgren på www.saxgren.dk/.

Foto: Olennguaq Kristensen, 2016

Læs mere

Seneste udgivelse

Ultima Thule

Grønland har i mange år været en kilde til fascination og inspiration for fotografen Henrik Saxgren, og han har gennem flere år opsøgt det nordligste Grønland og her fundet stof til et nyt fotografisk værk, Ultima Thule.

På Grønland finder Saxgren mål for sin kunstneriske søgen i samspillet mellem naturen og fangernes farefulde liv. Med en blanding af nysgerrighed og nøgtern undren skildrer han deres færd og deres jagt på havet og på isen, han viser den tavse, monumentale, storladne natur, de lever i, han viser dramaet ved deres møde med naturen, de fysiske omkostninger ved det liv, de lever, i et svimlende smukt fotografisk sprog, der rækker langt ud over blot og bar dokumentation.

Bøger af Henrik Saxgren

Tilføj til ønskeliste

Ultima Thule

Henrik Saxgren

Tilføj til ønskeliste

Bus fra Bagdad

Henrik Saxgren

Tilføj til ønskeliste

Eftersyn

Henrik Saxgren