Opskrift: Få en smagsprøve på professorens grønne grød
En stor portion grøntsager, en blender og et tryk. Det er det enkle koncept bag professorens grønne energigrød, og det kan vise sig at blive en af de bedste investeringer, du kan gøre i din sundhed.
Af Kim Andrea Brofeldt / 20-08-2024
Kvaliteten af de måltider, du spiser i løbet af dagen, har afgørende betydning for, om du har et rigt og velfungerende mikrobiom i tarmen, eller om du slås med følgerne af et fattigt og skrantende mikrobiom. Sådan siger Professor Oluf Borbye Pedersen, der er ophavsmanden til den berømte og sundhedsfremmende grønne grød til PROFESSORENS GRØNNE ENERGIGRØD. Om forfatterne Oluf Borbye Pedersen er dr.med., professor på Københavns Universitet og forskningsoverlæge i endokrinologi (hormonsygdomme) på Herlev-Gentofte Hospital.
Mette Mølbak er madredaktør på Politiken og forfatter til flere kogebøger. Blandt andet bestselleren Kål (2015), der også er udkommet på tysk. Hun er har igennem mange år arbejdet med at sætte sund, bæredygtig og klimavenlig mad på dagsordenen.
I bogen forklarer han konceptet bag grøden, samtidig med at han og medforfatter Mette Mølbak gør det nemt, inspirerende og lækkert at spise sundt med 16 opskrifter på sundhedsfremmende grød.
LÆS OGSÅ: Min fede hjerne
Energigrøden består udelukkende af plantemad som i tværsnits- og forløbsundersøgelser med mennesker har vist sig at være forbundet med et betydeligt længere, mentalt og fysisk godt liv, inklusive et længere liv uden helbredsforringende og udbredte sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle former for kræft.
Fem gode grunde til at spise den grønne energigrød
- En sanselig og mærkbar morgenopkvikker
- Bedre energi og færre træthedsdyk i løbet af dagen
- Bedre fordøjelse og stofskifte
- En balanceret og stærkere immunkompetence
- En større mulighed for at leve i mental balance.
Forfatterne uddyber i bogen, hvordan du kommer i gang med den nye sunde vane og holder fast i den:
»Det er både meget nemt og hurtigt at lave din egen grønne energigrød, men hvis det skal blive en daglig vane, kan det kræve et par justeringer af din morgenrutine, og der skal findes tid og rum til din nye grønne vane, og afhængigt af hvem du er som person, kan det også kræve noget mentalt arbejde.«
LÆS OGSÅ: Kål er bare noget særligt
Har du fået mod på at starte dagen med et grønt energiboost, finder du 16 opskrifter – så sunde, at forfatterne kalder dem recepter – på energigrød i bogen PROFESSORENS GRØNNE ENERGIGRØD. Og lige her får du en smagsprøve på en af dem:
GRØN MORGENFRYD
Ingredienser:
1 spsk. chiafrø
1 dl vand
200 g broccoli
100 g bladselleri
En stor håndfuld spinat
1 lime, saften heraf
1 pære, meget moden
Forslag til topping
Kiwi, pære, hasselnødder
Fremgangsmåde
- Udblød chiafrø i vand natten over. Vask alle grøntsagerne og kom dem i blenderen med limesaft og pære.
- Spæd til med vand (ca. 1-2 dl). Kør til en ensartet grød, og hæld den op i en skål.
- Pynt med tern af pære, kiwi og ristede hasselnødder.
TIP!
Jo mere moden din pære er, jo mere sødme giver den til grøden.