Over ham fløj nazisternes bombemaskiner: Dengang kongen red gennem København hver morgen for at styrke sit folk

KONGEHUSET UNDER BESÆTTELSEN er historien om en familie, der ligesom resten af danskerne blev taget på sengen en tidlig aprilmorgen i 1940 og derfra måtte indtage et nyt ståsted og kæmpe sig gennem de fem besættelsesår.

Uddrag af bogens forord

For både Christian X, dronning Alexandrine, kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid var besættelsen en tid med mørke og lyse stunder.

Fra kampe og skudvekslinger omkring Amalienborg til prinsesse Margrethes fødsel.

Fra sommerferier på Graasten Slot til politiske sværdslag med statsminister Erik Scavenius.

Fra gåture i Københavns gader til husarrest på slottet. Og fra møder med besættelsesmagten til de euforiske befrielsesdage.

fjerde juli Midt i det hele stod kong Christian X. For ham blev besættelsen en dramatisk tid. Med sine daglige rideture i København opnåede han heltestatus og blev et nationalt ikon i befolkningen.

Han genvandt den popularitet, som han ikke mindst under påskekrisen i 1920 havde været snublende tæt på at sætte over styr.

For kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid blev besættelsesårene en prøvesten for den kommende konge og dronning. Som et lys i mørket blev de forældre til prinsesse Margrethe bare én uge efter den tyske invasion i 1940, og kom derved til at stå som et ideal på den danske kernefamilie i en tung tid.

Som et lys i mørket blev de forældre til prinsesse Margrethe bare én uge efter den tyske invasion i 1940.

kongeparret  Og som besættelsen skred frem, steg såvel deres ansvar og forpligtelser som opmærksomheden omkring dem. Begge havde de svært ved at acceptere det danske samarbejde med Tyskland, men de måtte bide modstanden i sig og klare sig igennem på bedste vis.

Denne bog er historien om en familie, der ligesom resten af danskerne blev taget på sengen en tidlig aprilmorgen i 1940 og derfra måtte indtage et nyt ståsted og kæmpe sig gennem de fem besættelsesår.

En familie, der måtte gå forrest og favne hele nationen og samtidig forholde sig neutralt over for besættelsesmagten – trods dette var uladsiggørligt.

Med opbrud i verden synes det endnu engang relevant at dykke ned i denne tid som en påmindelse om, at vores demokratiske frihedsbegreber ikke er noget, der er faldet ned fra himlen, men som vi har tilkæmpet os og skal blive ved med at værne om.

Befrielsen Med opbrud i verden synes det endnu engang relevant at dykke ned i denne tid som en påmindelse om, at vores demokratiske frihedsbegreber ikke er noget, der er faldet ned fra himlen, men som vi har tilkæmpet os og skal blive ved med at værne om.

Men først og fremmest må man forstå, hvad man kommer fra, for at forstå, hvem man er, og hvad det er, vi ikke skal tilbage til. Dengang, da Danmark blev besat og det danske kongehus stod placeret midt i begivenhederne.

KONGEHUSET UNDER BESÆTTELSEN består af 180 unikke og historiske billeder og er omdrejningspunktet for bogen. 

Mange af billederne har ikke været trykt før. Blandt dem stammer flere fra Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek, der er kongehusets private bibliotek på Amalienborg, og fra Frihedsmuseets fotoarkiv.