Fire bøger til dig, der gerne vil læse morgendagens klassikere

Hvis du gerne vil være på forkant med bøger, der er på vej mod klassikerstatus, har disse romaner alle potentiale til at forme fremtidens litterære landskab. Det er  meget forskellige litterære oplevelser, som dog har det til fælles, at de føles relevante, er velskrevne og på hver dages måde har litterær pondus til at ende som ægte klassikere.   

Af Kim Andrea Brofeldt / 21-12-2023 

De bedste klassikere

Liv og Alexander af Tine Bryld

I LIV OG ALEXANDER af Tine Bryld møder vi provinspigen Liv, der beslutter sig for at droppe ud af skolen for at tage til København, hvor hun møder BZ’eren Alexander, som hun forelsker sig hovedkulds i.

Tine Bryld skrev trilogien om Liv og Alexander i begyndelsen af 1980’erne, og selv om romanen er et billede på den tid, den er skrevet i, virker den samtidig tidløs i sine refleksioner over at finde sin egen plads i verden og løsrive sig fra sit trygge bagland.

Vinterbørn af Dea Trier Mørch

VINTERBØRN af Dea Trier Mørch foregår på svangregangen på Rigshospitalet i vinteren 1975-76, hvor en række meget forskellige kvinder er indlagt grundet graviditetskomplikationer.

På hospitalets gange oplever kvinderne, hvordan deres kulturelle forskelle opløses, og hvordan der derigennem opstår et fællesskab om moderskabet.

VINTERBØRN er et billede på samfundet i midten af 1970’erne set fra kvindernes synsvinkel, men den er også en almenmenneskelig fortælling om de store følelser, der knytter sig til at blive mor.  

Bogen er smukt illustreret med forfatterens egne linoleumstryk.

Det lykkelige Arabien af Thorkild Hansen

DET LYKKELIGE ARABIEN af Thorkild Hansen udkom i 1962 og er en biografisk roman om Carsten Niebuhr og hans traumatiske Yemen-ekspedition i 1761.

Delegationen var præget af personlige intriger, og de mødte røvere og fjendtlige beduiner og blev ofre for jordskælv – hele to gange.

Thorkild Hansen kombinerer fiktion og dokumentarisk research i sin fortælling og skaber dermed en kompleks og medrivende skildring af den første danske videnskabsekspedition.

DET LYKKELIGE ARABIEN er anerkendt for at kombinere historisk nøjagtighed med en utrolig fængslende fortælling.

Det store stilehæfte, Beviset, Den tredje løgn af Agota Kristof

DET STORE STILEHÆFTE, BEVISET og DEN TREDJE LØGN af den ungarsk-schweiziske forfatter Agota Kristof er et bemærkelsesværdigt bidrag til den moderne europæiske litteratur, og er kendt for sin rå realisme og sit krystalklare sprog.

Bogen består af Det store stilehæfte, Beviset og Den tredje løgn, der her er samlet i én bog.

Trilogien omhandler to tvillinger, som efterlades hos deres bedstemor i landsbyen K under en unavngiven krig. Men bedstemorens hjem er ikke en tryg havn væk fra krigen, for her bliver de afstraffet på alle tænkelige måder, og drengene må hærde sig mod bedstemorens og krigens ondskab.

Romanen udforsker krigens indvirkning på individet, tab af uskyld, og forhold mellem mennesker. Kristofs særegne skrivestil og nådesløse beskrivelser har gjort trilogien til et bemærkelsesværdigt bidrag til den moderne europæiske litteratur. 

Klassikere til alle typer læsere: