Fire bøger til dig, der gerne vil læse morgendagens klassikere

Hvis du gerne vil være på forkant med bøger, der er på vej mod klassikerstatus, har disse romaner alle potentiale til at forme fremtidens litterære landskab. Det er  meget forskellige litterære oplevelser, som dog har det til fælles, at de føles relevante, er velskrevne og på hver dages måde har litterær pondus til at ende som ægte klassikere.   

Af Kim Andrea Brofeldt / 21-12-2023 

De bedste klassikere

Liv og Alexander af Tine Bryld

I LIV OG ALEXANDER af Tine Bryld møder vi provinspigen Liv, der beslutter sig for at droppe ud af skolen for at tage til København, hvor hun møder BZ’eren Alexander, som hun forelsker sig hovedkulds i.

Tine Bryld skrev trilogien om Liv og Alexander i begyndelsen af 1980’erne, og selv om romanen er et billede på den tid, den er skrevet i, virker den samtidig tidløs i sine refleksioner over at finde sin egen plads i verden og løsrive sig fra sit trygge bagland.

Liv og Alexander

Liv og Alexander

På flugt fra politiet dukker Alexander uventet op hos Liv. Hun beslutter sig til et sabbatår i København efter 2. g, og efterhånden bliver forholdet mellem Liv og Alexander mere afklaret og modent.

Liv og Alexander er en fortsættelse af Tine Brylds to tidligere bøger om pigen Liv – Pige Liv og Befri dit Liv, men kan også læses selvstændigt som en bog om unge, deres tanker og vilkår i en verden i splid med sig selv.

„Tine Bryld gør fint rede for de unges usikkerhed og uselvstændighed på den ene side og selvhævdelse og oprørstrang på den anden, og hun når rundt om mange af de ting, der optager de unge i dag.“

– Kirsten Holst, Berlingske Tidende

„Tine Bryld tror på de unge, og hun formår at give denne tro og en stor tolerance videre til læserne“.

– Annelise Vestergaard, Jyllands-Posten

Vinterbørn af Dea Trier Mørch

VINTERBØRN af Dea Trier Mørch foregår på svangregangen på Rigshospitalet i vinteren 1975-76, hvor en række meget forskellige kvinder er indlagt grundet graviditetskomplikationer.

På hospitalets gange oplever kvinderne, hvordan deres kulturelle forskelle opløses, og hvordan der derigennem opstår et fællesskab om moderskabet.

VINTERBØRN er et billede på samfundet i midten af 1970’erne set fra kvindernes synsvinkel, men den er også en almenmenneskelig fortælling om de store følelser, der knytter sig til at blive mor.  

Bogen er smukt illustreret med forfatterens egne linoleumstryk.

Vinterbørn

Vinterbørn

Vinterbørn foregår på svangregangen på Rigshospitalet omkring nytår 1975. Her flettes vidt forskellige kvindeskæbner sammen. De kommer fra forskellige dele af samfundet, fra forskellige familieforhold og med forskellige værdigrundlag. Men på hospitalet ophæves forskellene, de bliver klædt i ens hospitalsskjorter og har alle lige svært ved at sove i den kølige hospitalsnat.

Vinterbørn er en bog, som fortæller om et bestemt sted på et bestemt tidspunkt – Rigshospitalet i vinteren 1975-1976, men den fortæller også om noget almenmenneskeligt. Den kan både læses som et tidsbillede og som en beskrivelse af noget universelt. Vinterbørn giver et billede af samfundet i midten af 1970’erne set fra kvindernes synsvinkel. Men den er også en meget realistisk, varm og stærk beskrivelse af de følelser, kvinder har inden, under og efter fødslen.

Det lykkelige Arabien af Thorkild Hansen

DET LYKKELIGE ARABIEN af Thorkild Hansen udkom i 1962 og er en biografisk roman om Carsten Niebuhr og hans traumatiske Yemen-ekspedition i 1761.

Delegationen var præget af personlige intriger, og de mødte røvere og fjendtlige beduiner og blev ofre for jordskælv – hele to gange.

Thorkild Hansen kombinerer fiktion og dokumentarisk research i sin fortælling og skaber dermed en kompleks og medrivende skildring af den første danske videnskabsekspedition.

DET LYKKELIGE ARABIEN er anerkendt for at kombinere historisk nøjagtighed med en utrolig fængslende fortælling.

Det lykkelige Arabien

Det lykkelige Arabien

Skildring af fem danske videnskabsmænds, bl.a. Carsten Niebuhrs, tragiske ekspedition til Yemen 1761-1767. Rejsen, der varede næsten syv år, gav anledning til store opdagelser, som vakte opmærksomhed over hele samtidens Europa. Men den eneste, der vendte levende tilbage, var astronomen Carsten Niebuhr.

Det store stilehæfte, Beviset, Den tredje løgn af Agota Kristof

DET STORE STILEHÆFTE, BEVISET og DEN TREDJE LØGN af den ungarsk-schweiziske forfatter Agota Kristof er et bemærkelsesværdigt bidrag til den moderne europæiske litteratur, og er kendt for sin rå realisme og sit krystalklare sprog.

Bogen består af Det store stilehæfte, Beviset og Den tredje løgn, der her er samlet i én bog.

Trilogien omhandler to tvillinger, som efterlades hos deres bedstemor i landsbyen K under en unavngiven krig. Men bedstemorens hjem er ikke en tryg havn væk fra krigen, for her bliver de afstraffet på alle tænkelige måder, og drengene må hærde sig mod bedstemorens og krigens ondskab.

Romanen udforsker krigens indvirkning på individet, tab af uskyld, og forhold mellem mennesker. Kristofs særegne skrivestil og nådesløse beskrivelser har gjort trilogien til et bemærkelsesværdigt bidrag til den moderne europæiske litteratur. 

Det store stilehæfte, Beviset, Den tredje løgn

Det store stilehæfte, Beviset, Den tredje løgn

To 13-årige tvillingebrødre skal bo hos deres bedstemors hus langt ude på landet, hvor de skal være, fordi deres mor ikke længere kan skaffe mad til dem i byen. Der er krig, deres far er ved fronten, ingen ved, om han er død eller levende. En brutal, smuk og vigtig krigsroman om det krig kan gøre ved mennesker.

En ikke navngivet krig, et ikke navngivet sted, en bedstemor, der bliver kaldt for Heksen, og som er alkoholiseret og ondskabsfuld. Lucas og Claus tænker ens og agerer ens, og i de  uvante omgivelser tvinges de til at finde en måde, hvorpå de kan overleve. De  indser at for at kunne håndtere de voksnes absurde og inhumane verdensorden, må de afstå fra enhver form for medfølelse og barmhjertighed og agere følelseskoldt og afstumpet. De fører en krigsdagbog over alt det, de oplever, og når de nedfælder begivenhederne overholder de deres agenda: en prosa helt fri for følelser,nøjagtig og objektiv. Agota Kristofs fortælling om det europæiske drama  og de lidelser, det medførte, fortælles i vi-form, hvilket på en gang er anonymt og koldt og samtidigog gribende, fordi det viser brødrenes fællesskab og dybe afhængighed af hinanden. Bogen består af Det store stilehæfte, Beviset og Den tredje løgn, der her er samlet i én bog.

"En af de mest gennemborende krigsromaner undertegnede nogensinde har læst. Skrevet i et tæt og renset sprog, uden patos eller sentimentalitet, er den noget af det mest realistiske, der overhovedet er skrevet om krig ... Smuk som en diamant. Med flere tårer end en sæbeopera. Agota Kristofs tre bøger om vor egen tid er helt nødvendig læsning." - Klaus Lynggård

Pressen skrev:

»Jeg ville uden tøven inkludere Det store stilehæfte i en kanon over den vigtigste europæiske litteratur fra efter Anden Verdenskrig. Romanen rammer stadig lige hårdt, og nu er det tid til, at en ny generation kan blive påvirket.«
– Information

»[…] tre små, mesterlige romaner, Det store stilehæfte, Beviset og Den tredje løgn, der skulle gøre hende til en berømt europæisk forfatter«
Weekendavisen

»Kristof trænger dybt ind i det, krig, armod og undertrykkelse gør ved mennesket. Den slags kan vi ikke mindes om for tit.«
– Berlingske

Klassikere til alle typer læsere: