Pontoppidan eller Kaos

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 22

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her


Pontoppidan eller Kaos

Henrik Pontoppidans nobelprisvindende trilogi bestående af DET FORJÆTTEDE LAND, LYKKE-PER og DE DØDES RIGE er netop genudkommet her på Gyldendal.

Og i denne podcast undersøger vi, hvad de over 100 år gamle romaner kan lære os om at sætte os selv fri, om vores inderste tvivl og længsler, om at leve i en verden på randen af et sammenbrud– og hvorvidt, man egentlig kan vaccinere sig ud af alle problemer og sjælelige sygdomme.


Gæster: 
Mikkel Fønsskov, redaktør på Gyldendal & Ole Knudsen, redaktør på Gyldendal

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Det forjættede land 1-2

Det forjættede land 1-2

Det forjættede land er en rystende beretning om en mand og hans skæbne, om hans kamp for sin lykke og om hans nederlag i denne kamp. Den unge præst Emanuel Hansted er i kulturlede flygtet fra sin barndoms københavnske overklassemiljø ud til et par små afsidesliggende landsogne. Han er opfyldt af sværmeri for den fri natur og det jævne folk, hvis åndelige vækker og lærer han ønsker at være.

Syv lykkelige år oplever han i dette sit ”forjættede land”, men så begynder uheld og ulykke at undergrave hans tilværelse …

Romanen danner sammen De dødes rige og Lykke-Per en trilogi. Pontoppidan – som han selv udtrykte det – søgte at give et sammenhængende billede af datidens Danmark fra slutningen af 1870’erne og frem til Første Verdenskrig ”gennem skildringer af menneskesind og menneskeskæbner, hvori tidens sociale, religiøse og politiske brydninger afspejler sig”.