Læs artiklen

SKAM-fans: Her er 3 nye norske forfattere at vente på sæson 4 med

SKAM-fans: Her er 3 nye norske forfattere at vente på sæson 4 med

For fans af den norske hitserie, SKAM, er det nærmest ulideligt pinefuldt at vente på afsløringen af om det bliver Vilde, Magnus, Sana eller en fjerde ung gutt eller jente, der kommer i fokus i sæson 4. Gør som os: Fordriv ventetiden med ny, norsk litteratur.

Lige nu sidder unge som gamle i store dele af Norden og sukker og griner og græder med Eva, Noora eller Isak, hovedpersonerne i de 3 første sæsoner af den norske tv-serie, Skam.

Er du en af dem, der allerede har fulgt alle tre sæsoner til dørs og nu går og udbryder »Ta desp til ett helt nyt nivå« eller »Kroppen din trenger potet« så ofte det lader sig gøre? Og kan du næsten ikke vente på at sæson 4 igen skal føre dig op til Oslo og ind til kliken på Hartvig Nissen-gymnasiet?

Så overvej at bruge ventetiden mest fornuftigt: Med nye, norske forfattere.

1: Maria Navarro Skaranger: Alle udlændinge har lukkede gardiner

22-årige Maria Navarro Skaranger er Norges nye kritiske og kærlige stemme fra ghettoen. I bogen går Mariana i syvende klasse og bor i den indvandrertunge Oslo-forstad Romsås, hvor alle har det til fælles, at de kommer et andet sted fra. Hun har en norsk mor, en chilensk far, en storebror i fængsel og en lillebror, der er bange for det meste. Tonen er hård og tilværelsen kaotisk, og midt i det hele forsøger Mariana og veninden Isa at finde deres plads. 

Bogen vandt Debutantprisen i Norge i 2015.

2: Gunnhild Øyehaug: Undis Brekke

Det er en roman i 25 korte kapitler om 38-årige Undis Brekke, der har mistet sit kontor på universitetet i Bergen efter at være havnet i en uafhjælpelig skrivebaglås. Også kærlighedslivet er gået i stå, så Undis flytter tilbage til provinshjembyen. Ved romanens begyndelse sidder hun med gaflen i øjet på et fårehoved under julefrokosten med sine nye kolleger, som hun kun kender alt for godt fra gamle dage.

3: Cathrine Knudsen: Manuel

»Årets skarpeste roman« og »en af årets mest originalt tænkte romaner« blev vores sidste anbefaling kaldt af pressen i Norge.

Manuel handler om Cara Alona, der i sin barndom kun mødte sin farfar, når hendes familie kørte gennem toldbom-stationen på vej ind til byen, og farfaren sad i boksen og uden et ord tog imod mønterne, som hans søn rakte ham. Nu er Cara voksen med egne børn, og med udgangspunkt i forholdet - eller manglen på samme - til sin farfar og familien, skriver hun om sit liv; ikke som det udfolder sig i sig selv, men set gennem hendes, ofte anstrengte, relationer til andre.

Bestsellerforfatteren Karl Ove Knausgård sagde sådan om Cathrine Knudsen: »I mine øjne er hun en af vor generations største forfattere«.

Alle tre bøger er oversat til dansk af Sara Koch.

Alt er love!

Find bøgerne her:

Redaktionen anbefaler:

Tilbage
next article