Læs artiklen

8 vigtige mødre fra litteraturen

8 vigtige mødre fra litteraturen

Litteraturen har skænket os en hel del dygtige, besværlige, varme, utilstrækkelige, kærlige og ukærlige mødre. Her er 8 af dem.

1) Caroline, Ingalls-børnenes mor i Det lille hus på prærien-bøgerne af Laura Ingalls Wilder

Som mor til Mary, Laura, Carrie, Freddie og Grace spillede »Ma« en vigtig rolle som familiens rolige klippe i Laura Ingalls Wilders verdensberømte bøger om den barske nybyggertilværelse i USA i slutningen af 1800-tallet. 

I tv-serien, der er baseret på bøgerne, spilles rollen som Caroline Ingalls af Karen Grassle.

Caroline Ingalls blev født i 1839 i Wisconsin og døde som 84-årig i South Dakota.

LINK >> Find bogserien her

*

2) Marianne, Ulfs mor i Bjørneklo af Stine Askov

»Der er ikke nogen, der hjælper denne mor med at være mor i denne roman. Hun er bare prisgivet sin egen uformåen,« har Stine Askov blandt andet sagt om moderfiguren i romanen Bjørneklo.

*

Illustration: Fra bogen Det lille hus i den store skov

3) Marie, mor til en nyfødt pige i Vinterbørn af Dea Trier Mørch

Marie er gravid og indlagt på Rigshospitalets svangreafdeling. Det er 1976, og hun er blot en af de mange kvinder på afdelingen, der i juledagene befinder sig her på Rigshospitalet til observation for småkomplikationer.

Her bliver hun en del af et fællesskab med de andre kvinder, alle fra hver sin del af de sociale skel, der skærer igennem resten af Danmark. Skel, hvis betydning udviskes herinde på afdelingen, hvor Karen-Margrethe, Olivia, Habiba og Marie har ens hospitalsskjorter på og venter på samme, store begivenhed: Ankomsten af nyt liv.

Vinterbørn af Dea Trier Mørch blev en klassiker, som her mere end 40 år efter dens udgivelse stadig ikke er forældet.

LINK >> Vinterbørn har et ganske særligt greb om os - hvorfor? 
LINK >> Læs i eller lyt gratis til et udsnit af bogen her

*

4) Héléne, Melvils mor i I får ikke mit had af Antoine Leiris

Blandt de 89 dræbte i terrorangrebet på Bataclan-spillestedet i Paris i november 2015 var Héléne Muyal-Leiris. Hustru til Antoine, mor til Melvil, der var 17 måneder, da Héléne døde.

Livet efter Hélénes død som far og enkemand i sorg er foreviget i Antoine Leiris I får ikke mit had, som er en viderefortælling af et Facebook-opslag af samme navn - et åbent brev til terroristerne, som Antoine Leiris lagde op kort efter angrebet. Tusindvis af mennesker over hele kloden læste teksten.

LINK >>
 Læs et gratis udsnit af bogen her

*

5) Mia, mor til Niklas i Du forsvinder af Christian Jungersen

Mia er lærer og lykkeligt gift med den karismatiske Frederik. På en ferietur med deres 16-årige søn begynder Frederik at opføre sig mærkeligt, og det viser sig, at en hjernesvulst gradvist har ændret hans personlighed. Mia må nu beskytte sig selv og deres søn mod det fremmede væsen, hendes mand er blevet til.

Da det bliver afsløret, at Frederik har begået millionbedrageri, bliver han og Mia lagt på is af deres vennekreds, og Mias oplevelse af deres fælles liv at skride. Hvor godt kender hun sin mand? Hvad ved vi egentlig om, hvad der foregår i hovedet på hinanden?

Romanen er filmatiseret med Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas i hovedrollerne.

LINK >> Find et gratis udsnit af romanen her

Lena Heady som Cersei Lannister. Foto: HBO

6) Cersei Lannister, mor til Joffrey, Myrcella og Tommen i En sang om is og ild-serien af George R.R. Martin

Dronning Cersei af fantasyriget Westeros lever ikke et helt almindeligt dronningeliv. Hendes to sønner og ene datter er på papiret børn af kongen, hendes mand Robert Baratheon, men deres biologiske far er nok nærmere Cerseis tvillingebror, Jaime Lannister. En ridder, som Cersei har et ualmindeligt nært forhold til.

Cersei er en af de gennemgående hovedkarakterer i HBO-serien Game of Thrones, der bygger på romanserien af Georage R. R. Martin. Cersei spilles af Lena Heady, mens Jaime Lannister spilles af Nicolai Coster-Waldau.

LINK >> Find bøgerne her 

7) Fru Junkersen, Helles mor i Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg

Helle og Tore er gymnasiekærester og burde tumle med helt andre småproblemer end dem, der lurer over dem: Det, som Kristeligt Dagblad her kalder »litteraturhistoriens mest uhyggelige bud på en svigermor«. Helles mor, fru Junkersen. En femme fatale, der blander sig i de unges liv og med sin gysende kulde slår deres liv ind på en ny kurs.

I 1985 blev Rifbjergs roman fra 1958 filmatiseret med Susse Wold i rollen som fru Junkersen.

LINK >> Find romanen her

8) Tara, mor til Siri i Erindring om kærligheden af Kirsten Thorup

»Jeg har ønsket at skildre den skam, man kan føle, hvis man som Tara ikke føler, at man kan udfylde moderrollen,« siger Kirsten Thorup her om baggrunden for at skrive om forholdet mellem Tara og hendes datter, Siri.

LINK >> 7 thorupske citater om at skrive - læs
LINK >> Find romanen her

Redaktionen anbefaler: