Læs artiklen

Skal du fejre midsommer? Så prøv denne skønne midsommerfest-menu

Skal du fejre midsommer? Så prøv denne skønne midsommerfest-menu

Sommersolhverv er den dag på året, hvor solen står på sit højeste. På dette tidspunkt kan dagen blive omkring 17,5 time. Så der er altså masser af grund til at fejre. I bogen LUK NATUREN IND HELE ÅRET har Lisa Grue fortalt om, hvordan hun fejrer midsommerfest og, særligt, hvad en midsommerfestmenu kunne bestå af. LUK NATUREN IND HELE ÅRET inspirerer og eksemplificerer, hvordan du kan integrere naturen i dit liv og i din hverdag året rundt – selv hvis du bor i byen.

Sommersolhverv betyder, at solen lige præcis den dag står på sit højeste, og vi derfor har årets seneste solnedgang og længste dag. Mange tror, at sankthansdag den 24. juni er årets længste dag, men det passer faktisk ikke. Den længste dag er et par dage tidligere.

Sommersolhverv skal selvfølgelig fejres. Ferien er lige om hjørnet, og der er grønt og fyldt med spændstige, florlette blomster overalt. Ved festen havde vi blomsterkranse, der er en svensk tradition, som vi har taget til os.

Dagene op til midsommerfesten kræver lidt forberedelse. Juni er den tid på året, hvor hyldeblomst skal plukkes. Hyldeblomstsaft er derfor en selvfølge i vores drinks.

Er vi så heldige at være på besøg hos min mor på Ærø, plukker vi hyldeblomst af buske, der ligger tæt op ad vandet. Her er blomsterklaserne kæmpestore og fyldt med blomsterstøv.

Midsommermenu
Hyldeblomstsaft med ingefær, danskvand og hvidvin.
Grønkålschips med groft salt, rosenblade og tallerkensmækkerblomster.
Fritgående landkylling på spyd med rosenblade og hvidløgsaioli.
Nyopgravede kartofler med kikærter, rødløg, chilinødder, friske urter og dressing.
Jordbærgrød med fløde, pyntet med blomsten hjulkrone og hakket mørk chokolade.

Hyldeblomstsaft
50-60 hyldeblomstskærme
1,3 kg rørsukker
4 økologiske citroner
3 spsk. citronsyre
2 liter kogende vand
Atamon

Pluk hyldeblomstskærmene et sted, hvor der ikke er industri eller tung trafik. Rens skærmene for urenheder, og læg dem i en stor gryde med låg. Skyl citronerne, skær dem i skiver, og læg dem ned i gryden til hyldeblomsterne.

Bland sukker og citronsyre, og opløs det i kogende vand. Hæld sukkerlagen over skærmene. Læg låg på gryden, og stil den i køleskabet i tre-fire dages tid. Si saften, hæld den på rengjorte og Atamon-skyllede flasker.

Grønkålschips
500 g grønkål
1/2 dl olivenolie
Salt

Skyl grønkålen, og dup den tør med et rent viskestykke. Skær de groveste stængler fra. Snit grønkålen i mundrette størrelser. Fordel grønkålsstykkerne i en stor bradepande. Hæl olivenolien over, og drys med salt. Bland det hele sammen.

Bag chipsene i 15 min. på 100 grader, gerne i varmluftsovn. Chipsene skal være sprøde.

Pynt gerne med tallerkensmækkerblomster og rosenblade, når chipsene er kølet af.

Find bogen nu:

Jordbærgrød
1 kg jordbær
1/2-1 dl rørsukker
1 dl vand
Kornene fra en halv stang vanilje
2-3 spsk. maizenamel
1/2 liter fløde
1 plade hakket mørk chokolade
Evt. hjulkroneblomster

Skyl jordbærrene, og nip den grønne top af. Skær bærrene i kvarte og halve.

Kog jordbær og vand i 5 minutter. Tilsæt sukker og kornene fra en halv stang vanilje.

Jævn grøden med koldt vand og maizenamel. Lad det koge 1-2 minutter. Server grøden i dybe tallerkener. Top jordbærgrøden med hakket chokolade og hjulkroneblomster.

Grøden kan serveres både kold og varm.

Redaktionen anbefaler: