Læs artiklen

Nevø: Bjørn Wiinblads mor stod model til de ikoniske kvindefigurer

Nevø: Bjørn Wiinblads mor stod model til de ikoniske kvindefigurer

De fleste kender navnet Bjørn Wiinblad, men hvor meget ved du egentlig om manden med alle farverne og de spidsnæsede damer?

I 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne skulle man lede ganske grundigt, hvis man ville finde et hjem, der ikke havde minimum én Bjørn Wiinblad-ting et sted i husstanden. En vase, et sæt platter eller en lysestage. Bjørn Wiinblad var overalt. Nu kommer for første gang hele beretningen om den på alle måder farverige kunstner Bjørn Wiinblad – både historien om hans kunst, men også om hans privatliv. Her er fem ting, man kan lære af at læse Lars Hedebo Olsens biografi Bjørn Wiinblad – en livskunstner.

1) Bjørn Wiinblad tjente utroligt mange penge

De fleste har nok en idé om, at det – med tanke på antallet af Bjørn Wiinblad-kreationer i danske hjem – kørte meget godt for Bjørn Wiinblad. Men det er nok de færreste, der ved, præcist hvor mange millioner, der rullede ind på kontoen. I Bjørn Wiinblad – en livskunstner kan man læse, at Wiinblad i 1970’erne alene i royalties fra den tyske porcelænsproducent Rosenthal tjente 40 millioner kroner om året. 40 millioner kroner er mange penge i dag, men i 1970’erne var det et helt exorbitant beløb.

2) Bjørn Wiinblad brugte utroligt mange penge

Lige så hurtigt som Bjørn Wiinblad tjente penge, brugte han dem igen – blandt andet på en række boliger rundt omkring i hele verden, som han fyldte med dyr kunst og eksklusive møbler. Bjørn Wiinblad var dog også gavmild, og han lånte sine lejligheder ud til venner og bekendte, overøste folk med gaver og blev decideret fornærmet, hvis nogen bad om at få lov til at betale for noget. Bjørn Wiinblads chauffør fortæller også i bogen, at han fik overdraget en mappe med 3-400.000 kroner i kontanter, når han og Bjørn Wiinblad var på rejse. Wiinblad insisterede på, at chaufføren skulle holde mappen, for han havde det selv med at glemme den på tankstationer og toiletter.

Ebba Wiinblad. Foto fra bogen.

3) Bjørn Wiinblad brugte - formentlig - sin mor som motiv

Gennem hele sin karriere gik ét motiv igen og igen i Bjørn Wiinblads produktion, uanset om det var tegninger, krukker, platter  eller andet: En kvinde med lidt spids næse og mandelformede øjne. Bjørn Wiinblad afslørede aldrig selv, hvem det var, men i bogen fortæller hans nevø, at kvinden efter al sandsynlighed var Bjørn Wiinblads mor, Ebba Wiinblad.

4) Bjørn Wiinblad havde en utroligt celeber vennekreds

Blandt Bjørn Wiinblads private venner fandt man bl.a. Liza Minelli, Arnold Schwarzenegger og ikke mindst den amerikanske forfatter og feminist-ikonet Erica Jong. Særligt sidstnævnte var Wiinblad helt pjattet med. Han fortalte blandt andet: ”Jeg  synes, hun er en meget pragtfuld, varm, skøn og klog dame. Hendes teorier var fascinerende. Vi havde lange nætters pragtfulde samtaler, som altid endte med, at vi digtede lange romaner sammen.” Erica Jong besøgte Bjørn Wiinblad i Danmark flere gange og spiste middag med folk som Susse Wold, Preben Kaas, Lisbet Dahl og Ole Ernst.

Bjørn Wiinblad og Erica Jong. Foto fra bogen.

5) Bjørn Wiinblad var ikke særligt anerkendt i kunstmiljøet

Hvor Bjørn Wiinblad var enormt populær i den brede offentlighed, var han ikke særligt velset i designverdenen. Hans kolleger i branchen syntes, han var for meget i sit udtryk, og mange kunsthåndværkere havde det svært med ham af den simple grund, at han tjente mange penge. Heller ikke kunstanmelderne var udpræget begejstrede. Da Bjørn Wiinblad i 1961 udstiller i Illums Bolighus, hvor 8.000 mennesker besøger udstillingen i løbet af halvanden time, skriver dagbladet Aktuelts anmelder: ”Jeg bryder mig ikke om ham, når han laver krukker i skrigende mætte farver og – hvad måske støder endnu mere – former, som om det var metal og ikke keramik. Det er efter min mening at øve vold mod leret.” Og hun slutter med en festlig lussing: ”Nogle lakarbejder på pap eller træbund, hvis dekorationer ser ud til at være blevet til ved hjælp af overføringsbilleder, må glæde enhver bolschefabrik.”

Fra Bjørn Wiinblad-udstillingen i Illum. Foto fra bogen.

Find bogen her:

Tilføj til ønskeliste

Bjørn wiinblad

Lars Hedebo Olsen

Redaktionen anbefaler: