Læs artiklen

6 bogtips til de frankofile (og os, der bare længes efter at være ekstra sofistikerede)

6 bogtips til de frankofile (og os, der bare længes efter at være ekstra sofistikerede)

Går ferien til Paris, eller drømmer du bare stadig om den tid, du tilbragte ved Rivieraen – eller gad du bare godt kende nationen Frankrig bedre? Så er der garanteret noget for dig i denne bogpakke.

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan du kunne blive bare lidt mere sofistikeret … med en snuptag?

Det kender vi godt.

Den lunkne nyhed er, at god smag nok kræver lidt mere end et fingerknips. Men den dejlige nyhed er, at du kan gøre et ærligt forsøg på at efterabe de mest sofistikerede af alle – franskmændene – ved at forstå dem gennem deres historie, nutid og kultur. Via bøgerne.

Du kan jo begynde blødt med to dejlige romaner: Bonjour tristesse og Himlen under jorden.

Førstnævnte er en klassiker fra 1953 skrevet af den dengang kun 17-årige Francoise Sagan. Hendes psykologiske indsigt og sproglige finesse er aldeles uovertruffen for så ung en forfatter.

I Himlen under jorden, som foregår i katakomberne under Paris’ gader, hvor mange subkulturer holder til, møder vi Nadia Nazir. Hun er antropolog og biseksuel og udforsker seksualitet og samlivsformer i undergrundskollektivet Sapiens. Romanens danske forfatter, Niels Lyngsø, har om emnet sagt: »Jeg lever i et åbent forhold med min kæreste, og det er mange – også folk jeg slet ikke kender – blevet enormt forargede over. Seksualitet og parforhold er stadig enormt ømtålelige emner. Det er noget af det, Himlen under jorden handler om.«

Efter romanerne har du formentlig mod på mere Frankrig, og vi anbefaler at dykke ned med den mere barske fortælling om en del af landets nutid.

I I får ikke mit had fortæller Antoine Leiris om de første uger som enkemand og alenefar efter terrorangrebet på spillestedet Bataclan i Paris i 2015, hvor hans kone mistede livet. Bogen er en opfølger til det åbne brev, Leiris skrev på Facebook til drabsmændene, og som blev set og delt af tusinder. Læs brevet her.

Læs også Bjergtaget – at vandre sammen med fra Mont Blanc til Middelhavet af norske Tor Hernes og danske Majken Schultz for at forstå det, som tiltrækker mange danskere til Frankrig: Naturen, de store vidder og de dramatiske bjerge.

Undervejs i studiet af Frankrig skal du sikkert pleje ganen og gerne med noget efterårsvenligt, og her kan det anbefales at skele til Fransk simremad. Forfatteren er madskribenten Hélene Wagn, der har studeret det franske cuisine siden barndommen, hvor hendes franske mor kokkerede sit hjemlands mad i deres danske køkken.

Rund læsningen af med De danske og de franske – frankofiliens metamorfoser. Bogen er litteraturkritiker og frankrigskenders Hans Boll-Johansens personlige og faglige gennemgang af fransk gastronomis, kunsts, litteraturs og i det hele taget fransk kulturs indflydelse på danskere gennem tiden.

Husk at holde pauser undervejs i det læsetunge studie af det spændende land! Det kan passende gøres frakobling uden helt at gå i stå. Nyd at farvelægge scener fra Paris med Hennie Haworths flotte tegninger i Sæt kulør på Paris.

Find bøgerne her:

Vis mere

Redaktionen anbefaler: