Ole Lund Kirkegaard

Ole Lund Kirkegaard
Del

Ole Lund Kirkegaard blev født den 29. juli 1940 i Århus. Han døde den 24. marts 1979, kun 38 år gammel.

Træklatring, slåskampe, buksevand, fodbold, langspyt, bygge med brædder, samle på fundne ting og nogle ordentlige nogen på frakken. Det var det Ole Lund Kirkegaard skrev om, og det var i dette drengede univers, at tidløse historier om opfindsomme, legende børn, som sammen med skæve eksistenser og folkepensionister står i et modsætningsforhold til alle de fortravlede voksne, som har glemt at være børn.

Ole Lund Kirkegaard arbejdede som folkeskolelærer. De legende børn der omgav ham i skolen inspirerede ham, og særligt drengenes fantasifulde lege har tydeligvis medvirket til mange sjove karakterer. Efter nogle år som lærer, besluttede Ole Lund Kirkegaard sig for, at blive forfatter på fuld tid.

Han debuterede med ”Lille Virgil” i 1967. Her møder man drengen Lille Virgil, der bor i et hønsehus bag ved bageren i en lille by.
Han oplever masser af hæsblæsende eventyr med sine venner Oskar og Carl Emil, og en dag møder de tre venner en otte-benet drage.
Lille Virgil er siden blevet filmatiseret i ”Lille Virgil og Orla Frøsnapper” hvor Lille Virgil narrer bøllen Orla. (1980).
 
Ole Lund Kirkegaard er også manden bag ”Hodja fra Pjort” (1970). Den 9-årige dreng Hodja bor i landet Bulgoslav. Hodja bryder sig ikke meget om at gå i skole og at lære at læse og skrive. Han vil hellere ud og se verden. En dag får Hodja et flyvende tæppe af den gamle mand el-Faza, og Hodja tager afsted på eventyr. Han møder verdens rigeste og mægtigste mand, sultanen, der har 234 koner, og mange bøller, der vil stjæle hans tæppe. “Hodja fra Pjort” er også filmatiseret med sange af Sebastian.

Hvordan får man et stort gult næsehorn ned fra anden sal? Det spørgsmål finder man svar på i ”Otto er et næsehorn” (1972) om det tegnede næsehorn Otto, som bliver levende og en god allieret for drengene Topper og Viggo i deres kamp mod de voksne. Det er ikke nemt for de to drenge at holde et stort næsehorn på anden sal hemmeligt, men heldigvis er huset fuld af venlige mennesker, som gerne vil hjælp med at passe og fodre Otto.

Listen af klassikere i Ole Lund Kirkegaards forfatterskab er lang. Han er også manden bag ”Gummi-Tarzan” (1975). En bog hvor det er svært ikke at få sympati med hovedpersonen, den spinkle lille dreng, Ivan Olsen. Ivan får buksevand i skolen, læreren skælder ham ud, fordi han ikke kan læse, og derhjemme får han ballade, fordi han kommer hjem med våde bukser. Ivans far kalder ham Gummi-Tarzan, men en dag møder Ivan en heks, som giver ham et ønske. Ivan ønsker sig, at blive stærk med store muskler, og så får bøllerne pludselig noget at tænke på.

Ole Lund Kirkegaard nåede at skrive 13 bøger inden sin død. Han illustrerede selv sine bøger med karakteristiske langlemmede drenge og skæve huse.

Hør et lyduddrag fra De hæslige slynglers klub og andre gode historier, indlæst af Martin Brygmann

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!